Τσίπρας: Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση «τρώει» από τα έτοιμα της στρωμένη οικονομίας που αφήσαμε

«Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα και βενζίνη στην Ε.Ε., τη μεγαλύτερη ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, αλλά τους φθηνότερους μισθούς»

by Times Newsroom

«Το έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της δεξιάς από τη Μεταπολίτευση και μετά. Η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος πάντοτε ήταν στο DNA αυτής της παράταξης. Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Σε μία περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών ασφυκτιούν με το προφανές κύμα ακριβείας που σαρώνει το εισόδημα, εσείς κάνετε πάρτι με το δημόσιο χρήμα, με στόχο να φτιάξετε το καθεστώς σας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος».

Και πρόσθεσε: «Τα δεκάδες εκατομμύρια που δώσατε στα μέσα ενημέρωσης για να κάνουν προπαγάνδα είναι μόνο η μία πτυχή των δραστηριοτήτων του καθεστώτος σας, που σχεδόν ωχριά μπροστά στην άλλη πτυχή που είναι οι απευθείας αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμοί. Δώσατε 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας ανάθεσης και κλειστούς διαγωνισμός μέσα σε 18 μήνες, ενώ ονόματι της πανδημίας. Και έχει το θράσος ο κύριος Μητσοτάκης να προσπαθεί να θολώσει τα νερά.

Μοιράσατε με απόλυτη αδιαφάνεια τόσο δημόσιο χρήμα όλο αυτό το διάστημα, και έρχεται σήμερα με θράσος και λέτε στους πολίτες που δεν τολμούν να ανάψουν το κλιματιστικό, ότι «θα εκτραπούμε δημοσιονομικά γι’ αυτό και δεν σας στηρίζουμε». Αντί να μειώσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, αντί να μειώσετε τον Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, αντί να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό για να ανακάμψει ο κόσμος, λέτε ότι θα εκτραπούμε δημοσιονομικά. Δύο χρόνια, τι κάνατε; «Τρώγατε» από τα έτοιμα, της στρωμένη οικονομίας που σας αφήσαμε. Σας αφήσαμε στρωμένη την οικονομία και ρυθμισμένο το χρέος, πεπραγμένα τα οποία διασφάλιζαν χαμηλά επιτόκια. Κι εσείς μοιράζετε λεφτά σε ευνοούμενούς σας.

Είτε τα λεφτά τα μοιράζουνε Μαυρογιαλούροι τους δεκαετίας του 1960, είτε οι σημερινοί γιάπηδες, δεν αλλάζει η ουσία. Αυτές είναι οι πρακτικές σας. Η εξαγορά ανθρώπων και συνειδήσεων, η διαφθορά, το ψέμα, η προπαγάνδα, είναι η παρακαταθήκη σας. Ροκανίζετε τα εφόδια που είναι απαραίτητα για να καλυφθούν ανελαστικές δαπάνες του ελληνικού λαού. Δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό, αλλά έχετε το θράσος να μοιράζετε χρυσούς μισθούς σε γαλάζια golden boys σε όλες τις ΔΕΚΟ, τώρα και στον ΕΦΚΑ».

«Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και εσείς μοιράζετε χρήματα»

Όσο εσείς μοιράζετε χρήματα στα φερέφωνα και τους κρατικοδίαιτους χορηγούς σας, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον μήνα Γενάρη στο 5,5% ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλήθεια, έχετε εικόνα του τί συμβαίνει στην πραγματική οικονομία; Έχετε εικόνα τί συμβαίνει στην πραγματική κοινωνία; Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εσείς σίγουρα έχετε εικόνα γιατί είσαστε μέσα στην κοινωνία, όπως και ο κάθε βουλευτής που είναι αναγκασμένος να είναι μέσα στην κοινωνία, έχει εικόνα. Οι υπουργοί όμως είναι κλεισμένοι στα υπουργικά τους γραφεία, στην προστατευτική γυάλα, στα προστατευτικά στούντιο των μέσων ενημέρωσης και των εκπομπών που συνήθως τους ρωτάν «αν τους αρέσουν τα ντολμαδάκια ή άλλα φαγητά» αλλά όχι καίρια ερωτήματα που αφορούν τον πολίτη σήμερα. Οι πολίτες που αυτό τον καιρό ανοίγουν το λογαριασμό του ρεύματος, κοντεύουν να πάθουν εγκεφαλικό. Του έρχονται λογαριασμοί 200, 600 και 800 ευρώ, λογαριασμοί που υπερβαίνουν το εισόδημά τους. Αλήθεια, έχετε πάει σε ένα βενζινάδικο να βάλετε βενζίνη; Η μέση τιμή της αμόλυβδης άγγιξε το 1,85 ευρώ το λίτρο. Ξεπεράσετε κάθε ρεκόρ. Στα νησιά η τιμή έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Αλήθεια, για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή είναι χαμηλότερη, γιατί στην Κύπρο η τιμή για παράδειγμα είναι 25% χαμηλότερη; Είμαστε στην πρώτη πεντάδα των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης με την ακριβότερη τιμή βενζίνης. Ενώ όμως είμαστε στις πέντε χώρες με την υψηλότερη τιμή βενζίνης, την ίδια στιγμή είμαστε στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης όσον αφορά το μέσο εισόδημα και τον κατώτατο μισθό. Ακριβότεροι στο ρεύμα, ακριβότεροι στη βενζίνη, ακριβότεροι στα τρόφιμα του σουπερμάρκετ, αλλά φθηνότεροι στους μισθούς. Αυτή είναι η εικόνα της χώρας».

Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι φοβήθηκε την αλήθεια. «Αν απέδειξε κάτι όλη αυτή διαδικασία, παρά την απουσία κρίσιμων υπουργών και μαρτύρων, όπως ο κύριος Πέτσας, είναι αυτό το λάθος που καθόρισε τον δημόσιο διάλογο όλο αυτόν τον καιρό. Ότι δεν υπάρχει λίστα Πέτσα ή Πιερρακάκη ή οποιουδήποτε άλλου, υπάρχει η λίστα Μητσοτάκη. Μία λίστα γεμάτη χορηγούς, φίλους, κουμπάρους, «γαλάζια» παιδιά, ημετέρους, αεριτζήδες που καταναλώνουν αχόρταγα την περιουσία του ελληνικού λαού χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία συστολή. Πρόκειται για ένα σύστημα που εντέλει προστατεύει και προστατεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Βγήκαν όμως και χρήσιμα συμπεράσματα από αυτή τη διαδικασία, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής από τη Βουλή αργότερα, και από την Δικαιοσύνη. Μάρτυρες για παράδειγμα της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών ή η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ όταν ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τα κριτήρια με τα οποία χορηγήθηκαν τα κονδύλια κρατικού χρήματος, η απάντηση ήταν πως δεν τα γνωρίζουν. Όταν επίσης ρωτήθηκε ο επικεφαλής της εταιρείας που είχε αναλάβει την καμπάνια (για να μείνουμε σπίτι την περίοδο της πανδημίας) ρωτήθηκε με ποια κριτήρια άλλα μέσα ενημέρωσης υπερχρηματοδοτήθηκαν και άλλα υποχρηματοδοτήθηκαν ή αποκλείστηκαν, δεν έδωσε καμία απάντηση. Παραδέχτηκε ότι στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού, του κυρίου Πέτσα αποφασιζόταν ποια μέσα ενημέρωσης θα πληρωθούν και πώς».

Και κατέληξε: «είναι προφανής η επιδίωξη της κυβέρνησης να δημιουργήσει καθεστώς. Τα καθεστώτα όμως πέφτουν απότομα και πέφτουν με πάταγο. Βγάλτε όσα πορίσματα θέλετε. Η κοινωνία έχει βγάλει όμως στο δικό της πόρισμα και είναι αμετάκλητο: Είστε μία ανοιχτή πληγή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Η διέξοδος είναι οι εκλογές και η ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα στηρίξει τους πολίτες».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com