Τσούνης: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αποτελούν θεματοφύλακες της δημοκρατίας και των αξιών της»

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα προβεί σε ψευδή δημοψηφίσματα για να εντάξει ουκρανικές περιοχές στην κατοχή της», τονίζει σε άρθρο του ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας

by Times Newsroom

Oι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ελλάδα, ως θεµατοφύλακες της δηµοκρατίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ανάµεσα στις δηµοκρατικές αξίες, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και τις φωνές της τυραννίας και του αυταρχισµού» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζορτζ Τζ. Τσούνης, αναφερόμενος στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.  

Με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι ένα από τα πλέον συγκλονιστικά γεγονότα στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  και πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα θα προβεί σε ψευδή δημοψηφίσματα για την ένταξη περιοχών στην κατοχή της.

Το άρθρο του κ. Τσούνη, έχει ως εξής:

«Η Ουκρανία, µια χώρα που από το 2014 δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, αντιστέκεται ήδη για µισό χρόνο σε µαζικούς βοµβαρδισµούς, πολιορκίες πόλεων και θηριωδίες κατά του λαού της. Η Ουκρανία αγωνίζεται για να υπερασπιστεί όχι µόνο τη δηµοκρατία της, αλλά και την ίδια της την επιβίωση και ανεξαρτησία. Η 24η Αυγούστου σηµατοδοτεί την 31η επέτειο από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Δυστυχώς, την ίδια ηµέρα συµπληρώθηκαν επίσης έξι µήνες από την απροκάλυπτη και ολοκληρωτική εισβολή της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία – µια επίθεση τόσο συνταρακτική για τη διεθνή κοινότητα, που καταδικάστηκε µαζικά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ώθησε δύο νέες χώρες να επιδιώξουν την ένταξή τους στη Συµµαχία του ΝΑΤΟ. Όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ελλάδα βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ελλάδα, ως θεµατοφύλακες της δηµοκρατίας, βρίσκονται στην πρώτη γραµµή του αγώνα ανάµεσα στις δηµοκρατικές αξίες, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και τις φωνές της τυραννίας και του αυταρχισµού. Η συλλογική µας απάντηση σήµερα θα καθορίσει το µέλλον του κόσµου µας Η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα από τα πλέον συγκλονιστικά γεγονότα στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσµίου Πολέµουαύριο. Ολες οι δηµοκρατίες παγκοσµίως έχουν την ιερή υποχρέωση να προάγουν τα δηµοκρατικά ιδανικά και να στέκονται ενωµένες απέναντι στις δυνάµεις του σκότους που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη βασισµένη σε διεθνείς κανόνες τάξη, στην οποία εδράζεται η συλλογική µας ασφάλεια και ευηµερία. Πρέπει να παραµείνουµε ενωµένοι, υποστηρίζοντας την κυριαρχία, τη δηµοκρατία και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα από τα πλέον συγκλονιστικά γεγονότα στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου.

Οι ρωσικές δυνάµεις έχουν διαπράξει εγκλήµατα πολέµου και φρικαλεότητες, µε τον πόλεµο εναντίον της Ουκρανίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσµια επισιτιστική αλυσίδα και την παγκόσµια οικονοµία για τα επόµενα χρόνια. Η παγκόσµια αντίδραση στον πόλεµο του Βλαντιµίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας ήταν τόσο ενστικτώδης και συγκίνησε τόσο πολλούς, ακριβώς επειδή κατά τη διεξαγωγή αυτού του πολέµου έχουµε γίνει µάρτυρες -σχεδόν σε καθηµερινή βάση- περιστατικών βίας, καταστροφής και θανάτου. Ολοι έχουµε δει τις συνέπειες των ρωσικών βοµβαρδισµών εις βάρος πολιτών που αναζητούσαν προστασία σε καταφύγια και εις βάρος σχολείων, θεάτρων και νοσοκοµείων.

Ανεξάρτητα µέσα ενηµέρωσης και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγράψει εκτελέσεις σε πόλεις όπως η Μπούτσα και το Ιρπίν, βασανισµούς ενστόλων και πολιτών, αλλά και ολόκληρες πόλεις, όπως η Μαριούπολη -προπύργιο της ελληνικής ταυτότητας-, αποκοµµένες από βασικές ανάγκες, να καταστρέφονται και να υφίστανται βάναυση κατοχή. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η Ρωσία σκοπεύει να προσαρτήσει µε τη βία επιπλέον τµήµατα της ουκρανικής επικράτειας, εφαρµόζοντας µια µορφή του «εγχειριδίου προσάρτησης» που είδαµε το 2014, χρίζοντας παράνοµους αντιπροσώπους, µε σκοπό να οργανώσουν ψευδή δηµοψηφίσµατα για την ένταξη περιοχών στη Ρωσία. Η βίαιη προσάρτησή τους θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών και δεν θα επιτρέψουµε να συµβεί χωρίς συνέπειες. Κανένα κράτος δεν επιτρέπεται να αλλάζει τα σύνορα του γείτονά του. Μέσα σε όλον αυτόν τον θάνατο και την καταστροφή, οι Ουκρανοί έχουν οδηγηθεί σε υπόγεια καταφύγια, έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να συγκεντρώσουν αποδείξεις για τις κτηνωδίες που υφίστανται και έχουν πολεµήσει για να κρατήσουν ζωντανό τον λαό, τη γλώσσα, την ελευθερία και την ταυτότητά τους.

Η ανθεκτικότητα και η επιµονή του λαού της Ουκρανίας έχουν εµπνεύσει τον κόσµο να υποστηρίξει τον αγώνα του για ελευθερία. Οι Ηνωµένες Πολιτείες στηρίζουν µια σειρά διεθνών ερευνών, συµπεριλαµβανοµένων εκείνων που διεξάγονται από το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο, τα Ηνωµένα Εθνη και τον Οργανισµό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, για τις κτηνωδίες που διαπράττονται στην Ουκρανία. Οι Ηνωµένες Πολιτείες είναι έτοιµες να υποστηρίξουν, σε όλον τον κόσµο, τα εθνικά δικαστήρια που έχουν δικαιοδοσία σε υποθέσεις ανθρώπων που κατηγορούνται για διεθνή εγκλήµατα. Θα συνεχίσουµε, επίσης, να συνεργαζόµαστε µε τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσουµε την Ουκρανία να ανοικοδοµηθεί. Οι συνέπειες του πολέµου της Ρωσίας, ωστόσο, δεν περιορίζονται µόνο στην Ουκρανία.

Η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει ανατρέψει το παγκόσµιο εµπόριο σιτηρών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της επισιτιστικής αλυσίδας για πολλούς πληθυσµούς. Η τρέχουσα κρίση έχει επίσης επιταχύνει τον πληθωρισµό και τις τιµές λιανικής σε όλον τον κόσµο. Παρά το τεράστιο κόστος που έχει επιφέρει ο Βλαντιµίρ Πούτιν στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον κόσµο, οι κυρώσεις από τις Ηνωµένες Πολιτείες και τους εταίρους και συµµάχους µας έχουν σχεδιαστεί για να αναγκάσουν το Κρεµλίνο να σταµατήσει τη βία και να επιβαρύνουν τη ρωσική οικονοµία, η οποία απαιτεί πρωτοφανείς (και µη βιώσιµες) παρεµβάσεις από το Κρεµλίνο, προκειµένου να αποφευχθούν σηµαντικές ζηµίες. Καθώς οι κυρώσεις συνεχίζουν να µειώνουν την πολεµική ικανότητα του Πούτιν, οι ουκρανικές δυνάµεις υπερασπίζονται µε επιτυχία τη χώρα τους και ο ουκρανικός λαός είναι πιο ενωµένος από ποτέ.

Η ευρεία υποστήριξη προς την Ουκρανία έδειξε ότι οι απρόκλητες επιθέσεις σε κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη δεν µπορούν να µείνουν αναπάντητες και θα έχουν πολύ υψηλό τίµηµα. Οι Ηνωµένες Πολιτείες και οι σύµµαχοι και εταίροι µας σε όλον τον κόσµο είµαστε πιο ενωµένοι από ποτέ. Θα συνεχίσουµε να στεκόµαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να υποστηρίζουµε τον αγώνα της για επιβίωση, ενώ παράλληλα εργαζόµαστε για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των δηµοκρατικών αξιών. Στεκόµαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, γιατί τα σύνορα και οι προµήθειες τροφίµων δεν είναι διαπραγµατευτικά χαρτιά. Στεκόµαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώµατα είναι αδιαµφισβήτητα. Στεκόµαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, γιατί είναι το σωστό».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com