Τσίπρας για Ουκρανία: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης

«Θα ήταν προτιμότερο να στείλει η χώρα μας ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό»

by Times Newsroom

«Το οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει», σημείωσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «συντάχθηκε με ορισμένες χώρες της ΕΕ που προέτρεξαν σε διμερές πλαίσιο, αλλά όχι στα πλαίσια συλλογικών αποφάσεων, να προχωρήσουν στην αποστολή στρατιωτικού υλικού».

Σημείωσε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε επικοινωνήσει με τους αρχηγούς ενδεχομένως να του έλεγαν τότε – «όχι τώρα κατόπιν εορτής» – πως «θα ήταν προτιμότερο να στείλει η χώρα μας ανθρωπιστική βοήθεια, θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε, όπως έκανε η Ισπανία και η Ιταλία, μη θανατηφόρο εξοπλισμό». «Δεν πιστεύω κανείς στην αίθουσα ότι θεωρεί πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου κάποιες κούτες κατασχεμένων καλάσνικοφ που στείλαμε εκεί. Έχει μια συμβολική αξία αυτή η πράξη και άρα στο συμβολικό επίπεδο θα ακολουθούσε πιστά τη θέση και το ρόλο της χώρας διαχρονικά να σταθεί δίπλα με κάθε τρόπο στον ουκρανικό λαού, να σταθεί διπλωματικά δίπλα στις κυρώσεις, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό», υπογράμμισε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Γνωρίζω ότι όταν ένας ΥΠΕΞ διαφωνεί με τον πρωθυπουργό δεν έχει θέση στην κυβέρνηση»

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν υπαινίχθηκε εκείνος στην ομιλία του ότι έχει διάσταση απόψεων ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Δένδια. «Μην έρχεστε μόνος σας να αναδείξετε θέματα», είπε στον κ. Μητσοτάκη, «γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν ένας ΥΠΕΞ διαφωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας δεν έχει θέση στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε -εγώ δεν υπαινίχθηκα τίποτα- και απάντησε όχι σε μένα, δεν ξέρω σε ποιον απάντησε ας μας πει ο ίδιος».

Διαφώνησε και με την αναφορά του κ. Μητσοτάκης περί εξαιρετικών αντανακλαστικών που έχει δείξει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι υπήρξαν κάκιστες στιγμές, όπως στην οικονομική κρίση και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα «αλλά και πολύ πρόσφατα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ όταν ζητάγαμε κυρώσεις στην Τουρκία για την Κύπρο, όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όταν το Μπαρμπαρός ήταν εκεί παλιότερα επί των ημερών μας, όταν άνοιξαν τα Βαρώσια;». «Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν έδειξε καθόλου εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή