Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Βρες αυτό που αγαπάς, και άφησέ το να σε σκοτώσει.»

by Times Newsroom
Για τον Charles Bukowksi

Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόφσκι [Heinrich Karl Bukowski] ήταν ένας Αμερικάνος ποιητής, νοβελίστας και διηγηματογράφος. Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1920 στη γερμανική πόλη Άντερναχ και απεβίωσε στις 9 Μαρτίου 1994 στο Σαν Πέδρο επειδή έπασχε από λευχαιμία.

Τα γραπτά του δέχτηκαν επιρροές από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της σύγχρονής του εποχής, ιδίως στο αστικό κλίμα του Λος Άντζελες. Δίδεται μία έμφαση στην καθημερινή ζωή των απλών φτωχών Αμερικάνων, στα ναρκωτικά, στη συγγραφή, στις γυναίκες.Τον αποκάλεσαν μάλιστα Βασιλιά του αμερικανικού κατακαθιού.

Έχει γράψει χιλιάδες ποιήματα, εκατοντάδες διηγήματα και έξι νουβέλες, ενώ έχει εκδόσει πάνω από 60 βιβλία.

Τα παιδικά και τα σχολικά του χρόνια

H μητέρα του ήταν Γερμανίδα και ο πατέρας του ένας Πολωνο-Αμερικάνος στρατιώτης, ο οποίος ήταν μέλος της στρατιωτικής δύναμης που είχε παραμείνει στη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικογένεια μετανάστευσε στο Λος Άντζελες όταν ο Τσαρλς ήταν μόλις δύο ετών, ένα μέρος που τον επηρέασε πάρα πολύ στα γραπτά του.

O πατέρας του Τσαρλς αναφέρεται συχνά κι από τον ίδιο ως αρκετά βίαιος και στενόμυαλος άνθρωπος. Προσπαθούσε να είναι απόλυτα νομοταγής, και αποπειράθηκε να εμφυτεύσει στον γιο του τα δικά του ιδανικά, ώστε εκείνος να γίνει ένα παραγωγικό και ωφέλιμο μέλος της κοινωνίας. Συχνά ήταν άνεργος και έβγαζε τον πόνο και την αγωνία του πάνω στον Τσαρλς, δέρνοντάς τον επανειλημμένα μέχρι τα δέκα του χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν ο Μπουκόβσκι να αρχίσει να νιώθει την εγκατάλειψη και την απομόνωση, και να μένει συνειδητά άπραγος με την έννοια της εναντίωσης, όχι μόνο απέναντι στον πατέρα του, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ο πατέρας του Τσαρλς τον επηρέασε πάρα πολύ στη ζωή του αλλά και στα γραπτά του. Είναι βασικός χαρακτήρας στη θεματολογία του, και γράφει γι’ αυτόν ακόμα και στα τελευταία του ποιήματα στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, λίγο πριν πεθάνει.

Κατά τα σχολικά του χρόνια, ο Μπουκόβσκι διάβασε πολύ. Όταν αποφοίτησε, γράφτηκε στο κολέγιο του Λος Άντζελες για να σπουδάσει δημοσιογραφία και λογοτεχνία, ώστε να γίνει συγγραφέας. Ένα χρόνο μετά, η μητέρα του έγινε έξαλλη όταν ανακάλυψε κάποια κείμενά του, με τα οποία και τάισε τη μηχανή κουρέματος του γκαζόν. Ο Μπουκόβσκι έφυγε από το σπίτι του και έζησε σαν αλήτης ταξιδεύοντας προς την Ατλάντα. Εκεί έμεινε σε μια παράγκα όπου τρεφόταν καθημερινά με σοκολάτες. Αναγκάστηκε να γυρίσει, όμως, κάποια στιγμή σπίτι του, κάτι που θα έκανε συχνά τα επόμενα χρόνια όταν δεν θα είχε πουθενά αλλού να πάει.

Μια περίοδος ασωτίας

Όταν η Αμερική πήρε μέρος ενεργά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι φίλοι του και κυρίως ο πατέρας του, τον πίεσαν να καταταγεί στο στρατό. Ο Μπουκόβσκι δεν ένιωθε πως ήθελε να πάει στον πόλεμο, κι έτσι ξεκίνησε μια ζωή περιφερόμενου άστεγου. Τον Αύγουστο του 1944 κρίθηκε ακατάλληλος για να εκτίσει τη στρατιωτική του θητεία και αργότερα κατέληξε για λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη, όπου την περίοδο του πολέμου και σε ηλικία 24 ετών, δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα “Aftermath of a Lengthy Rejection Slip” στο περιοδικό Story Magazine. Η Νέα Υόρκη δεν τον κέρδισε, όμως, και σύντομα έφυγε για πιο φιλόξενα μέρη.

Δυο χρόνια αργότερα,άλλο ένα διήγημά του, το “20 Tanks From Kasseldown”, θα δημοσιευθεί στο Portfolio IΙΙ. Ο Μπουκόβσκι απογοητεύτηκε από τη αργή διαδικασία εκδόσεων των έργων του, και σταμάτησε το γράψιμο για περίπου μία δεκαετία. Έζησε σε διάφορες πόλεις των Η.Π.Α, αλλά κυρίως στο Λος Άντζελες. Την περίοδο αυτή έκανε μια σειρά από απίθανες και περίεργες δουλειές, ενώ κοιμόταν σε φτηνά, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, έπιασε προσωρινά δουλειά στο ταχυδρομείο ως ταχυδρόμος, αλλά την παράτησε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το 1955 μπήκε αιμορραγώντας εσπευσμένα στο νοσοκομείο απόρων, έχοντας “κερδίσει” ένα έλκος στομάχου, που παρά λίγο να τον σκοτώσει.

Ένας μεγάλος συγγραφέας γεννιέται

Ο Μπουκόβσκι στο σπίτι του στο Σαν Πέντρο το 1990, με τους συγγραφείς Mary Ann Swissler και Mat Gleason.

Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, ο Μπουκόβσκι ξεκίνησε να γράφει ποίηση. Αν και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αυθεντικούς και με σημαντικότατη επιρροή μεταπολεμικούς ποιητές, ο Μπουκόβσκι δεν έτυχε αναγνώρισης στην Αμερική, ούτε σε μεγάλα περιοδικά, ούτε στην ακαδημία. To 1957 παντρεύτηκε την Μπάρμπαρα Φράι (Barbara Frye), η οποία εξέδιδε το ποιητικό περιοδικό Harlequin και άρχισε να δημοσιεύει δουλειές του Μπουκόβσκι. Ο γάμος τους κράτησε περίπου δύο χρόνια. Μετά το διαζύγιο, ο Μπουκόβσκι ξαναγύρισε στο πιοτό, στην ποίηση, αλλά και στο ταχυδρομείο ως ταμίας, μια θέση την οποία κράτησε για πάνω από δώδεκα χρόνια.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Flower, Fist and Bestial Wail” εκδόθηκε το 1959 σε ένα φυλλαδιάκι σε 200 αντίτυπα. Λίγο αργότερα, ο Jon Edgar Webb ο οποίος εξέδιδε το περιοδικό “The Outsider”, εντυπωσιάστηκε από τα ποιήματα του Μπουκόβσκι και άρχισε να δημοσιεύει δουλειές του. Αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος στον Μπουκόβσκι με τίτλο “Outsider of the Year”, και τελικά αποφάσισε να εκδόσει μια συλλογή της ποίησης του Μπουκόβσκι. Ο Μπουκόβσκι άρχισε να αποκτά φήμη σε underground περιοδικά και εφημερίδες, ενώ ξεκίνησε και μια στήλη στην εφημερίδα “Open City” του Λος Άντζελες, με το όνομα “Σημειώσεις ενός πορνόγερου” (“Notes of a Dirty Old Man”). Τα κείμενα της στήλης αυτής εκδόθηκαν αργότερα σε ξεχωριστό βιβλίο.

Ο Μπουκόβσκι απέκτησε μεγάλη φήμη στο εξωτερικό, και κυρίως στη Γερμανία, όπου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ήταν ο πιο πετυχημένος Αμερικανός συγγραφέας εκεί. Φήμη απέκτησε ακόμη στη Γαλλία, αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όχι όμως και στις Η.Π.Α., όπου το κοινό δεν τον αποδέχθηκε, εκτός από ένα περιορισμένο αριθμό φανατικών οπαδών του. Ο ίδιος ο Μπουκόβσκι φερόταν προκλητικά, και βοήθησε να γίνει το όνομά του διαβόητο, προκαλώντας συνεχώς αρνητικές κριτικές εναντίον του.

100$ Για μια ζωή

Το 1969, ο Τζον Μάρτιν (John Martin), εκδότης των Black Sparrow Press, δίνει 100$ το μήνα στον Μπουκόβσκι για το υπόλοιπο της ζωής του, ώστε να ασχοληθεί μόνο με τη συγγραφή. Ο Τσαρλς παραιτείται σε ηλικία 49 ετών από το ταχυδρομείο για να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Όπως εξήγησε κι ο ίδιος αργότερα σε ένα γράμμα: “Έχω μία από τις δύο επιλογές — να παραμείνω στο ταχυδρομείο και να τρελαθώ… ή να μείνω εκεί έξω, να το παίξω συγγραφέας και να πεθάνω της πείνας. Αποφάσισα να πεθάνω της πείνας.”. Σε λιγότερο από ένα μήνα, έγραψε το πρώτο του βιβλίο που ήταν το Ταχυδρομείο (Post Office), το οποίο εκδόθηκε το 1971.

Το 1976 ο Μπουκόβσκι γνώρισε την Λίντα (Linda Lee Beighle), ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου. Δυο χρόνια αργότερα, το ζευγάρι μετακόμισε από την περιοχή του ανατολικού Χόλλυγουντ όπου ο Μπουκόβσκι είχε ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, στην κοινότητα του San Pedro, τη νοτιότερη περιοχή του Λος Άντζελες. Παντρεύτηκαν το 1985.

Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι, πέθανε από λευχαιμία στις 9 Μαρτίου 1994, στο San Pedro της Καλιφόρνια σε ηλικία 73 ετών, λίγο καιρό αφότου είχε τελειώσει το τελευταίο του βιβλίο “Αστυνομικό” (Pulp). Πάνω στον τάφο του είναι γραμμένες οι λέξεις “Μην Προσπαθείς” (Don’t Try). Σύμφωνα με τη γυναίκα του, το νόημα των παραπάνω λέξεων έχει να κάνει με τις παρακάτω φράσεις: “Εάν σπαταλάς όλη σου την ώρα προσπαθώντας, τότε το μόνο που πράττεις είναι να προσπαθείς. Γι’ αυτό μην προσπαθείς. Πράξε” (“If you spend all your time trying, then all you’re doing is trying. So don’t try. Just do”).

Το Έργο του

O Μπουκόβσκι έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα από μικρά περιοδικά στα τέλη του ’50, και συνέχισε κατ’ αυτόν τον τρόπο μέχρι τις αρχές του ’90. Τα ποιήματα και τα διηγήματά του εκδόθηκαν αργότερα από τις Black Sparrow Press, σαν συλλογικοί τόμοι της δουλειάς του. Ήταν πραγματικά ένας πολύ παραγωγικός συγγραφέας. Έγραψε χιλιάδες ποιήματα, εκατοντάδες διηγήματα και έξι μυθιστορήματα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν πάνω από 50 βιβλία του. Ακόμα και 10 χρόνια μετά το θάνατό του, συνεχίζονταν να εκδίδονται βιβλία του με ανέκδοτο υλικό, ενώ ακόμα και σήμερα επανεκδίδονται τα βιβλία του.

Επιρροές

Σημαντική επιρροή στο έργο του άσκησαν οι Άντον Τσέχοφ (Anton Chekhov)Knut Hamsun, Έρνεστ Χέμινγουεϊ (Ernest Hemingway), Τζον Φάντε (John Fante), Λουί-Φερντινάν Σελίν (Louis-Ferdinand Céline), Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (Fyodor Dostoyevsky)D.H. Lawrence και άλλοι, στους οποίους και αναφερόταν συχνά. Πολύ μεγάλη επιρροή είχε επίσης πάνω του και το Λος Άντζελες, και ήταν ένα από τα αγαπημένα του θέματα. Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1974, είχε πει χαρακτηριστικά: “Μένεις σε μια πόλη όλη σου τη ζωή, και καταλήγεις να ξέρεις κάθε δρόμο. Γνωρίζεις ολόκληρο το χωροταξικό σχέδιο της πόλης. Έχεις μια εικόνα του που βρίσκεσαι. … Από τότε που μεγάλωσα στο Λ.Α., είχα πάντα τη γεωγραφική και πνευματική αίσθηση ότι ήμουν εδώ. Είχα αρκετό χρόνο να μάθω την πόλη. Δεν μπορώ να δω άλλο μέρος εκτός από το Λ.Α.”

Θεματολογία

Τα έργα του Τσαρλς Μπουκόβσκι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοβιογραφικά, αν και ακόμη κι αυτά, περιέχουν αρκετά φανταστικά στοιχεία. Έχοντας ζήσει περίπου μια δεκαετία στο περιθώριο, μέσα από απορία, αλκοολισμό και συνεχείς καβγάδες, συνέλεξε ένα τεράστιο ποσό εμπειριών, τις οποίες και άρχισε να αποτυπώνει σιγά σιγά στα γραπτά του. Η φιγούρα του πατέρα του φαίνεται πως τον καταδιώκει συνεχώς, αποτυπώνοντας άλλοτε μίσος και αηδία προς το πρόσωπό του, κι άλλοτε μια ανθρώπινη κατανόηση, αναγνωρίζοντας τις συνθήκες που δημιούργησαν την προσωπικότητα του πατέρα του.

Η εγκατάλειψη, ο πόνος, η φτώχεια, η απελπισία, εκφράζονται όλα μέσω των πρώιμων έργων του Μπουκόβσκι. Οι άνθρωποι που καταστράφηκαν επειδή δεν τους δόθηκε μια ευκαιρία, ή επειδή απλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο στις ζωές τους. Αλκοολικοί, άστεγοι, πόρνες, άνθρωποι που ζουν την κάθε στιγμή, χωρίς να περιμένουν τίποτα από το αύριο. Ο Μπουκόβσκι κατάφερε να διεισδύσει στις ψυχές αυτών των ανθρώπων, και να παρουσιάσει τα ταλέντα τους, τις προσωπικότητές τους, την ανθρωπιά τους. Με τρόπο λυρικό και όχι επιθετικό, κατακρίνει τους πολιτικούς, τους στρατιωτικούς και τον πόλεμο, το αμερικάνικο όνειρο και ολόκληρη την κοινωνία. Μετά τη σχετική αναγνώρισή του και την εξέλιξη της κοινωνικής του κατάστασης, ο Μπουκόβσκι αλλάζει λίγο και τη θεματολογία του. Παύει να μιλά μόνο για ιστορίες χαμένων ανθρώπων. Συναναστρεφόμενος με διαφορετικούς ανθρώπους, διανθίζει τα έργα του με σαρκαστικά σχόλια για την καινούρια του ζωή, ωριμάζοντας και μαλακώνοντας λίγο το ύφος του.

Βιβλιογραφία

Σε παρένθεση εμφανίζεται ο ελληνικός τίτλος του έργου, εφ’ όσον έχει εκδοθεί

 • Flower, Fist and Bestial Wail (1960)
 • Longshot Pomes for Broke Players (1962)
 • Run with the Hunted (1962)
 • It Catches My Heart in Its Hand (1963)
 • Grip the walls (1964)
 • Cold Dogs in the Courtyard (1965)
 • Confessions of a Man Insane Enough to Live with Beasts (1965)
 • Crucifix in a Deathhand (1965)
 • All the Assholes in the World and Mine (1966)
 • The Genius of the Crowd (1966)
 • Night’s work (1966)
 • At Terror Street and Agony Way (1968)
 • Poems Written Before Jumping out of an 8 Story Window (1968)
 • A Bukowski Sampler (1969)
 • Days Run Away Like Wild Horses Over the Hills (1969)
 • If we take (1969)
 • Notes of a Dirty Old Man (1969) — (Σημειώσεις ενός Πορνόγερου Ι και ΙΙ)
 • Another Academy (1970)
 • Fire Station (1970)
 • Post Office (1971) — (Ταχυδρομείο) ― ελλην. μετάφρ. Έφης Φρυδά, “ΟΔΥΣΣΕΑΣ
 • Erections, Ejaculations, Exhibitions and General Tales of Ordinary Madness (1972) — (Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας)
 • Me and your sometimes love poems (1972)
 • Mockingbird, Wish Me Luck (1972)
 • South of No North (1973) — (Ιστορίες μιας Θαμμένης Ζωής)
 • Burning in Water Drowning in Flame: Selected Poems 1955-1973 (1974)
 • 55 beds in the same direction (1974)
 • Factotum (1975) — (Άνθρωπος για Όλες τις Δουλειές)
 • The Last Poem & Tough Company (1976)
 • Scarlet (1976)
 • Art (1977)
 • Love is a Dog from Hell (1977)
 • Legs, Hips and Behind (1978)
 • Women (1978) — (Γυναίκες) ― ελλην. μετάφρ. Χρύσας Τσαλικίδου, “ΟΔΥΣΣΕΑΣ
 • You Kissed Lilly (1978)
 • A Love Poem (1979)
 • Play the Piano Drunk Like a Percussion Instrument Until the Fingers Begin to Bleed a Bit (1979)
 • Shakespeare Never Did This (1979)
 • Dangling in the Tournefortia (1981)
 • Ham on Rye (1982) — (Τοστ Ζαμπόν)
 • Horsemeat (1982)
 • The Last Generation (1982)
 • Bring Me Your Love (illustrated by Robert Crumb) (1983)
 • The Bukowski/Purdy Letters (1983)
 • Hot Water Music (1983) — (Πόλη των Αγγέλων) και (Βρώμικος Κόσμος) ‘
 • Sparks (1983)
 • Going Modern (1984)
 • Horses Don’t Bet on People and Neither Do I (1984)
 • One For The Old Boy (1984)
 • There’s No Business (illustrated by Robert Crumb) (1984)
 • War All the Time: Poems 1981-1984 (1984)
 • Alone In A Time Of Armies (1985)
 • The Day it Snowed in L.A. (1986)
 • Gold In Your Eye (1986)
 • Relentless As The Tarantula (1986)
 • The Wedding (1986)
 • You Get So Alone at Times It Just Makes Sense (1986)
 • Luck (1987)
 • The Movie “Barfly” (1987)
 • Beauti-Ful (1988)
 • The Movie Critics (1988)
 • Roominghouse Madrigals: Early Selected Poems 1946-1966 (1988)
 • Hollywood (1989) — (Ηollywood)
 • If You Let Them Kill You They Will (1989)
 • Red (1989)
 • We Ain’t Got No Money Honey (1989)
 • Darkness & Ice (1990)
 • Not Quite Bernadette (1990)
 • Septuagenarian Stew: Stories and Poems (1990)
 • This (1990)
 • In The Morning And At Night (1991)
 • In The Shadow Of The Rose (1991)
 • People Poems (1991)
 • Last Night of the Earth Poems (1992)
 • Now (1992)
 • Three Poems (1992)
 • Between The Earthquake (1993)
 • Run with the Hunted: A Charles Bukowski Reader (1993)
 • Screams from the Balcony: Selected Letters 1960-1970 (1993)
 • Those Marvelous Lunches (1993)
 • Pulp (1994) — (Αστυνομικό)
 • Confession Of A Coward (1995)
 • Heat Wave (1995)
 • Living on Luck: Selected Letters 1960s-1970s, Volume 2 (1995)
 • Shakespeare Never Did This (augmented edition) (1995)
 • Betting on the Muse: Poems & Stories (1996)
 • The Laughing Heart (1996)
 • Bone Palace Ballet (1997)
 • A New War (1997)
 • The Captain Is Out to Lunch and the Sailors Have Taken Over the Ship (1998)
 • To Lean Back Into It (1998)
 • Reach for the Sun: Selected Letters 1978-1994, Volume 3 (1999)
 • The Singer (1999)
 • What Matters Most Is How Well You Walk Through the Fire (1999)
 • Open All Night (2000)
 • Popcorn In The Dark (2000)
 • Beerspit Night and Cursing: The Correspondence of Charles Bukowski and Sheri Martinelli 1960-1967 (2001)
 • The night torn mad with footsteps (2001)
 • Pink Silks (2001)
 • The Simple Truth (2002)
 • Sifting Through The Madness for the Word, The Line, The Way: New Poems (2003) — (Να Περιφέρεσαι στην Τρέλα)
 • as Buddha smiles (2004)
 • The Flash of Lightning Behind the Mountain: New Poems (2004) — (Η Λάμψη της Αστραπής Πίσω από το Βουνό)
 • Slouching Toward Nirvana (2005)
 • Come On In!: New Poems (2006)
Ελληνικές μεταφράσεις
 • Η απουσία του ήρωα,, μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς, Ηριδανός 2014
 • Τοστ ζαμπόν, μετάφραση Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, Μεταίχμιο 2013
 • Σκοτώνοντας την ώρα, μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς, Ηριδανός 2012
 • Ένα τετράδιο με λεκέδες από κρασί, εισαγωγή και μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς, Ηριδανός 2012
 • Η πιο όμορφη γυναίκα στην πόλη, μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς, Ηριδανός 2012
 • Τα οράματα μιας απίθανης γενιάς/Στοιχεία για την Beat Generation, εισαγωγή, δοκίμια, μετάφραση και σημειώσεις Γιάννης Λειβαδάς, Κέδρος 2011
 • Στου τελευταίου ποτηριού το σφυροκόπημα, εισαγωγή και μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς, Ηριδανός 2010
 • Ο καπετάνιος έχει κόψει αλυσίδα και το πλοίο είναι στα χέρια των ναυτών, μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς, Ηριδανός 2008
 • Ποιήματα, εισαγωγή και μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς, Ηριδανός 2008
 • 70 χρόνια φαγούρα – Ποιήματα και διηγήματα, μετάφραση Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Αθήνα: Ηλέκτρα, 2008
 • Ανθολογία Αμερικανικής Ποίησης του Εικοστού Αιώνα, επιλογές, εισαγωγή και μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς, Ηριδανός 2007
 • Να περιφέρεσαι στην τρέλα, αναζητώντας τη λέξη, τον στίχο, τη ζωή, μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου, Αθήνα: Ηλέκτρα, 2006
 • Τσαρλς Μπουκόβσκι – Το μόνο που με νοιάζει είναι να ξύνομαι στη μασχάλη, συνέντευξη του Τσαρλς Μπουκόβσκι στη Fernanda Pivano, μετάφραση Λένα Ταχμαζίδου, Αθήνα: Απόπειρα, 2006
 • Η λάμψη της αστραπής πίσω απ’ το βουνό, μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου επιμέλεια Ανθή Μπίσσα, Αθήνα: Ηλέκτρα, 2005
 • Αστυνομικό, μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, Αθήνα: Απόπειρα, 1996
 • Τρόμου και αγωνίας γωνία, μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, Αθήνα: Απόπειρα, 1994
 • Hollywood, μετάφραση Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, Αθήνα: Απόπειρα 1990
 • Βρώμικος κόσμος, μετάφραση Έφη Καλλιφατίδη και Γιώργος Μπλάνας, Αθήνα: Απόπειρα, 1988
 • Υπεραστικό μεθύσι, μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, Αθήνα: Απόπειρα, 1987
 • Η αγάπη είναι ένας σκύλος απ’ την κόλαση: Ποίηση 1960-1980, επιλογή – μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, Απόπειρα, 1986.
 • Σημειώσεις ενός πορνόγερου – Πεζά Β, μετάφραση Ντίνα Σώτηρα, Απόπειρα, 1984
 • Σημειώσεις ενός πορνόγερου – Πεζά Α, μετάφραση Τέος Ρόμβος, Απόπειρα, 1980
 • Ιστορίες μιας θαμμένης ζωής, μετάφραση Έφη Φρυδά, Αθήνα: Οδυσσέας, 1982
 • Ταχυδρομείο, μετάφραση Έφη Φρυδά, Αθήνα: Οδυσσέας, 1982
 • Γυναίκες, μετάφραση Χρύσα Τσαλικίδου, Αθήνα: Οδυσσέας, 1981
 • Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Αθήνα: Οδυσσέας, 1981
 • Μπουκόβσκι, επιλογή από το έργο του, μετάφραση Αλέξης Τραϊανός, Θεσσαλονίκη: Εγνατία, 1980
 • Ποιήματα καί πεζά, μετάφραση Αλίκη Γιατράκου-Fossi, Αθήνα: Πρόσπερος, 1979
 • Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας, μετάφραση Χρύσα Τσαλικίδου, Αθήνα: Οδυσσέας, 1980
Ταινίες
 • Μπουκόβσκι Bukowski (1973) – ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας ώρας με παραγωγό τον Taylor Hackford για την εκπαιδευτική τηλεόραση KCET στο Λος Άντζελες (κέρδισε το Silver Reel Award στο San Francisco Film Festival).
 • Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας (Tales of Ordinary Madness) (1981) – ο Ben Gazzara παίζει τον Charles Serking, ένα χαρακτήρα χαλαρά συνδεδεμένο με τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα του Μπουκόβσκι, Χένρι Τσινάσκι (Henry Chinaski). Η αργή και δύσκαμπτη ταινία δεν είχε ποτέ απήχηση, και ο Μπουκόβσκι – αν και ήταν φίλος με τον Gazzara – κακολόγησε την ερμηνεία του ηθοποιού.
 • H ταινία Barfly (1987) με πρωταγωνιστή τον Μίκι Ρουρκ και γραμμένο από τον ίδιο τον Μπουκόβσκι, βασιζόταν στη ζωή του, με το βασικό χαρακτήρα να είναι το alter-ego του, Χένρι Τσινάσκι. Το μυθιστόρημα Hollywood βασίστηκε στις δοκιμασίες της κατασκευής της ταινίας.
 • Τον ίδιο χρόνο όπου το Barfly έκανε ντεμπούτο (1987), βγήκε και η βελγική ταινία “Τρελή Αγάπη” (Crazy Love), σκηνοθετημένη από τον Dominique Deruddere. Βασισμένη στο διήγημα του Μπουκόβσκι, The Copulating Mermaid of Venice, California, και σε κομάτια του “Τοστ Ζαμπόν” (Ham on Rye), η ταινία εξιστορεί τη ζωή ενός άντρα, προβάλλοντας τρεις διαφορετικές βραδιές διασκορπισμένες μέσα σε 20 χρόνια. Η Τρελή Αγάπη μνημονεύτηκε από τον Μπουκόφσκι ως η αγαπημένη του κινηματογραφική διασκευή δουλειάς του.
 • To 1988, ο Γάλλος σκηνοθέτης Patrick Bouchitey σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους Lune Froide (Ελληνικός τίτλος: Κρύο Φεγγάρι). Η ιστορία είναι μια ερμηνεία του διηγήματος The Copulating Mermaid of Venice, California. Προσαρμόστηκε έπειτα σε μια μεγαλύτερη έκδοση το 1991, με τον ίδιο τίτλο, αλλά και περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά κομμάτια από το βιβλίο Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας.
 • Ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Bukowski: Born Into This βγήκε στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις 9 Ιουλίου, 2004, με γενικά καλές κριτικές. Ο ηθοποιός Σον Πεν όπως και οι μουσικοί Τομ Γουέιτς και Μπόνο, φίλοι και θαυμαστές του Μπουκόβσκι, εμφανίζονται στην ταινία.
 • Μια διασκευή του μυθιστορήματος, “Άνθρωπος για Όλες τις Δουλειές” Factotum, γυρίστηκε στη Μινεσότα το 2004. Σκηνοθετήθηκε από τον Bent Hamer, και ο Matt Dillon παίζει το ρόλο του Χένρι Τσινάσκι.
 • Μια διασκευή του διηγήματος του Μπουκόβσκι, Bring Me Your Love, γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη το 2006. Σκηνοθετήθηκε από τον ανεξάρτητο φιλμοπαραγωγό Gui Teixeira.

[wikipedia]


Ποίημα για τα ζώα

έχω δύο γατάκια που γίνονται γρήγορα

γάτες και το βράδυ

μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι – το πρόβλημα είναι ότι ξυπνάνε νωρίς:

συχνά ξυπνάω με πατούσες και μύτες που με ακουμπάνε στο πρόσωπο.

το μόνο που κάνουν είναι να τρέχουν, να τρώνε, να κοιμούνται, να χέζουν και να παίζουν

στιγμές στιγμές όμως είναι ήσυχες και με κοιτάζουν

με μάτια

που ομορφότερα σε άνθρωπο δεν έχω δει.

αργά το βράδυ όταν ξεκουράζομαι και δακτυλογραφώ

με γυροφέρνουν

ας πούμε

η μια στην πλάτη της καρέκλας μου ενώ η άλλη επιτίθεται στα δάχτυλα των ποδιών μου.

έχουμε μια φυσιολογική έγνοια ο ένας για τον άλλον,

καθεις μας θέλει να είναι σίγουρος ότι οι άλλοι είναι

εκεί ασφαλείς.

ξαφνικά

πετάγονται όλο ενέργεια

τρέχουν στο πάτωμα

τρέχουν στις απλωμένες δακτυλογραφημένες σελίδες

αφήνοντας τσακίσματα και τρυπίτσες στα ποιήματα.

μετά

πηδάνε μέσα στο ανοιχτό χαρτόκουτο με τα αναπάντητα γράμματα

που πήρα από τους αναγνώστες μου και γρατζουνάνε με μανία:

ευτυχώς (οι γάτες) είναι εκπαιδευμένες.

περιμένω τώρα να γράψω μερικά ποιήματα για γάτες

για χάρη τους

εκ των οποίων αυτό είναι το πρώτο.

«θεέ μου» θα πούνε κάποιοι «μόνο για γάτες γράφει ο Τσινάσκι!»

«θεέ μου» έλεγαν κάποτε κάποιοι «μόνο για πουτάνες γράφει ο Τσινάσκι».

αυτοί οι γκρινιάρηδες όμως θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα βιβλία μου:

λατρεύουν τον τρόπο που τους εκνευρίζω.


Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ: Born into This
Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ

Μερικά αποφθέγματα του Μπουκόφσκι είναι τα εξής:

 • Απλά να ζεις περιμένοντας  να πεθάνεις είναι σκληρή δουλειά.

 • Όταν πίνεις ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει αλλά για λίγο δεν σε κρατάει από το λαιμό.

 • Αρχίζεις να σώζεις τον κόσμο σώζοντας ένα πρόσωπο κάθε φορά, διαφορετικά είναι μεγάλος ρομαντισμός ή πολιτική.

 • Στα 25 όλοι είναι υπέροχοι.  Στα 50 κάτι πρέπει να κάνεις για να γίνεις.

 • Δείξε μου έναν άνδρα που ζει μόνος και έχει συνεχώς καθαρή κουζίνα και οχτώ στις εννιά φορές θα σου δείξω έναν άνδρα με απεχθείς πνευματικές ιδιότητες.

 • Το να παρακολουθείς σκουπίδια στην οθόνη είναι τόσο κοινό σήμερα που οι άνθρωποι έπαψαν να σκέφτονται το γεγονός ότι βλέπουν μόνο σκουπίδια.

 • Το σεξ είναι ωραίο πράγμα μόνο εάν δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις.

 • Η μοναξιά με δυναμώνει: χωρίς αυτήν είμαι σαν να μην έχω φαγητό και νερό. Κάθε μέρα χωρίς αυτή αποδυναμώνομαι. Δεν είμαι υπερήφανος για την μοναξιά μου αλλά εξαρτώμαι από αυτήν.

 • Αν έχεις χάσει την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχει μείνει λίγη ακόμα ψυχή για να χάσεις.

 • Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και παίρνεις διαταγές μετά. Στη δικτατορία, δεν χρειάζεται να χάσεις τον καιρό σου ψηφίζοντας.

 • Η πραγματική μοναξιά δεν περιορίζεται απαραίτητα στο όταν είσαι μόνος.

 • Μερικοί άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ τρέλες. Τι τρομακτική πρέπει να είναι η ζωή που ζουν!

 • Βρες αυτό που αγαπάς, και άφησέ το να σε σκοτώσει.

 • Ο διανοούμενος λέει κάτι απλό με δύσκολο τρόπο. Ο καλλιτέχνης λέει κάτι δύσκολο με απλό τρόπο.

 • Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του.

 • Αν θες να μάθεις ποιοι είναι οι φίλοι σου, επιδίωξε να καταδικαστείς σε φυλάκιση.

 • Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνεις, κάποιοι άλλοι μισούν αυτό που κάνεις, αλλά οι περισσότεροι δεν δίνουν δεκάρα.

 • Το κακό γούστο δημιουργεί πολύ περισσότερους εκατομμυριούχους από το καλό γούστο.

 • Ιδιοφυΐα ίσως είναι η δυνατότητα να πεις κάτι πολύ βαθυστόχαστο με απλό τρόπο.

 • Το να κάνεις ένα βαρετό πράγμα με στυλ. Να τι αποκαλώ εγώ τέχνη.

 • Δείξε μου έναν άντρα που ζει μόνος και έχει μονίμως πεντακάθαρη κουζίνα και, 8 φορές στις 9, θα σου δείξω έναν άντρα με απαίσιες πνευματικές ιδιότητες.

 • Έχουμε χαραμίσει την Ιστορία σαν μια παρέα μεθυσμένων που ρίχνουν ζάρια, πίσω στις αντρικές τουαλέτες του τοπικού μπαρ.

 • Θα υπάρχει πάντα κάτι που μπορεί να καταστρέψει τις ζωές μας· όλα εξαρτώνται από το τι θα μας βρει πρώτο. Είμαστε πάντα ώριμοι και έτοιμοι να μας πάρουν.

 • Όταν πίνεις ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά, για λίγο, δεν σε κρατάει από το λαιμό.

 «Δεν με αγάπησε ποτέ. Μόνο λίγη σημασία είχε για εκείνη που είχα εξαφανιστεί. Ετοιμαζόταν για άλλο θήραμα. Έκατσε εκεί και μού μίλησε για εκείνον. Την άκουσα. Όταν έφυγα, δεν την φίλησα γι’ αντίο. Μπήκα μέσα στο αυτοκίνητό μου και έφυγα. Αφού οδήγησα 4-5 τετράγωνα, δεν την σκεφτόμουν πλέον.»

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή