Τσίπρας στη Βουλή: Μεγάλο μέρος της ακρίβειας οφείλεται στους κακούς χειρισμούς Μητσοτάκη και όχι στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η ακρίβεια έχει όνομα «Μητσοτάκης»

by Times Newsroom

Κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας «που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές «για να ανασάνει ο τόπος»

«Η ακρίβεια έχει το όνομά σας» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται ο πιο ακατάλληλος για να καταλάβει το πρόβλημα.

«Δεν μπορείτε πια με την προπαγάνδα να κρύψετε τις ευθύνες σας. Όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη, πρόσθεσε. «Δεν μπορείτε να νιώσετε τι σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ να χρειάζεται δυο κατώτατους μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μη μπορεί να βγάλει τα μέσα του μήνα, τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει Πανελλαδικές για να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα που αφηνετε πίσω σας δεν έχει καμία σχέση με αυτή που προπαγανδίζετε. Το μόνο που συμβαίνει στα χρόνια που κυβερνάτε είναι ότι το κόστος ζωής να αυξάνεται, τα κέρδη μίας ελίτ να εκτοξεύονται και το κράτος αποψιλώνεται από την υποχρέωση να προστατεύει την κοινωνική συνοχή». «Οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται» συμπλήρωσε παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Πρωθυπουργός 2 σε 1 ο Κ. Μητσοτάκης: Συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ»

Υπογράμμισε ακόμη πως «δεν φταίει η διεθνής συγκυρία για τις αρνητικές πρωτιές». «Φταίει το ότι είναι η μοναδική χωρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1: συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνδυασμό αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμου».

Καταλόγισε επιπλέον στους κυβερνώντες ότι «βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη του κάθε φορολογούμενου διατηρώντας υψηλά τους φόρους στα καύσιμα». «Λεηλατείτε τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη και μετά τους δίνετε μία μικρή επιδότηση για να πληρώσουν τους λογαριασμούς» σχολίασε.

Όπως ανέφερε, «η πιο τρανή απόδειξη για αυτό το αλισβερίσι είναι τα φορολογικά έσοδα που έχουν αυξηθεί στα 7 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο σε σχέση με πέρυσι. Η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα δεν προέρχεται ούτε από την ανάπτυξη, ούτε από την κατανάλωση, αλλά από την ακρίβεια που σαρώνει, εξαιτίας της επιλογής να μην μειώσετε τους έμμεσους φόρους».

«Καλάθι του εμπαιγμού»

Από την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγαν και οι εξαγγελίες για το καλάθι του νοικοκυριού. «Στην πράξη από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται για το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά για το καλάθι του εμπαιγμού» σχολίασε, σημειώνοντας ότι το μέτρο δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα παγώσουν οι τιμές αλλά των οποίων οι τιμές θα είναι ανεκτές, όπως είπε. «Ανεκτές για ποιους; Για όσους έχουν μία οικονομική επιφάνεια; Ή για τους ανθρώπους των 700 ευρώ;» διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Για τους απλούς ανθρώπους θα είναι ανεκτές οι τιμές; Ύστερα από τέτοιες εκρηκτικές  αυξήσει ποια νέα αύξηση θα είναι ανεκτή; Εντοπίζετε την ακρίβεια μόνο στα μακαρόνια νο 6. Έχετε ξεχάσει το νούμερο του πετρελαίου, του πληθωρισμού, των απευθείας αναθέσεων, έχετε ξεχάσει όλα αυτά τα νούμερα» σχολίασε.

«Κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη ο πρωθυπουργός»

Υποστήριξε ακόμη πως η μόνη επίδραση που αισθάνεται ο μέσος πολίτης από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η ακρίβεια και η φτώχεια και επέκρινε την κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας.

«Με τον περιβόητο μεγάλο στόχο σας την επενδυτική βαθμίδα τι έχει γίνει; Έχει γίνει σαν τον ορίζοντα που όσο προχωράμε τόσο απομακρύνεται» είπε..

Επεσήμανε ακόμη πως ο πρωθυπουργός «όχι μόνο δεν είναι εγγυητής της σταθερότητας, αλλά βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη».

«Είστε ακραία και αθεράπευτα νεοφιλελεύθερος και γιατί είστε ο πρωθυπουργός των μεγάλων συμφερόντων» συμπλήρωσε συνεχίζοντας την επίθεσή του στον κ. Μητσοτάκη.

«Προκηρύξτε εκλογές για να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος»

Τόνισε στη συνέχεια ότι η κοινωνία δεν μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται. «Πρέπει να φύγετε το συντομότερο, πρέπει η κοινωνία να ανασάνει και η παρακμή της χώρας να σταματήσει» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές.

«Προκηρύξτε εκλογές για να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος, για να ανασάνει ο τόπος» ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι «ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνία η προκήρυξη εκλογών για να σταματήσει η αισχροκέρδεια, να μειωθούν οι φόροι και να επανέλθει η ΔΕΗ στον ιδρυτικό της σκοπό και για να ξηλωθούν τα καρτέλ».

Βαθύτατη οδύνη για την απώλεια του Αλ. Νικολαΐδη

Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τον άδικο χαμό του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, «ενός στενού συνεργάτη και σπουδαίου ανθρώπου που έφυγε πολύ πρόωρα αλλά στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή κατάφερε πολλά» όπως είπε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή