Βασίλης Φαϊτάς ✽ Σκάκι με την αιωνιότητα. Ποίηση ✽ Εκδόσεις Μανδραγόρας

by Times Newsroom 1

Βασίλης Φαϊτάς, Σκάκι με την αιωνιότητα, Ποίηση, εκδ. Μανδραγόρας, σχήμα 15.6Χ24, Αθήνα, Μάρτιος 2021, σελ. 48, αριθμ. έκδοσης: 342, ISBN: 978-960-592-124-8, τιμή  8.48 ευρώ.

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Ήσουν είκοσι κι ερχόσουν απ’ την θάλασσα
στον δρόμο μια ιστορία αναμονής
κάποιου που έφτασε από μακριά
να φέρει ένα όνομα να θυμάσαι.

Πνεύμα περιπλανώμενη αποβάθρα
αξίζεις περισσότερο απ’ τις ενοχές σου
περ’ από εκεί που μπορείς να δεις
υπάρχει ένα τέλος.

Μη μου θυμίζετε
ό,τι συμβαίνει
εδώ που έφτασαν όλα
πιασμένη η καρδιά σε παγίδα
κοιτάζει
εκείνο που δεν πρόλαβε
και έμεινε έξω
ό,τι δεν έχει απαντηθεί.

Θα ’ρθουν άλλοι καιροί
τελεσίγραφο στην άκρη του γκρεμού
στις όχθες του ουδέποτε
θα εγείρεται η νιότη
η ύπαρξη θα σηκώνεται λίγο ψηλότερα.

Η ύστατη άνοιξη πάντα αρχίζει την νύχτα.

“Πορεύομαι με ό,τι δεν κατανοώ” γράφει σε ένα από τα ποιήματα της ένατης ποιητικής του συλλογής Σκάκι με την αιωνιότητα ο Βασίλης Φαϊτάς, προσπαθώντας να ερμηνεύει τον δυσερμήνευτο χωρόχρονο της ουτοπίας στον αντικατοπτρισμό/απολογισμό της ζωής: κλείνοντας ένα παλιό βιβλίο / ανέστιος και πλάνητας / παράολευρη απώλεια της ύπαρξης / σκαλίζω τις ρίζες του αδιανόητου.  Με έντονο τον συμβολικό χαρακτήρα της ποίησής του, διακατεχόμενος από τις αναπόφευκτες υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου που στέκεται με θαυμασμό αλλά και ταυτοχρόνως διερωτάται για την ουσία της πορείας του, όπως διαβάζουμε σε πολλά ποιήματά του: “Κλείνοντας το παλιό βιβλίο”, “Προσομοιώσεις της νιότης”, “Αλληγορία θαυμάτων” κ.ά.

Ο άνθρωπος και ο χρόνος, η διαδρομή του, το επέκεινα της ζωής, η αναζήτηση της μαγείας της, το αναπόφευκτο άδειασμα της κλεψύδρας:  (Το σύμπαν αδειάζει σαν μια κλεψύδρα φωτός / ο φυγόκεντρο άνθρωπος πορθμείο στον καιρό / και η καρδιά / τα δίχτυα της ρίχνει / σε μια χαμένη παρτιτούρα), “το ρίγος [της] ανάμνησης / όταν χτυπά το τζάμι του άλλοτε”, περνούν από τη δρική γραφή του Βασίλη Φαϊτά· εκεί όπου ο απολογισμός μετατρέπεται σε αγωνία του επέκεινα. Μια προσπάθεια να καταρριφθούν οι αυταπάτες και οι γήινες ψευδαισθήσεις, έστω και σ’ ένα μικρό “απροσάρμοστο ποίημα / φτιαγμένο απ’ τη γύρη άγονων ημερών” (“Γράμμα για την Ιθάκη”), προκειμένου ο ποιητής να κατανοήσει το άγνωστο της ύπαρξης.

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια αποσπάσματα: Είκοσι πέντε χρόνια μου πήρε το ταξίδι / από την τελευταία λέξη στην πρώτη του επόμενου ποιήματτος / τόσος καιρός να ονομάσω / τη νιότη γήρας / σε μιαν ανθρωπότητα που ονειρεύεται / φανταστικές παλινορθώσεις. // Στο ενσταντανέ αυτό του απεριόριστου / δεν περιμένω κανένα / κι ούτε κανείς με περιμένει. […]

Και στο ποίημα “Ερωτική πανσπερμία”: […] Γιατί είμαι εδώ και όχι αλλού / υπήρξα; / υπάρχω; / είμαι εγώ ή μια ιδέα μου βγαλμένη / από όνειρο. // Άνεμος η πρώτη λέξη που άρθρωσε / ο Θεός / άνεμος η γέννηση και ο θάνατος / άνεμος η σοφία / το απροσδόκητο νεύμα της ερωτικής πανσπερμίας / στην πρώτη μέρα της δημιουργίας.

Μια ποίηση εσωτερικού χώρου, μοναδική δίχως ένα φως, μια φωνή βυθισμένη όπως την παρουσιάζει ο ποιητής. Εν πολλοίς ποίηση του μάταιου (Αύριο ο στίχος αυτός δεν θα θυμάται καν / τον εαυτό του), που αισθάνεται αδύναμη να αντιπαρατεθεί “στα υπόγεια των καιρών”.

Λυπάμαι για τον χαμένο καιρό / ότν άλλαζα το λίγο σε τίποτσ / η ψυχή πια τώρα / δν περιμένει αιφνίδιες ανατροπές / για κίνη που ετοιμάζι / το αναπάντεχο.

Ο Bασίλης Φαϊτάς κατάγεται από την Κέρκυρα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει, το 1942. Σπούδασε νομικά στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στην Τράπεζα της Eλλάδος ως το 2002. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα γράμματα στο περιοδικό «Nέα Eστία» το 1966. Ποιήματά του έχουνε μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά και στα ιταλικά. Από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» κυκλοφορούν τα βιβλία του:  Υστερόγραφα για το αύριο (2010), Συνάντηση με το σύμπαν (2011), Ρους και Ροή (2014), Ο Αλχημιστής του χάους (2015), Στο καφέ «Εντροπία» (2017) και Το δάκρυ του Ηράκλειτου (2018).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή