Τζουζέπε Ουνγκαρέτι (1888 – 1970) Ιταλός μοντερνιστής ποιητής, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός και ακαδημαϊκός

Κορυφαίος εκπρόσωπος της πειραματικής τάσης γνωστής ως ερμητισμός, ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στην ιταλική λογοτεχνία του 20ού αιώνα.

by Times Newsroom

Ο Τζουζέπε Ουνγκαρέτι (Giuseppe Ungaretti, 8 Φεβρουαρίου 1888 – 1 Ιουνίου 1970) ήταν Ιταλός μοντερνιστής ποιητής, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός και ακαδημαϊκός. Κορυφαίος εκπρόσωπος της πειραματικής τάσης γνωστής ως ερμητισμός, ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στην ιταλική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Επηρεασμένος από τον συμβολισμό, ευθυγραμμίστηκε για λίγο με τον φουτουρισμό. Όπως πολλοί φουτουριστές, πήρε εθνικιστική θέση κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ουνγκαρέτι έκανε το ντεμπούτο του ως ποιητής ενώ μαχόταν στα χαρακώματα.

Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1888 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε στην Αίγυπτο, όπου ζούσε η οικογένειά του.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, ο Ουνγκαρέττι συνεργάστηκε με τον Μπενίτο Μουσολίνι (τον οποίο γνώρισε κατά την ένταξή του στον σοσιαλισμό), ενώ ήταν και ανταποκριτής της Popolo d’Italia και της Gazzetta del Popolo. Ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα συνδέθηκε με τους Ντανταϊστές, ανέπτυξε τον ερμητισμό ως προσωπική ποίηση. Αφού πέρασε αρκετά χρόνια στη Βραζιλία, επέστρεψε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του ανατέθηκε θέση διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, όπου πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του και της σταδιοδρομίας του. Το φασιστικό παρελθόν του αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Υπήρξε σημαντικός εκπρόσωπος της ιταλικού μοντερνισμού στο χώρο της ποίησης, πρωτοπόρος του λεγόμενου «ερμητικού κινήματος» στη λογοτεχνία. Με το έργο του συνέβαλε αποφασιστικά στην απαγκίστρωση της ιταλικής ποίησης του 20ού αιώνα από μια σειρά παραδοσιακά στοιχεία, όπως το μέτρο, οι λυρικές υπερβολές και οι ρητορισμοί.

Ο Τζουζέπε Ουνγκαρέττι πέθανε την 1η Ιουνίου 1970 στο Μιλάνο από βρογχοπνευμονία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή