Βάλτερ φον Μπράουχιτς, Γερμανός στρατιωτικός, θαυμαστής του Χίτλερ, εγκληματίας πολέμου

by Times Newsroom

Ο Έριχ Άλφρεντ Χέρμαν Βάλτερ φον Μπράουχιτς (Walther Heinrich Alfred Hermann von Brauchitsch, 4 Οκτωβρίου 1881 – 18 Οκτωβρίου 1948) ήταν Γερμανός στρατιωτικός. Προερχόταν από πρωσική αριστοκρατική οικογένεια που είχε μεγάλη στρατιωτική παράδοση. Το 1912 διορίστηκε στο Γενικό Επιτελείο όπου και υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά την ανακωχή αποστρατεύθηκε. Όταν, όμως, ο γερμανικός στρατός αναδιοργανώθηκε, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών, ο Μπράουχιτς επανήλθε στην Ράιχσβερ με τον βαθμό του ταγματάρχη.

Το 1922 διορίστηκε αρχηγός της Διεύθυνσης Πυροβολικού στο Υπουργείο των Στρατιωτικών και το 1930 προήχθη σε συνταγματάρχη και τοποθετήθηκε επικεφαλής της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Το 1931 προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε Αρχηγός του Γερμανικού Πυροβολικού και δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε Στρατιωτικός Διοικητής της Ανατολικής Πρωσίας. Η Συνθήκη των Βερσαλλιών, βέβαια, απαγόρευε την κατοχή κανονιών μεγάλου διαμετρήματος από την Ράιχσβερ.

Λόγω του θαυμασμού του απέναντι στον Χίτλερ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Γερμανού δικτάτορα. Έτσι, το 1937διορίστηκε Στρατιωτικός Διοικητής της περιοχής της Λειψίας και το 1938 Αρχηγός του Γερμανικού Στρατού και μέλος του μυστικού συμβουλίου της Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Μπράουχιτς ηγήθηκε προσωπικά των στρατευμάτων που κατέλαβαν την Αυστρία (Άνσλους) το 1938 και αργότερα τη Σουδητία και την Τσεχοσλοβακία. Όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να εισβάλει στη Πολωνία, τον Σεπτέμβριο του 1939, ο Μπράουχιτς, έχοντας τη θέση του Αρχηγού του Επιτελείου της Βέρμαχτ, ανέλαβε και έφερε σε πέρας την επιχείρηση σε 19 ημέρες. Το ίδιο συνέβη και στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες την άνοιξη του 1940. Έπειτα από αυτές τις επιτυχίες, στις 19 Ιουλίου του 1940, ο Μπράουχιτς ονομάσθηκε στρατάρχης.

Generaloberst Walther von Brauchitsch, Oberbefehlshaber des Heeres.
Jan. 1939
735-39

 
Το 1941 ο Μπράουχιτς ηγήθηκε των γερμανικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και στη συνέχεια στην ΕΣΣΔ με ομολογουμένως απρόβλεπτη βραδύτητα (εποχιακά). Έτσι, λόγω της αποτυχίας της Βέρμαχτ, της οποίας ηγείτο, να καταλάβει τη Μόσχα, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Τη θέση του ανέλαβε ο ίδιος ο Χίτλερ, ο οποίος έκτοτε (20 Δεκεμβρίου του 1941) ανέλαβε και την ηγεσία όλων των γερμανικών στρατευμάτων.
 
Ο Βάλτερ φον Μπράουχιτς συνελήφθη από τα συμμαχικά στρατεύματα μετά την κατάρρευση της Ναζιστικής Γερμανίας και πέθανε στις 18 Οκτωβρίου του 1948 στο βρετανικό νοσοκομείο του Αμβούργου, στο οποίο βρισκόταν κρατούμενος ως υπόδικος εγκληματίας πολέμου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή