Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί από χώρα σε χώρο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Σλοβάκο υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάρτιν Κλους

by Times Newsroom

«H ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την Τετάρτη (24/8) μετά τη συνάντηση που είχε με το Σλοβάκο υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάρτιν Κλους (Martin Klus) που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Γι’ αυτό και άλλωστε χθες το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και η επέκταση του φράκτη στον Έβρο για να αποτρέψει την οποιαδήποτε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος για άλλη μια φορά από την Τουρκία» επεσήμανε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ποτέ δεν αρνήθηκε η Ελλάδα σε οποιονδήποτε αιτούντα άσυλο να κάνει την αίτησή του»

«Θέλουμε να είμαστε σαφείς: ανάμεσα στις βασικές υποχρεώσεις της χώρας, ως μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν, είναι να προστατεύει και να φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα και όχι να δίνει αφορμές για παραβίαση του κανονισμού Σένγκεν, ο οποίος προβλέπει συνοριακούς ελέγχους. Ποτέ δεν αρνήθηκε η Ελλάδα σε οποιονδήποτε αιτούντα άσυλο να κάνει την αίτησή του και χιλιάδες από αυτές έχουν γίνει δεκτές από τις ελληνικές αρχές» υπογράμμισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί από χώρα σε χώρο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να καταφύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αποκτήσουν δικαιώματα, που έχουν σχέση με το υψηλό επίπεδο διαβίωσης», τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «πολλές φορές παρεξηγείται η ανάγκη για προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας μας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «η Σλοβακία έχει μιλήσει ανοιχτά κατά της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και ήταν πάντα σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όσον αφορά τις τουρκικές επιθέσεις».

Χαρακτήρισε δε τη σχέση των δύο χωρών «εξαιρετική» σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερές, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ατζέντας, ενώ αναφέρθηκε και στους εκατοντάδες χιλιάδες Σλοβάκους τουρίστες που επέλεξαν για τις διακοπές τους τη χώρα μας.

Όπως τόνισε άλλωστε, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές ευρωπαϊκές αξίες και οι απόψεις τους συμπίπτουν σε όλα σχεδόν τα θέματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και περισσότερο συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και έντονη απάντηση στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Σε κρίσιμες εποχές, όπως αυτές που διανύουμε λόγω των πολλών και διαφορετικών κρίσεων, αυτό που έχουν ανάγκη οι πολίτες μας από την Ευρώπη είναι περισσότερος συντονισμός, συνεργασία, πιο δυνατή φωνή, πιο δυνατή υποστήριξη σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά και την ανάγκη να διατηρήσουμε μια ισχυρή θέση στο παγκόσμιο στερέωμα και να διατηρήσουμε την Ευρώπη ισχυρή ως Ένωση αξιών σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο», ανέφερε.

Οι διμερείς επαφές των δύο χωρών θα κορυφωθούν με την επίσκεψη της Προέδρου της Σλοβακίας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με τη σημερινή συνάντηση να αποτελεί προετοιμασία αυτής της σημαντικής επίσκεψης.

Κλους: H ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι πολύ σημαντική για εμάς

«Διαβεβαιώνω όλους στην Ελλάδα ότι η Σλοβακία θα είναι πάντα πολύ αυστηρή σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διασφάλισης της ασφάλειας της περιοχής και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, είναι πολύ σημαντική για εμάς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Σλοβάκος υφυπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως η Σλοβακία θα στέλνει πάντα τα απαραίτητα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο.

«Το κάναμε και με την Ουκρανία και με τη Γεωργία και θα υποστηρίζουμε πάντα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των χωρών», σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Βαρβιτσιώτη.

Όπως επεσήμανε, «κανείς δεν καταλαβαίνει καλύτερα από την Ελλάδα την περιοχή», ενώ σημείωσε πως υπάρχουν πολλά εμπόδια που υπάρχουν για τη διεύρυνση.

«Η διεύρυνση της ΕΕ δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ χωρίς την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της βιωσιμότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και ένα καλύτερο μέλλον για τα Δυτικά Βαλκάνια», κατέληξε.

Το tweet του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Κλους

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή