Βαρουφάκης για αποχώρηση Φ. Μπακαδήμα: «Κάποιοι δεν αντέχουν τις επιθέσεις των ολιγαρχών»

«Εμείς συνεχίζουμε, δεν θα κάνουμε πίσω και μας ενισχύει ιδιαίτερα ότι έχουμε νέο κόσμο που εισέρχεται έτοιμος για αυτόν τον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης

by Times Newsroom

Την αποχώρηση από το κόμμα της Φωτεινής Μπακαδήμα σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αργολίδα και συνέδεσε την αποχώρηση της άλλοτε στενής συνεργάτιδάς του από το 2015 με πιέσεις ολιγαρχών.

Συνεχίζουμε

«Κατανοώ ότι τώρα, που οι Έλληνες ολιγάρχες εξαπολύουν επιθέσεις, μηνύσεις και προσωπικές απειλές απέναντι στους βουλευτές και τις βουλεύτριες του μοναδικού κόμματος το οποίο τους κατονομάζει και για αυτό τους πειράζει τόσο πολύ, κάποιες-κάποιοι από εμάς, από την κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να μην άντεξαν, να μην αντέξουν», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Εμείς συνεχίζουμε, δεν θα κάνουμε πίσω και μας ενισχύει ιδιαίτερα ότι έχουμε νέο κόσμο που εισέρχεται έτοιμος για αυτόν τον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Τα νοσοκομεία καταρρέουν και οι μνημονιακές κυβερνήσεις υποβαθμίζουν το ΕΣΥ»

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αργολίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση και συζήτηση με το ΔΣ των σωματείων Γιατρών και Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.

Ο πρόεδρος του σωματείου αναφέρθηκε σε έλλειψη υποδομών και σοβαρή υποστελέχωση, ενώ αναφέρθηκε σε μια συνολική απαξίωση του ΕΣΥ όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση, ακόμα και επί κορονοϊού, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ηγεσίας της ΕΕ που προωθεί την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του αναφέρθηκε σε σχέδιο για την αποδόμηση του ΕΣΥ, όταν «ακόμα και με την άδεια της ΕΕ για δαπάνες στη δημόσια υγεία μέσα στην πανδημία η Μητσοτάκης Α.Ε. προωθούσε την αποψίλωση και την ιδιωτικοποίηση». «Τα νοσοκομεία καταρρέουν και οι μνημονιακές κυβερνήσεις υποβαθμίζουν το ΕΣΥ», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνομίλησε και με επικουρικούς που του επισήμαναν τα προβλήματα με τις ελαστικές και τις ολιγόμηνες συμβάσεις τους που υποβιβάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών και την ίδια την δημόσια υγεία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε: «Είτε είμαστε εδώ στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, το οποίο όποιος το δει θα δει ότι καταρρέει, είτε ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο, σχεδόν καινούργιο, πανέμορφο νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αλεξανδρούπολη, στη Θράκη δεν έχει σημασία το κτηριακό, το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι εδώ μέσα -είναι υποστελεχωμένο.

»Πάνω από τους μισούς είναι σε κατάσταση ομηρίας με συμβόλαια τα οποία λήγουν ανά πάσα στιγμή και δεν ξέρουν τι θα γίνει, με μισθούς ισχνότατους, χάνουμε τους μισούς γιατρούς και νοσοκόμους μας και νοσοκόμες μας κάθε χρόνο, αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι το πραγματικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Και έχεις μια κυβέρνηση και ένα σύστημα το οποίο και λειτουργεί και υπό την πίεση της τρόικας από το 2010 που έχει ένα στόχο, την απαξίωση.

»Να κρατηθεί αυτό μόνο και μόνο για να δένουν τις πληγές των φτωχών και να τους πετάνε στο δρόμο και να προωθούν, να εξωθούν τον ελληνικό λαό σε ιδιωτικές κλινικές που εξορισμού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, το είδαμε αυτό στη διάρκεια της πανδημίας, και που είναι πιο ακριβές από ό,τι θα ήταν αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν ήταν σωστά εξοπλισμένο. Στο ΜέΡΑ25 γι’ αυτό υπάρχουμε για να αντιπαλέψουμε αυτήν την ιδιωτικομανία, αυτήν τη λεηλασία, οτιδήποτε είναι δημόσιο και οτιδήποτε είναι αγαθό».

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πήγασος

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πήγασος» στην Αργολίδα και συνομίλησε με αγρότες του συνεταιρισμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος. Σύμφωνα με κομματική ανακοίνωση, οι αγρότες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ενέργεια, τους εργάτες γης, το ασφαλιστικό, τα λιπάσματα, το θέμα της ύδρευσης και την ερημοποίηση με την εγκατάλειψη της αγροτικής γης και της υπαίθρου από τους νέους παραγωγούς.

Όπως σημειώνεται, χαρακτήρισαν ως τον μεγαλύτερο εμπαιγμό που έχει γίνει στους αγρότες το ζήτημα της διαχείρισης των αποζημιώσεων τους για τις περσινές καταστροφές από την κυβέρνηση. «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την αγροτιά» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των αγροτών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι η ερημοποίηση της γης και η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη της μέσα από απαλλοτρίωση από μεγάλες εταιρείες που αγοράζουν γη και την κρατάνε.

«Πρόκειται για συστηματική εγκατάλειψη της υπαίθρου με φωτοβολταϊκά αντί για παραγωγή στους αγρούς, αυτό είναι το μοντέλο υπανάπτυξης τους» επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως κάποτε λέγαμε πως εξάγουμε μόνο πορτοκάλια, τώρα δεν εξάγουμε ούτε αυτά.

AirBnB στην αγροτική γη για να περάσει στα χέρια των funds

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Από τη μία μεριά το κόστος της ενέργειας, diesel, το νερό από την άλλη μεριά η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους που καταστράφηκαν πέρυσι με τη θεομηνία, με τον παγετό. Όμως όλο αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο είτε είμαστε στο θεσσαλικό κάμπο είτε είμαστε στην Έδεσσα είτε είμαστε στις Σέρρες είτε είμαστε εδώ στην Αργολίδα βλέπουμε ότι υπάρχει και είναι σχεδιασμένο, είναι κομμάτι ενός σχεδίου υποανάπτυξης, η ερημοποίηση της υπαίθρου.

»Η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού σε ένα πολύ μικρό ποσοστό με τους περισσότερους από αυτούς να είναι προλετάριοι της γης, η γη να ανήκει σε μεγάλες εταιρείες, στα λεγόμενα funds, όπως έρχονται και παίρνουν τα σπίτια του κόσμου, έρχονται και παίρνουν την αγροτική γη.

»Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αργολίδα, παντού, τα χωριά να γίνουν airBnB, χωρίς καμία ουσιαστική ανάπτυξη για την εγχώρια κοινωνία, τα παιδιά να μεταναστεύσουν είτε εντός Ελλάδας είτε εκτός. Αυτό το φάσμα της ερημοποίησης είναι ο μεγάλος κίνδυνος, η μεγάλη απειλή για την οποία εμείς ως ΜέΡΑ25 την αντιπαλεύουμε με συγκεκριμένες προτάσεις ανακούφισης, προσωρινής αλλά μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μια βιώσιμης πράσινη ανάπτυξης για τις αγροτικές μας περιοχές».

«Έτσι χάνεις μια χώρα «σώζοντάς» την»

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι έθεσαν στο κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τα οικονομικά απότοκα της πανδημίας, των μνημονίων και της ακρίβειας, το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, της φορολόγησης, της τραπεζικής πίστης και των κόκκινων δανείων.

«Το φορολογικό δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, ούτε το τραπεζικό σύστημα που είναι κλειδωμένο προς τη μικρομεσαία επιχείρηση την ώρα που ξεπουλάει τα δάνεια του κόσμου ενήμερα και μη» ανέφεραν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ενώ δήλωσαν εν γένει απαισιόδοξοι για την κατάσταση, σημειώνει η ίδια ανακοίνωση.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κοινά και μεγάλα σε όλη τη χώρα καθώς αυτός είναι και ο στόχος.

«Έχουμε κινήσει γη και ουρανό για το ζήτημα των κόκκινων δανείων καθώς με την πτώχευση που επήλθε κλήθηκαν οι ιδιώτες να πληρώσουν το μάρμαρο» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και μίλησε για funds που ανήκουν και κινούνται στους κύκλους τους κυβερνητικούς, «της Μητσοτάκης ΑΕ», ενώ επισήμανε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος για την επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών και για την μείωση του ΦΠΑ. «Έτσι χάνεις μια χώρα «σώζοντας» την» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή