Βάσω Σκόπα: «Όταν ξεκινήσεις, ανοίγει η όρεξη, ξυπνάει η περιέργεια»

by Times Newsroom
 • Συνέντευξη της ΒΑΣΩΣ ΣΚΟΠΑ στην ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥ

«Ήθελα να οργανώσω ωραία πράγματα να κάνω με τους φίλους μου. Να τα βρω κι αν δεν υπάρχουν να τα δημιουργήσω. Αυτή ήταν η ιδέα. Και μετά είπα: Δεν ανοίγουμε τον κύκλο; Έτσι γεννήθηκε το SAY YES.» 

Η Βάσω Σκόπα μας μιλά για το SAY YES τί είναι, ποιά η φιλοσοφία του, πώς δρα!

 

 • Τι είναι το SAY YES

Γι΄ αυτούς που το ξέρουν, είναι μια παρέα φίλων και γνωστών που συνεχώς μεγαλώνει. Συναντιόμαστε ξανά και ξανά σε εκθέσεις και ομιλίες, σε παραστάσεις, σε εκδρομές και βόλτες, σε εργαστήρια και σεμινάρια. Μαζί μαθαίνουμε, ανακαλύπτουμε, απολαμβάνουμε. Για όσους δεν το ξέρουν είναι μια ευκαιρία να συμμετέχουν σε ενδιαφέρουσες δράσεις μαζί με μια παρέα που τους ταιριάζει. Και τους ταιριάζει ακριβώς επειδή μοιράζονται κάποιο κοινό ενδιαφέρον.

 • Το γεγονός ότι χρησιμοποιήσατε αγγλικές λέξεις και όχι ελληνικές έχει σχέση με την προοπτική δραστηριοποίησής σας και στο εξωτερικό;

Η επιλογή δυο απλών μικρών αγγλικών λέξεων που φτιάχνουν ένα δυνατό όμορφο σήμα, εξυπηρετεί τόσο το ελληνικό κοινό, όσο και κάποιους ξένους που μπορεί κάποια στιγμή να συμπληρώσουν τις παρέες μας. Το νόημα των λέξεων είναι αυτό που έχει για μας σημασία.

Είναι το ΝΑΙ της θετικότητας, της αποδοχής, της σύνθεσης. SAY YES, σημαίνει Πες Ναι στην πρόσκληση. Έλα, γίνονται τόσα ωραία πράγματα και μπορούμε να είμαστε μέρος τους.

 • Τι σας ώθησε στη δημιουργία της ομάδας;

Ήθελα να οργανώσω ωραία πράγματα να κάνω με τους φίλους μου. Να τα βρω κι αν δεν υπάρχουν να τα δημιουργήσω. Αυτή ήταν η ιδέα. Και μετά είπα: Δεν ανοίγουμε τον κύκλο;

Έτσι γεννήθηκε το SAY YES. Μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο, έχουμε πάει σε εκθέσεις ζωγραφικής, σε μουσεία και χώρους τέχνης, πάντα με επιλεγμένους ξεναγούς. Έχουμε κάνει βόλτες και ξεναγήσεις σε γειτονιές της Αθήνας, περίπατους σε κοντινά βουνά και πάρκα, συζητήσεις για το θέατρο αλλά κι επισκέψεις σε παραστάσεις και θεατρικά παιχνίδια. Κάνουμε ακόμα βιωματικά σεμινάρια ενίσχυσης της θετικής ψυχολογίας (κεντρικό θέμα στη φιλοσοφία του SAY YES) και εργαστήρια από κεραμική και μαγειρική μέχρι styling και διακόσμηση. Με σταθερά ραντεβού για χορό, face yoga, μαθήματα μακιγιάζ και μαγειρικής.

 • Τελικά, οι παρέες φτιάχνουν… ιστορίες;

Aπολύτως! Κι εμείς οι Έλληνες ξέρουμε τη δύναμη της παρέας. Οι περισσότεροι τουλάχιστον θέλουμε και να βγαίνουμε και να μαθαίνουμε και να μοιραζόμαστε.

 • Οι δράσεις της ομάδας σας δεν προϋποθέτουν και οικονομικές δυνατότητες;

Όσο χρειάζεται για να πάει κάποιος σε ένα μουσείο, σε μια ξενάγηση, σε μια παράσταση, σε ένα σεμινάριο, σε μια εκδρομή, με μια μικρή διαφορά για τα έξοδα διοργάνωσης και διαχείρισης. Σε αυτούς τους τομείς προσφέρονται πάρα πολλά σήμερα στην Αθήνα και για όλα τα βαλάντια. Αρκετά γίνονται κι εντελώς δωρεάν. Δεν είναι λοιπόν το κόστος αποτρεπτικός παράγων, αν κάποιος θέλει να βγει και να συμμετέχει στη ζωή γύρω του.

Το σημείο που ξεχωρίζει το SAY YES είναι η ποικιλία των θεμάτων, οι ποιοτικές επιλογές και η παρέα που πλαισιώνει κάθε δράση.

 • Σε ποιο κοινό απευθύνεται το SAY YES;

Σε όσους δεν (θέλουν να) πιστεύουν πως η ζωή είναι ένας κύκλος υποχρεώσεων. Σε όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν την καθημερινότητα τους. Σε όσους θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να γνωρίζουν. Ίσως βέβαια κάποιος να έχει αυτή τη διάθεση, αλλά να μην έχει το χρόνο και τον τρόπο να ψάξει, να διαλέξει (γιατί όντως γίνονται πολλά), να οργανώσει. Εκεί έρχεται το Say Yes. Παρακολουθούμε τι συμβαίνει, επιλέγουμε αυτά που θεωρούμε ποιοτικά και τα προτείνουμε στους φίλους τους SAY YES μέσα από μία βολική συνθήκη και στο πλαίσιο μιας παρέας που κάνει την συνολική εμπειρία πιο ευχάριστη.

 • Οι τέχνες σας απασχολούν μονάχα ή διευρύνετε το πρόγραμμά σας και σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις, η μοναξιά, και γενικότερα τα κοινωνικά προβλήματα;

Ο στόχος είναι η καλύτερη ζωή, το θετικό αποτύπωμα. Ό,τι συμβάλλει σε μια πλούσια και ενδιαφέρουσα καθημερινότητα, σε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας ελκύει και το εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας. Η τέχνη είναι φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι, δίνει το ύφος και το ήθος, αλλά και η επαφή με τη φύση, η δημιουργία, η νέα γνώση και πάνω από όλα το μοίρασμα αυτών των εμπειριών με την παρέα, με τους άλλους ανθρώπους.

 • Τι έχετε αποκομίσει από τη μέχρι σήμερα δραστηριότητά σας;

Πολλή χαρά. Ανακαλώ συνεχώς σκηνές φίλων που γελάνε, που συγκινούνται, που γεμίζουν τα μάτια με εικόνες και τα ρουθούνια με μυρουδιές, που ενθουσιάζονται δοκιμάζοντας μια νέα δραστηριότητα, που ρουφάνε τα λόγια του ομιλητή ή του ξεναγού και ξανά που γελάνε. Και κάποια λόγια που δείχνουν πως πάμε σωστά, η χαρά αυτή, το ενδιαφέρον, η καλή διάθεση μοιράζονται και πολλαπλασιάζονται. Κάθε νέος φίλος που λέει: «τι ωραία, πόσο χαίρομαι που σας βρήκα!» είναι δώρο και πηγή ενέργειας..

 • Πιστεύετε ότι έχει ποιότητα η ζωή μας σήμερα;

Πιστεύω πως οι άνθρωποι με ποιότητα φτιάχνουν για τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους ποιότητα ζωής. Κι όχι μόνο με την ηθική τους συνεισφορά και το παράδειγμα. Αλλά και γιατί προσπαθούν περισσότερο και με καλύτερα αποτελέσματα. Όλη μας η ζωή, όλη η προσπάθεια του καθενός δεν είναι να φτιάχνουμε και να βελτιώνουμε σταθερά την ποιότητα της ζωής μας; Αυτό δεν μαθαίνουμε και στα παιδιά μας; Η ζωή δεν είναι κάτι έξω από εμάς που έχει ή δεν έχει ποιότητα κι εμείς μπαίνουμε μέσα και απολαμβάνουμε. Είναι ότι οι ίδιοι φτιάχνουμε κάθε μέρα. Για τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Και οι αισιόδοξοι, ξέρετε, θεωρούν πάντα το προσωπικό αίτιο κύριο γενεσιουργό στοιχείο.

 • Είναι εύκολο για τον σημερινό άνθρωπο, με τα πολλά οικονομικά και άλλα προβλήματα, ν’ ασχοληθεί με θέματα όπως αυτά της ομάδας σας;

Αν δεν φροντίσουμε τον εαυτό μας (και τι άλλο είναι η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις παρά φροντίδα εαυτού;) πώς θα μπορέσει να σταθεί όρθιος απέναντι στα οικονομικά και άλλα προβλήματα;

Η εποχή είναι αναμφισβήτητα δύσκολη, αλλά ακόμα και σε μακρινές προηγούμενες εποχές με μεγαλύτερη ανέχεια κι ανελευθερία, οι άνθρωποι ομολογούσαν ότι η ζωή ήταν καλή γιατί είχε σκοπό κι ελπίδα. ‘Όχι παθητική ελπίδα, αλλά αυτήν που μας κινητοποιεί και μας προχωράει. Αυτά πρέπει να κρατήσουμε ζωντανά μέσα μας και ναι, δράσεις σαν αυτές που προσφέρουν εμπειρίες γνώσης, δημιουργίας, μοιράσματος τροφοδοτούν την ελπίδα και δίνουν δύναμη. Εύκολο ίσως δεν είναι για κάποιον που δεν το συνηθίζει, αλλά μόνον στην αρχή. Αρκεί να πει το πρώτο Ναι. Γιατί οι ωραίες εμπειρίες είναι εθιστικές: Όταν ξεκινήσεις, ανοίγει η όρεξη, ξυπνάει η περιέργεια. Και λες ΝΑΙ και στην επόμενη πρόσκληση.

 • Το SAY YES μπορεί να πάει σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικρατειας;

Ήδη έχουμε οργανώσει δράσεις εντός Αθηνών, όπως πήγαμε ένα Σ/Κ στο Ναύπλιο για το Φεστιβάλ Jazz και στο άμεσο μέλλον θα πάμε για μια μονοήμερη ξενάγηση και πρώτη γεύση καλοκαιρινού νησιού στην Αίγινα (23/6) και το Σαββατοκύριακο 13&14 Ιουλίου στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσουμε στο αρχαίο θέατρο την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος».

 


Όλες τις εκδηλώσεις του SAY YES/ΔΡΑΣΕΙΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ & ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, μπορείτε να τις δείτε στο www.sayyes.gr ή να γράψετε στο sayyesathens@gmail.com, για να παίρνετε στο email σας ένα πλήρες ενημερωτικό newsletter πριν από κάθε εκδήλωση.

Σχόλια

No tags for this post.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή