Τρόμος στη Μαριούπολη: Καταγγελίες για αρπαγές κατοίκων και μεταφορά τους στη Ρωσία

Ολες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

by Times Newsroom

«Τρόμος που θα μείνει στην μνήμη για τους επόμενους αιώνες» είναι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι τοπικές αρχές της ρημαγμένης ουκρανικής πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στην Ρωσία.

«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από την Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες.

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο, .

Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.

Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

«Το Σάββατο, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – είχαν βρει καταφύγιο», ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πολιορκημένης από τις δυνάμεις της Μόσχας ουκρανικής πόλης.

«Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».

Η Μαριούπολη, πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με πληθυσμό 450.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων του φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο κατηγόρησε επίσης την Μόσχα για τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων των 1.000 κατοίκων της Μαριούπολης, που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, προς την Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.

Ο Πάβλο Κιριλένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στην συνέχεια, στέλνονται στην Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook. «Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη».

Οι καταγγελίες του Πάβλο Κιριλένκο δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.

Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε την Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι από τις ρωσικές δυνάμεις που αγνόησαν την προειδοποίηση «Diéti» (Παιδιά) που είχε γραφτεί στο έδαφος με γιγάντια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμος.

Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.

Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μία ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στην μνήμη και τον επόμενο αιώνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου.

Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Η ρωσική εισβολή έχει επικεντρωθεί κυρίως στις βόρειες, νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα πύραυλοι έπληξαν επίσης τη στρατιωτική βάση Γιαβορίβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει απειλή επίθεσης στο Βολίν από τις ρωσικές δυνάμεις ή το λευκορωσικό στρατό, που έως τώρα δεν έχει επισήμως αναπτύξει στρατεύματα για τη στήριξη της Ρωσίας.

 Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε Κρουζ και υπερηχητικούς πυραύλους

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί 9 ετών.

Η αστυνομία μεταφόρτωσε φωτογραφίες του κτιρίου, που ανέφερε πως έπιασε φωτιά.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης της βορειοανατολικής Ουκρανίας, αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί 266 άμαχοι, ανάμεσά τους 15 παιδιά.

Η πόλη, που είχε πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται επί εβδομάδες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε εκ νέου υπερηχητικούς πυραύλους στην Ουκρανία – Πλήγματα σε στόχους από Μαύρη Θάλασσα, Κασπία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου ‘Kalibr’, που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα ‘Kinzhal’ από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου που χρησιμοποιήθηκε, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία που χρησιμοποιήθηκαν οι πύραυλοι αυτοί.

Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, διεξάγοντας αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει επικίνδυνους εθνικιστές

Η πολιορκία της Μαριούπολης θα μείνει στην ιστορία των εγκλημάτων πολέμου, λέει ο Ζελένσκι

«Καταστροφική»: η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, που συνεχίζουν να βομβαρδίζονται από δυνάμεις της Ρωσίας· το Κίεβο κάλεσε την Κίνα, στρατηγικό σύμμαχο της Μόσχας, να «καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα».

Στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βομβαρδίζεται εδώ επί εβδομάδες και υπομένει έλλειψη νερού, αερίου και ηλεκτροδότησης, οικογένειες αφηγούνται πως πτώματα αφήνονται στους δρόμους για ημέρες και νύχτες, ότι κόσμος πεινάει, διψάει κι είναι αντιμέτωπος με το τσουχτερό κρύο στα κελάρια και στα υπόγεια όπου καταφεύγει για να προστατευτεί, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Δεκαεννιά παιδιά, τα περισσότερα ορφανά, διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο» παγιδευμένα σε σανατόριο, καθώς οι κηδεμόνες τους αδυνατούν να πάνε να τα πάρουν εξαιτίας των μαχών, ανέφεραν χθες οικείοι τους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η πολιορκία αυτή «μιας ειρηνικής πόλης» είναι «πράξη τρομοκρατίας που θα τη θυμόμαστε ακόμη και τον επόμενο αιώνα», είπε με αγανάκτηση ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του. Η πολιορκία της Μαριούπολης «θα μείνει στην ιστορία», θα γίνει συνώνυμη «των εγκλημάτων πολέμου», ανέφερε.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το σιδηρουργικό και μεταλλουργικό εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, του λιμανιού και βιομηχανικού κέντρου καίριας σημασίας για την εξαγωγή του χάλυβα που παράγεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης καταστράφηκε. Οι οικονομικές ζημιές για την Ουκρανία είναι τεράστιες», συνόψισε η βουλεύτρια Λέσια Βασιλένκο, που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter βίντεο στο οποίο βλέπει κανείς στήλες καπνού να υψώνονται από το βιομηχανικό συγκρότημα. Άλλος βουλευτής, ο Σερχίι Ταρούτα, ανέφερε μέσω Twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις «πρακτικά κατέστρεψαν το εργοστάσιο».

Στο βόρειο τμήμα της χώρας ο δήμαρχος της Τσερνιχίβ, ο Βλαντισλάβ Ατροσένκο, μίλησε για «απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη του.

«Πυρά πυροβολικού πέφτουν αδιακρίτως σε κατοικημένες συνοικίες, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, γυναίκες και παιδιά», είπε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, οι υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Σε νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε «οι ασθενείς τρέμουν στους διαδρόμους όπου η θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί», συνέχισε.

Τα πλήγματα συνεχίζονται παράλληλα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, στη Μικολάγεφ (νότια) και στο Χάρκοβο, τη μεγάλη ρωσόφωνη πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε την προηγουμένη τους νέους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», ένα από τα νέα όπλα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαλαλεί πως είναι «ανίκητα», για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.

«Η Ουκρανία δυστυχώς έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμής κάθε είδους πυραύλου στο ρωσικό οπλοστάσιο», είπε στην Ουκράινσκα Πράβντα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γιούρι Ιγνάτ.

Κατά την άποψη του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία «δεν έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και βασίζεται κυρίως σε όπλα που εκτοξεύονται από απόσταση, από τη σχετική ασφάλεια του ρωσικού εναέριου χώρου, για να πλήττει στόχους στην Ουκρανία».

Κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας οι ρωσικές δυνάμεις, η προέλαση των οποίων αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πιθανόν ανέμεναν, εξαιτίας της σφοδρής αντίστασης των Ουκρανών, έχουν προχωρήσει σε 291 πυραυλικά πλήγματα και 1.403 αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com