Τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας καλούν τη διεθνή κοινότητα να σώσει τους εγκλωβισμένους στο Azovstal

Σε μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ο Ποροσένκο, το οποίο επικαλείται η ουκρανική «Unian», οι πρώην πρόεδροι τονίζουν ότι η «σοκαριστική βιαιότητα» των ρωσικών στρατευμάτων δεν έχει κανένα στρατιωτικό νόημα.

by Times Newsroom

Τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας, ο Λεονίντ Κούτσμα, ο Βίκτορ Γιουσένκο και ο Πέτρο Ποροσένκο, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα την Παρασκευή να διασώσει πολίτες και στρατιώτες που έχουν εγκλωβιστεί στις σήραγγες του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, χαρακτηρίζοντας τις ρωσικές επιθέσεις στο χαλυβουργείο ως αιματηρή εκδίκηση».

«Εμείς, ο Λεονίντ Κούτσμα, ο Βίκτορ Γιουσένκο και ο Πέτρο Ποροσένκο – ο δεύτερος, ο τρίτος και ο πέμπτος πρόεδρος της Ουκρανίας – απευθυνόμαστε σε παγκόσμιους ηγέτες, κράτη μέλη της ΕΕ, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, Κίνα, Τουρκία και άλλα κράτη, και τον ΟΗΕ στις πρώτες γραμμές αυτής της κλήσης.

Οι τρεις πρώην πρόεδροι ζητούν «βοήθεια προς τις ουκρανικές αρχές μέσω όλων των διαθέσιμων διπλωματικών πόρων για να σωθούν οι ζωές Ουκρανών αμάχων και στρατιωτών» που η Ρωσία προσπαθεί να αφανίσει έπειτα από εντολή  του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν, με βάρβαρες μεθόδους μέσα στο χαλυβουργείο Azovstal».

Σε μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ο Ποροσένκο, το οποίο επικαλείται η ουκρανική «Unian», οι πρώην πρόεδροι τονίζουν ότι η «σοκαριστική βιαιότητα» των ρωσικών στρατευμάτων δεν έχει κανένα στρατιωτικό νόημα.

Λένε επίσης ότι η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο του Azovstal, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού, «ο οποίος τώρα προσπαθεί να κρύψει τα ίχνη των εγκλημάτων».

Οι τρεις τους λένε ότι το τάγμα Αζόφ, που υπερασπίζεται το εργοστάσιο, οι Ουκρανοί πεζοναύτες και οι συνοριοφύλακες «έχουν ήδη γράψει ιστορία, επειδή τα στρατιωτικά τους επιτεύγματα είναι πρωτοφανή», αλλά, προσθέτουν, δεν είναι πλέον «μια ίση αλλά άνιση μάχη».

«Υπό τα μάτια όλου του κόσμου, γίνεται μια απόπειρα αιματηρής εκδίκησης και σφαγής από τους Ρώσους εναντίον εκείνων που, αν και περικυκλωμένοι, τους νίκησαν με πνεύμα και θέληση», δήλωσαν οι τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Κίεβο εργαζόταν στο δεύτερο στάδιο της εκκένωσης για τη διάσωση γιατρών και τραυματιών από το Azovstal. Η ουκρανική Εθνοφρουρά είχε επίσης ανακοινώσει την προετοιμασία διαδικασίας για την απομάκρυνση των υπερασπιστών της πόλης, σημειώνει η  «Unian».

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Azovstal υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), σύμφωνα με το Κίεβο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή