Τσίπρας: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τις αμυντικές δαπάνες

Θεωρούμε πολύ προβληματικό ότι δεν υπάρχει καμιά μεταφορά τεχνογνωσίας και ότι δεν εξασφαλίζονται σε όλες τις φρεγάτες κρίσιμες επιχειρησιακές δυνατότητες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό μας.

by Times Newsroom

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» . Με τη φράση αυτή του Διονύσιου Σολωμού άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προτροπή πρέπει να μας οδηγεί και σήμερα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας και ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή.

«Η ιστορία έχει δείξει πως κάθε φορά που το εθνικό γινόταν αντικείμενο ψεύδους χάναμε μέσα και έξω από την πατρίδα» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί την άμυνα ως αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. «Οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και εμφανίζετε σποτάκι στο οποίο εμφανίζεται τα Rafale όχι με το εθνόσημο αλλά με το κομματικό έμβλημα της ΝΔ».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται αποσπασματικά δηλώσεις και στάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για λόγους αντιπαράθεσης. Σαν παράδειγμα παρελκυστικής τακτικής έφερε ότι όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση για 5 δισ. απευθείας αναθέσεις ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν σε αυτά βάζει και την αγορά των Rafale. Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός μιλά για υπεύθυνη διαχείριση «την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς- 7 δισ. χωρίς ένα ευρώ να μπαίνει στη αμυντική βιομηχανία».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση και για τα ζητήματα της ακρίβειας, τονίζοντας ότι σήμερα με τον πληθωρισμό στο 6,2% η πολιτική της κυβέρνησης αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά.

Σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον αντίκτυπό τους στις τιμές ενέργειας, σημείωσε: «Η Ελλάδα εν μέσω μίας σφοδρής κρίσης διαπραγματεύεται για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από τη Βουλγαρία».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά τον εξοπλισμό της χώρας στο πλαίσιο όμως ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Θύμισε δε ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μία δεκαετία στη χώρα ήταν η αναβάθμιση των F16 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κρίσης είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και την ίδια στιγμή να μιλάτε για σύνεση. Είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για εξοπλιστικές δαπάνες χωρίς πρόγραμμα και διαφάνεια» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο να περιμένετε ότι σε οποιαδήποτε απόφασή σας εμείς θα στηρίζουμε» τόνισε.

Σημείωσε δε πως «για εμάς η εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, για εσάς η εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στην παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων στους Αμερικανούς στην Αλεξανδρούπολη».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή