Τσαρλς Ρόζεν, Αμερικανός πιανίστας, μουσικολόγος και διδάκτωρ γαλλικής φιλολογίας

by Times Newsroom
Share this

Ο Τσαρλς Ρόζεν (Charles Rosen, 5 Μαΐου 1927 – 9 Δεκεμβρίου 2012) ήταν Αμερικανός πιανίστας, μουσικολόγος και διδάκτωρ γαλλικής φιλολογίας. Σπούδασε πιάνο με τον Μόριτς Ρόζενταλ, μαθητή του Λιστ. Ήταν διδάκτωρ γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Το ρεπερτόριο του επικεντρωνόταν στην κλασικο-ρομαντική περίοδο. Θεωρείται επίσης διακεκριμένος ερμηνευτής του Σαίνμπεργκ και του Βέμπερν. Ερμήνευσε σε παγκοσμίως πρώτη εκτέλεση το κοντσέρτο για πιάνο και τσέμπαλο (1961) του Έλιοτ Κάρτερ. Έχει συνεργαστεί στενά με τον Πιέρ Μπουλέζ του οποίου έργα έχει ηχογραφήσει. Από τη δεκαετία του 1990 το συγγραφικό του έργο επισκίασε την ιδιότητά του ως ερμηνευτή.

Το συγγραφικό του έργο έχει συμβάλει σημαντικά στη μουσικολογία. Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται τα The Classical Style: Haydn, Mozart, Beethoven (1971), Sonata Forms (1980), The Romantic Generation (1995). Επίσης γράφει τακτικά στο New York Review of Books. Στο μουσικό λεξικό New Grove Dictionary of Music and Musicians, στο λήμμα για τον μουσικολόγο Oliver Strunk, ο Τσαρλς Ρόζεν, αναφέρεται ως ένας εκ των μαθητών του, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι ποτέ δεν σπούδασε μουσικολογία και επομένως δεν ήταν μαθητής του.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή