Τύποι προσωπικότητας, κατά τον Jung

Σύμφωνα με τη θεωρία του Jung το άτομο χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια και μια ψυχολογική λειτουργία, που μπορεί να είναι λογική (σκέψη και συναίσθημα) ή μη λογική (αντίληψη μέσω των αισθήσεων και διαίσθηση).

by Times Newsroom

Ο Jung διακρίνει οχτώ τύπους προσωπικότητας, με βάση τον παραπάνω συνδυασμό στάσεων και ψυχολογικών λειτουργιών:

Εξωστρεφής σκεπτόμενος: Λογικός, αντικειμενικός, δογματικός, ζει σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας, απωθεί συναισθήματα και αισθήματα, οι άλλοι τον βλέπουν άκαμπτο, στηρίζεται στην ψυχρή λογική, καλός επιστήμονας, εστιάζει στις γνώσεις για τον εξωτερικό κόσμο.

Εξωστρεφής συναισθηματικός: Συναισθηματικός, ευαίσθητος, φιλικός, πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες, απωθεί τη λειτουργία της σκέψης, συμμορφώνεται με παραδοσιακές αξίες και ηθικούς κώδικες, πολύ ευαίσθητος στις απόψεις και προσδοκίες των άλλων, συναισθηματική ανταπόκριση, εύκολη δημιουργία φίλων, κοινωνικοί και πρόσχαροι.

Εξωστρεφής αισθητηριακός: Κοινωνικός, αναζητά την ευχαρίστηση, προσαρμοστικός, αναζήτηση νέων εμπειριών, έντονα προσανατολισμένος στον πραγματικό κόσμο, ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, ικανότητα απόλαυσης της ζωής, όχι ενδοσκόπηση.

Εξωστρεφής διαισθητικός: Δημιουργικός, ικανός να κινητοποιεί τους άλλους και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί, προσέλκυση από νέες ιδέες, ασταθής, ευμετάβλητος, στηρίζεται σε προαισθήματα, λήψη σωστών αποφάσεων.

Εσωστρεφής σκεπτόμενος: Ενδιαφέρεται περισσότερο για ιδέες παρά για ανθρώπους, δεν τα πηγαίνει καλά με τους άλλους, δυσκολία μετάδοσης και επικοινωνίας ιδεών, ανεπαρκή κρίση για πρακτικά ζητήματα, ιδιωτικότητα, απομόνωση, ασχολείται με αφηρημένες ιδέες και θεωρίες, έμφαση στην κατανόηση του εαυτού, οι άλλοι τον βλέπουν ως ισχυρογνώμων, αδιάφορο, αλαζονικό, υπερόπτη και εγωιστή.

Εσωστρεφής συναισθηματικός: Συγκρατημένος, μη εκδηλωτικός, αλλά ικανός να βιώσει βαθιά συναισθήματα, απωθεί ορθολογική σκέψη, αποφεύγει εξωτερική έκφραση συναισθημάτων, μυστηριώδης, απροσπέλαστος, απρόσιτος, πράος, μετριόφρων, μετριοπαθής, χαμηλών τόνων, συμπεριφέρεται σαν παιδί, δεν λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα και τις σκέψεις των άλλων, αποσυρμένος, απαθής, κλεισμένος στον εαυτό τους και σίγουρος για τον ίδιο.

Εσωστρεφής αισθητηριακός: Εξωτερικά αποστασιοποιημένος, εκφράζεται μέσω καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, παθητικός, συγκαταβατικός, αποκομμένος, ήρεμος, αποστασιοποιημένος, αντιμετωπίζει τις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες με καλοσύνη, αγαθότητα, ευθυμία και ενδιαφέρον, ανεπτυγμένη καλαισθησία και ευαισθησία για θέματα αισθητικής, έκφραση μέσω τέχνης και μουσικής, απώθηση διαίσθησης.

Εσωστρεφής διαισθητικός: Ασχολείται περισσότερο με το ασυνείδητο παρά με την καθημερινή πραγματικότητα, περιορισμένη επαφή με την πραγματικότητα, οραματιστής, ονειροπόλος, αμέτοχος, αδιάφορος για πρακτικά ζητήματα, αινιγματικός, ιδιόρρυθμος, εκκεντρικός, δυσχέρεια στη διαχείριση της καθημερινής ζωής και τον σχεδιασμό προγραμμάτων για το μέλλον.

Schultz, D.P. & Schultz, S.E. (2021). Ψυχολογικές Θεωρίες Προσωπικότητας. Πεδίο.

_____________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com