Β. Ιρλανδία: Πενήντα χρόνια από τη «Ματωμένη Κυριακή»…

...όταν 13 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν από τα πυρά Βρετανών στρατιωτών στο Ντέρι, σε ένα από τα χειρότερα κεφάλαια της επί δεκαετίες σύγκρουσης μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών.

by Times Newsroom

Με μια επιμνημόσυνη δέηση και πορεία, η Βόρεια Ιρλανδία τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της «Ματωμένης Κυριακής» πριν από 50 χρόνια, όταν 13 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν από τα πυρά Βρετανών στρατιωτών στο Ντέρι, σε ένα από τα χειρότερα κεφάλαια της επί δεκαετίες σύγκρουσης μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών.

Στις 30 Ιανουαρίου 1972, στρατιώτες από ένα βρετανικό τάγμα αλεξιπτωτιστών άνοιξαν πυρ σε μια πορεία των Καθολικών για τα πολιτικά δικαιώματα ,στην πόλη Ντέρι. Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους συγγενείς των θυμάτων, ακολούθησαν σιωπηλά την ίδια πορεία στην πόλη Ντέρι, την οποία οι Προτεστάντες αποκαλούν Λοντοντέρι. Στην πομπή συμμετείχαν παιδιά κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα και πορτρέτα των θυμάτων.

Πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στην εκδήλωση

Σε τελετή στο μνημείο των θυμάτων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή μετά την ανάγνωση των ονομάτων τους και την κατάθεση στεφάνων. Παρών στην τελετή ήταν και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν. Ήταν η πρώτη φορά που παρευρέθηκε Ιρλανδός πρωθυπουργός. Ο Μάρτιν κατέθεσε στεφάνι με τον υπουργό Εξωτερικών του, Σάιμον Κόβενυ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε επίσης  σήμερα για τη «Ματωμένη Κυριακή», που ήταν μια από τις πιο σκοτεινές μέρες της σύγκρουσης που διήρκεσε δεκαετίες. «Πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν, να συμφιλιωθούμε και να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

Η «Ματωμένη Κυριακή» είχε οδηγήσει πολλούς νεαρούς Καθολικούς στην αγκαλιά του παραστρατιωτικού Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA), ο οποίος πολεμούσε επί χρόνια για την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση των τριών δεκαετιών. Στις 31 Αυγούστου 1994, ο παράνομη IRA ανακοίνωσε την πρώτη κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά οι συγκρούσεις τέλειωσαν με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Χρειάστηκαν βέβαια σχεδόν 40 χρόνια για να παραδεχτεί η βρετανική κυβέρνηση το 2010 ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους και όχι το αντίστροφο – και ότι οι διαδηλωτές ήταν άοπλοι. Μετά τη δημοσιοποίηση της ερευνητικής έκθεσης, ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε επισήμως συγγνώμη για αυτές τις «αδικαιολόγητες » πράξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικαστεί κανένας στρατιώτης για την φονική επίθεση στην «Ματωμένη Κυριακή». Παρόλο που απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο εναντίον ενός στρατιώτη από αυτούς το 2019, στη συνέχεια αποσύρθηκαν για νομικούς λόγους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή