“Τσιμπάει” έως μια ποσοστιαία μονάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή πτώση για ΝΔ, μείον και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Νέα πανελλαδική έρευνα της “OPINION POLL”, για το μήνα Ιούλιο

by Times Newsroom

Σtο 9,3% φτάνει η διαφορά Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, στη νέα πανελλαδική έρευνα της “OPINION POLL”, το μήνα Ιούλιο, για την εφημερίδα “tomanifesto”, που, πραγματοποιήθηκε με την συμπλήρωση τριών ετών θητείας της σημερινής κυβέρνησης.

Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Παρόλο, που, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής έχει “ξεκαθαρίσει” με απόλυτο τρόπο, ότι δεν θα συνεργασθεί μετεκλογικά, ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες που ρωτήθηκαν στη νέα έρευνα της “O.P.” θεωρούν πιθανότερη τη συνεργασία, για σχηματισμό μετεκλογικής κυβέρνησης Ν.Δ– ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 23.5%, ενώ κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ το 11.8%. Επίσης, σε ποσοστό 52%, οι ερωτηθέντες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

Στα βασικά συμπεράσματα από το Α΄μέρος της πανελλήνιας πολιτικής έρευνας Ιουλίου 1022 της “OPINION POLL”, στην Πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η νέα έρευνα δίνει Ν.Δ 33.1% , ΣΥΡΙΖΑ 23.8%, ΠΑΣΟΚ 12.3%, Κ.ΚΕ 5.3% , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%, ΜΕΡΑ 25 2.6%.

“ Η Πανελλαδική Πολιτική έρευνα που υλοποιήσαμε ως “OPINION POLL” για την εφημερίδα “tomanifesto” πραγματοποιήθηκε με την συμπλήρωση τριών ετών θητείας της σημερινής Κυβέρνησης , αμέσως μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού που αποσαφήνισε τα θέματα του χρόνου των εκλογών, με τις Τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται και ενώ γινόταν η συζήτηση στην Βουλή για το Νομοσχέδιο για την Παιδεία”, εξηγεί ο κ. Ζαχαρίας Ζούπης, γενικός διευθυντής της “OPINION POLL”.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η Ν.Δ διατηρεί σημαντική διαφορά της τάξης του 8.9% σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόθεση ψήφου η οποία φτάνει το 9.3% στην Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων.

Συγκεκριμένα οι επιδόσεις των κομμάτων στην Πρόθεση ψήφου είναι: Ν.Δ 31.7%, ΣΥΡΙΖΑ 22.8%, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 11.8%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.8%, ΜΕΡΑ 25 2.5%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 2.2% , ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1.1% , ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1.1%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 2.7% , ενώ οι Αναποφάσιστοι είναι 9.9%.

Σε σχέση με την τελευταία έρευνα του Μαΐου που δημοσιοποιήσαμε υπάρχει μια πτώση της τάξης του 0.4% για την Ν.Δ , μια άνοδος 1% για το ΣΥΡΙΖΑ και πτώση 0.9% για το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής. Οι επιδόσεις αυτές στην Πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι: Ν.Δ 33.1% , ΣΥΡΙΖΑ 23.8%, ΠΑΣΟΚ 12.3%, Κ.ΚΕ 5.3% , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%, ΜΕΡΑ 25 2.6%.

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών φαίνεται να έχει επιδράσει στο τι απαντούν οι πολίτες για τον χρόνο των εκλογών. Το 37.5% επιθυμούν να πραγματοποιηθούν εκλογές το Φθινόπωρο  ενώ η πλειοψηφία, το 52% επιθυμεί να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Πιθανότερες μετεκλογικές συνεργασίας

Ενδιαφέρον εμφανίζουν οι προτιμήσεις των πολιτών για το ποιας μορφής Κυβέρνηση επιθυμουν να προκύψει από τις εκλογές.

Οι επιλογές συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

Αυτοδύναμη Ν.Δ 26.6%, 11% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ 8.9%, Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ 11.7% και Κυβέρνηση τεχνοκρατών με την συνεργασία και των τριών πρώτων κομμάτων 13.7%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η απάντηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ως πρώτη επιλογή έχουν μια Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ με 23.5% και δεύτερη μια Κυβέρνηση τεχνοκρατών το 20.6% , ενώ αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ συγκεντρώνει το 14.7% και Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ το 11.8%.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Opinion Poll Ε.Π.Ε (Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ. 49).

ΕΝΤΟΛΕΑΣ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “to manifesto”

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Ηλικίας άνω των 17, με δικαίωμα ψήφου

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.015 Νοικοκυριά

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: από 12 ΙΟΥΛΙΟΥ έως 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota βάσει γεωγραφικής κατανομής.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (CATI).

ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Έγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

Ποσοστό ελέγχου: 23,7%

Τρόπος ελέγχου: Ταυτόχρονη συνακρόαση τηλεφωνικής κλήσης και θέαση οθόνης.

Προσωπικό field: Εργαστήκαν 25 ερευνητές και 1 επόπτης

ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: +/-3 %

Η Opinion Poll ΕΠΕ. Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για την διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή