Τυνησία: Διεθνής Αμνηστία και FIDH επικρίνουν τον πρόεδρο Σαγέντ για «ρατσιστικές δηλώσεις» κατά των μεταναστών

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) και η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασαν «τις ρατσιστικές δηλώσεις» του προέδρου της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ εις βάρος των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και ζήτησαν από τις τυνησιακές αρχές να διεξάγουν ανεξάρτητες έρευνες για τις επιθέσεις εναντίον τους.

by Times Newsroom

«Η FIDH, οι 54 οργανώσεις μέλη της στην Αφρική και οι 188 οργανώσεις μέλη της στον κόσμο αντιτίθενται με όλες τους τις δυνάμεις στη λεκτική και σωματική βία που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες/ μετανάστριες στο έδαφος της Τυνησίας», ανέφερε η Άλις Μόγκουε, πρόεδρος της FIDH σε ανακοίνωσή της.

«Η καλλιέργεια του μίσους εναντίον ανθρώπων που ήδη υφίστανται διακρίσεις, βία και στερήσεις είναι πραγματικά το αποκορύφωμα της βίας (…) Επισημαίνω ιδιαίτερα την ευθύνη που φέρουν οι Τυνήσιοι ηγέτες: ποια κληρονομιά θα αφήσετε στην Ιστορία;», διερωτήθηκε.

«Εδώ και 15 ημέρες οι οργανώσεις μέλη της FIDH στην Τυνησία καταγράφουν την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι μετανάστες/ μετανάστριες από την υποσαχάρια Αφρική που ζουν στη χώρα: συλλήψεις και αυθαίρετες κρατήσεις, επιθέσεις, έξωση από τις κατοικίες τους, καταχρηστικές απολύσεις», τόνιζε η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Η FIDH και οι οργανώσεις μέλη της ζητούν να ξεκινήσει «ανεξάρτητη έρευνα» στην Τυνησία για αυτή την έκρηξη βίας.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία επίσης ζητεί από τις τυνησιακές αρχές «να ερευνήσουν» και να φροντίσουν «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» των βίαιων ενεργειών, «κυρίως στις περιπτώσεις που στις επιθέσεις εμπλέκονται αστυνομικοί».

Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι συνομίλησε με περίπου 20 ανθρώπους στην Τύνιδα, ανάμεσά τους πέντε αιτούντες άσυλο και 15 μετανάστες χωρίς χαρτιά, από το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γκάνα, τη Νιγηρία, τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

«Όλοι τους δέχθηκαν επίθεση από πλήθη και στην περίπτωση τριών ατόμων η αστυνομία ήταν παρούσα, αλλά δεν επενέβη», τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Μία γυναίκα 22 ετών από το Καμερούν, η Μανουέλα Ντ. , διηγήθηκε ότι δέχθηκε επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου μπροστά από ένα καφέ της Τύνιδας από μια ομάδα έξι ανδρών που έκαναν ρατσιστικά σχόλια. Αφού δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα στον αυχένα, έπεσε στο έδαφος όπου τη μαχαίρωσαν. «Ξύπνησα στο νοσοκομείο γεμάτη αίματα», με σοβαρά τραύματα «στο στήθος, στην κοιλιά και τα χείλια», εξήγησε δείχνοντας και μια φωτογραφία από τα τραύματά της.

«Οι αρχές της Τυνησίας θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να τερματιστεί αμέσως αυτό το κύμα επιθέσεων», τόνισε η διεθνής Αμνηστία. Οι αρχές «θα πρέπει να αφήσουν ελευθέρους όλους τους μετανάστες που κρατούνται αυθαίρετα και να διασφαλίσουν ότι δεν θα σταλούν χωρίς τη θέλησή τους» στη χώρα καταγωγής τους, πρόσθεσε.

Στις 21 Φεβρουαρίου ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σαγέντ είχε δηλώσει ότι η παρουσία «ορδών» παράτυπων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική είναι πηγή «βίας και εγκλημάτων» και έκανε λόγο για μια «εγκληματική οργάνωση» η οποία έχει στόχο «να αλλάξει τη δημογραφική σύσταση» της χώρας.

Μετά τα σχόλια αυτά παρατηρήθηκε αύξηση της βίας εναντίον των μεταναστών αυτών, με δεκάδες από αυτούς να καταφεύγουν στις πρεσβείες των χωρών τους ζητώντας να επαναπατριστούν.

Έπειτα από τις επικρίσεις που δέχθηκε από πολλές ΜΚΟ ο Σαγέντ δήλωσε ότι στόχος του ήταν να γίνει σεβαστή η τυνησιακή νομοθεσία «σχετικά με τους ξένους» και να εμποδίσει οποιαδήποτε «δικαιοδοσία παράλληλα με αυτή του κράτους». Μάλιστα ο Τυνήσιος πρόεδρος απέρριψε τις «κακόβουλες δηλώσεις» όσων «θέλησαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του με δικό τους τρόπο ώστε να βλάψουν την Τυνησία».

«Οι πρόσφατες δηλώσεις κατευνασμού που έκανε στις 5 Μαρτίου ο Σαγέντ δεν περιλαμβάνουν καν μία συγνώμη», κατήγγειλε η FIDH. «Όταν ρατσιστικές δηλώσεις επαναλαμβάνονται, στηρίζονται και υιοθετούνται από όλη την κυβέρνηση, μπορούμε ακόμη να μιλάμε για παρεκτροπή;», διερωτήθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή