Τζορτζ Μέρι Σιρλ: αστρονόμος και ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

by Times Newsroom
Ο Τζορτζ Μέρι Σιρλ (George Mary Searle, 27 Ιουνίου 1839 – 7 Ιουλίου 1918) ήταν Αμερικανός αγγλικής καταγωγής αστρονόμος και ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Σιρλ γεννήθηκε στο Λονδίνο σε οικογένεια Προτεσταντών και μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Βοστώνη το 1840. Σύντομα έμεινε ορφανός και τον ανέθρεψε ένας εύπορος θείος του, ο οποίος τον σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ρωμαιοκαθολικός έγινε το 1862.
Ο Τζορτζ Σιρλ ανεκάλυψε έναν αστεροειδή, τον 55 Πανδώρα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1858, παρατηρώντας από το Αστεροσκοπείο Dudley στο Όλμπανι (Νέα Υόρκη). Επίσης, έξι γαλαξίες. Αργότερα στη ζωή του έγινε μέλος του Τάγματος των Παυλιστών, χειροτονήθηκε ιερέας το 1871 και έγινε καθηγητής των μαθηματικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής το 1895. Υπήρξε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και πολλών επιστημονικών εταιρειών. Συνέγραψε τα βιβλία: Elements of Geometry (1877), Plain Facts for Fair Minds (1895) και How to Become a catholic (1905).
Το 1905 ο Σιρλ δημοσίευσε την ιδέα του για μία μεταρρύθμιση του Γρηγοριανού ημερολογίου. Το σχέδιό του ήταν κάθε νέο έτος να αρχίζει την ίδια ημέρα της εβδομάδας (συγκεκριμένα την Κυριακή), έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα «αιώνιο» αντί «ετήσιο» ημερολόγιο. Τα μη δίσεκτα έτη σε αυτό θα είχαν ακριβώς 52 εβδομάδες ή 364 ημέρες, καθώς ο μήνας Φεβρουάριος θα περιοριζόταν ακόμα περισσότερο, σε 27 ημέρες. Τα δίσεκτα έτη θα είχαν ακριβώς 53 εβδομάδες ή 371 ημέρες. Η εμβόλιμη εβδομάδα θα ήταν μία εβδομάδα διακοπών μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου, η οποία δεν θα ανήκε σε κανένα μήνα. Δίσεκτο θα ήταν κάθε πέμπτο έτος, εκτός από τα έτη των οποίων ο αριθμός είναι πολλαπλάσιο του 50, με την εξαίρεση ενός έτους κάθε 400 έτη. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένα ημερολόγιο με 20.871 εβδομάδες σε κάθε 400 έτη, ίσο δηλαδή με το Γρηγοριανό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή