Τρανό και απλό παράδειγμα, ο Αλέξης Παπαχελάς…

by ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ
  • Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ

Καλεί κάποιον να του (να μας) μιλήσει για το θέμα που κατέχει ο καλούμενος… Του κάνει σύντομες και ευκρινείς ερωτήσεις, χωρίς να τις αιτιολογεί! (Τι μάστιγα και αυτή!), («Σας ρωτώ ‘π.χ.’ για τους βρώμικους δρόμους τής πόλης μας, γιατί ο γιος μου πήγε να πάρει καραμέλες από το περίπτερο και γλίστρησε το παιδί!…»).

Ο Αλ. Παπαχελάς δεν λέει ποτέ τίποτα περισσότερο στον καλεσμένον του, πέρα από την ερώτηση! (Δεν τον διακόπτει, δεν τον διορθώνει, και τόσα άλλα απερίγραπτα «δεν»!) Ενώ ποιο είναι το σύνηθες; Ο Δημοσιογράφος να αραδιάζει περισσότερα από αυτόν που είναι ειδικός – που και γι’ αυτό προσκλήθηκε! – από Θεολόγο μέχρι Αστροφυσικό!
Μια πολυλογία, που δεν αντέχετε! Δείχνει ‘έλλειψη επαγγελματικότητας και ‘κάπως’ σύνεσης’…

Σας λέω, υπάρχει ένα ζωντανό πρότυπο, συχνά στις οθόνες μας ακολουθείστε το!
Υπάρχουν και άλλοι προφανώς σωστοί Δημοσιογράφοι, και αλίμονο!
Τώρα θυμήθηκα αυτόν…

Αλλά εσείς, οι χωρίς πείρα, κόφτε την πολυλογία! Και μη λέτε επίσης «Το ξέρω-το ξέρω!». Η όλη ιστορία δεν είναι για σας, που τα ‘ξέρετε’! Είναι για μας ‘που δεν τα ξέρουμε!’
Και ακόμη, μη μιλάτε ταυτόχρονα με τον επισκέπτη! Ούτε αυτόν ακούμε, ούτε κι εσάς…

Και όταν έρχεται κάποιος συνάδελφός σας από κάπου, καλείται να ΜΑΣ πει, τι γίνεται εκεί! Δεν είναι δυνατόν να τον διακόπτεται, και να μας λέτε εσείς -οι παντογνώστες- τι θα μας πει αυτός ότι γίνεται εκεί!
Αυτά τα ακατάληπτα απλά!

The following two tabs change content below.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ
Ο Αντώνης Σιμιτζής γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Έκανε ανώτατες σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1962 με τη νουβέλα Ο Γέρος. Από τότε έχει εκδώσει πολλά πεζά, διηγήματα, μυθιστορήματα και δοκίμια. Έχει γράψει επίσης θεατρικά έργα, που έχουν ανέβει στις αθηναϊκές σκηνές, όπως και της επαρχίας, καθώς και περισσότερα από εκατό επεισόδια τηλεοπτικών σίριαλ και τηλεταινίες, σε διασκευές ή πρωτότυπα. Τα πεζά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες και έχει τιμηθεί για τα θεατρικά του έργα δύο φορές με Α′ και Β′ βραβείο. Έχει πάρει επίσης και το βραβείο «Τρανούλη» για το μυθιστόρημά του Αν Αγαπάς. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και υπήρξε μέλος στα Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή