Τσίπρας: Με ποσοστό… Τσαουσέσκου κέρδισε τον «Κανέναν»

Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να ξεπεράσει σε μέλη τη Χαριλάου Τρικούπη δεν επετεύχθη και έτσι δεν επετεύχθη και η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει με βάση τη χθεσινή διαδικασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της Kεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

by Times Newsroom

Δεν έκανε γνωστό ακριβώς με ποιο σκεπτικό θα συμβεί αυτό, όταν η Ν.Δ. συγκέντρωσε 400.000 μέλη και πλέον στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΚΙΝ.ΑΛ. 270.000 στην εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ μία εβδομάδα πριν 175.000 μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. ψήφισαν για αλλαγή ονόματος και συμβόλων.

Oλη η χθεσινή ημέρα είχε έντονη την ατμόσφαιρα του σικέ σκηνικού, που έφτιαξε ο κ. Τσίπρας για τον εαυτό του. Μόνος του, χωρίς αντίπαλο, να έχει συνδέσει μία εσωκομματική διαδικασία με αντικυβερνητικό δημοψήφισμα και ενώ από το γενικό προσκλητήριο δεν έλειπαν ούτε οι 15χρονοι και οι μισές εγγραφές νέων μελών έγιναν με το χέρι, ο τελικός αριθμός να είναι 172.000. Χθες έκανε δηλώσεις η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες, όταν το σύστημα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το… σταλινικό ποσοστό που πήρε ο κ. Τσίπρας και ποια είναι τα μέλη της νέας Kεντρικής Eπιτροπής, θα κάνουν δηλώσεις και τα άλλα στελέχη που χθες παρακολουθούσαν τους προαποφασισμένους πανηγυρισμούς της Κουμουνδούρου για τη «νέα αρχή» και την «πολιτική αλλαγή».

Η… άλλη εικόνα

Την ίδια ημέρα που οι δημοσκοπήσεις ξαναφέρνουν τη Ν.Δ. μπροστά με διψήφια διαφορά, ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Κουμουνδούρου για να πει ότι «η νέα δυναμική δίνει την ελπίδα στο κόμμα ότι θα κερδίσουν τις εκλογές και με μεγάλη διαφορά όποτε και αν γίνουν». Υποτιμώντας τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επί λέξει ότι αφού το βράδυ της γλυκιάς ήττας των εκλογών του 2019 με 30.000 μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%, τώρα με 172.000 μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με σιγουριά τις επόμενες εκλογές.
Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να ξεπεράσει σε μέλη τη Χαριλάου Τρικούπη δεν επετεύχθη και έτσι δεν επετεύχθη και η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει με βάση τη χθεσινή διαδικασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της Kεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Αμφισβήτηση

Πίσω από τη φράση «το πιο μαζικό κόμμα με τα περισσότερα ενεργά μέλη» του κ. Τσίπρα – θα το συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- αμφισβητούν και το γεγονός ότι 270.000 συμμετείχαν στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. για εκλογή προέδρου αλλά και ότι πριν από μία εβδομάδα 175.000 μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. ψήφισαν για αλλαγή ονόματος, αλλαγή συμβόλων και εκλογή συνέδρων. Η περίοδος μίας μεγάλης και βαθιάς κόντρας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

Στο πεδίο της αξιοπιστίας, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει μάχη για να αποδείξει πως χθες τηρήθηκε η διαδικασία. Πρέπει να δώσει στοιχεία για αυτούς που ψήφισαν, για το αν υπήρξαν διπλοψηφίες ή άλλα προβλήματα κ.λπ. Αν δεν υπάρχει άλλος, οφείλει ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, κύριος Ηλίας Νικολακόπουλος να απαντήσει σε όλα αυτά.

Πριν την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ «έστηνε» ψευτοαγανακτισμένους καταστηματάρχες που αποδείχθηκε ότι ήταν μέλη του κόμματος για να συνομιλούν με τον κ. Τσίπρα μπροστά στις κάμερες, ενώ προβεβλημένα στελέχη του, όπως ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης «έφτιαχναν» κλίμα με ψέματα, υποστηρίζοντας δήθεν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., είχε επισκεφθεί τα γραφεία της Κουμουνδούρου. Και μετά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και την κατακραυγή, να δηλώνει δημόσια ότι δεν εννοούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρουλάκη, αλλά τον Ανδρουλάκη πρόξενό μας στην Ουκρανία.

Τρεις στόχοι

Χωρίς καμία πρόθεση υποβάθμισης της ψήφου των ανθρώπων που πραγματικά συμμετείχαν στη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές και γνωστό από πριν ότι οι χθεσινοί πανηγυρισμοί του κ. Τσίπρα και των υποστηρικτών του εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν τρεις στόχους:

Πρώτον, να φιλοτεχνήσουν ένα νέο «πολιτικό σκηνικό» που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το πραγματικό πολιτικό σκηνικό, αλλά ανταποκρίνεται στο αφήγημα του κ. Τσίπρα. Οτι δήθεν η κυβέρνηση πέφτει και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, έτσι ώστε -ειδικά τώρα που φαίνεται ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι ρηχή και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέσσερις, πέντε σωστές κινήσεις- να μη χάσει το στελεχικό δυναμικό και το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ το ηθικό του.

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας πρέπει πάση θυσία να ενισχύσει το προφίλ του έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη. Βάσει αριθμών δεν τα κατάφερε χθες, αλλά με τα «χθεσινά» 61.600 μέλη ήταν ακόμα πολύ μακριά. Τώρα στην αναμέτρηση για την πρωτοκαθεδρία της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, θα παίξουν ρόλο και τα μέλη των κομμάτων…

Τρίτον, να χρισθεί ο κ. Τσίπρας αδιαφιλονίκητος ηγέτης εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη στήριξη της βάσης και των μελών, ακόμα και αν χάσει τις επόμενες εκλογές, δύσκολα θα κινήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση διαδικασίες αντικατάστασής του. Και αν το κάνει, η αναμέτρηση θα πρέπει να είναι πάλι όχι εντός των κομματικών τειχών, αλλά και πάλι στη βάση του κόμματος.

Ανοιχτό θέμα τα στοιχεία για τα SMS

Επί της ουσίας της πολιτικής και όχι επί της διαδικασίας, τα ερωτήματα πάρα πολλά.

Ποιος έδωσε στοιχεία στην Κουμουνδούρου για να στείλει SMS πριν από την Κυριακή σε εκατομμύρια Eλληνες που ούτε ΣΥΡΙΖΑ είναι, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν, ούτε έχουν παραχωρήσει τον τηλεφωνικό τους αριθμό στην Κουμουνδούρου; Πώς πήραν SMS από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστά μέλη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ αλλά και τα παιδιά τους;

Ποια εταιρία ανέλαβε τη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας; Τόσο κατά την αυτοπρόσωπη όσο και κατά την ηλεκτρονική εγγραφή;

Θα δημοσιοποιήσει η Κουμουνδούρου το σύνολο των εσόδων από την εγγραφή των περίπου 110.000 νέων μελών που σύμφωνα με τη διαδικασία έπρεπε να δώσουν από 2 ευρώ ο καθένας;

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τους 270.000 που ψήφισαν, τους ήλεγχαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων αντιπάλων για την αρχηγία. Στον ΣΥΡΙΖΑ ποιος έκανε τον έλεγχο από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος;

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Ο κ. Τσίπρας νίκησε τον κ. Τσίπρα»

Στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να φτιάξει ένα «σκηνικό» επειδή το πραγματικό πολιτικό σκηνικό δεν τον βολεύει, επικέντρωσε στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.: «Ο κ. Τσιπρας νίκησε τον κ. Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη θέση του μετά την επερχόμενη ήττα. Γιατί αυτός ήταν ο στόχος του. Οσο για τους πανηγυρισμούς για τη συμμετοχή αρκεί να θυμίσουμε τους αριθμούς: στις κάλπες για εκλογή προέδρου της Ν.Δ. έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. συμμετείχαν 270.000 πολίτες. Η σύγκριση μιλάει από μόνη της. Αν βεβαίως μπορεί να υπάρξει σύγκριση, αφού ούτε ένας και μοναδικός υποψήφιος υπήρχε, ούτε καλούνταν στην κάλπη 15χρονοι και όποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ακόμα και χωρίς εκλογικά δικαιώματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προβληματιστούν, όταν έχουν κάνει τέτοια καμπάνια, συνεχίζουν να κατασκευάζουν μια δική τους πραγματικότητα, στην οποία πάντα κερδίζουν. Κυρίως όταν τρέχουν μόνοι τους».

Ρεπορτάζ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή