Βαθιά ριζωμένη η σχέση κοινωνίας και εκπαιδευτικών!

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

by Times Newsroom

Από τη μητέρα που θα στείλει για πρώτη φορά το μικρό της παιδί στο νηπιαγωγείο με αγωνία και λαχτάρα για το πως θα προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον μέχρι τον μεταπτυχιακό φοιτητή που στηριζόμενος στον πανεπιστημιακό καθηγητή ελπίζει σε μια καλή προετοιμασία για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αναδεικνύεται αλλά και αισθητοποιείται ταυτόχρονα μια σχέση βαθιά ριζωμένη, που εγκαθιδρύεται και αναπτύσσεται, γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίεςˑ η ίδια, κοινή διαδρομή «οικογένειας και εκπαίδευσης», «παιδιών, νέων και εκπαιδευτικών» με όλο και πιο ανοιχτούς ορίζοντες εκτυλίσσεται, για την όμορφη και μόνιμη καλλιέργεια των Γραμμάτων…

Οι εκπαιδευτικοί επιδρούν στο πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Αποτελούν βασικό παράγοντα δημοκρατικού και ανθρωπιστικού μετασχηματισμού της πολιτείας. Στη διδασκαλία τους καθρεφτίζεται το μέλλον της νέας γενιάς, το αύριο του τόπου μας.

Ο εκπαιδευτικός θεμελιώνει τις βάσεις του παιδιού. Σμιλεύει τις προσωπικότητες των εφήβων και των νέων. Καλλιεργεί ανθρωπιστικές αξίες. Εμπνέει. Εμψυχώνει. Αυτή είναι η πρώτιστη παιδαγωγική ευθύνη του αλλά και η ομορφιά του επαγγέλματός του.

Ως το κόμμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, αναδεικνύουμε το ρόλο των εκπαιδευτικών ως βασικό πολιτικό ζήτημα: τη διαρκή επιμόρφωσή τους, τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών τους, την αύξηση των μισθών τους, την ολόπλευρη στήριξή τους.

Η σημερινή κρίση στη χώρα μας καταδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε διαπιστώνεται ότι το σχολείο μπορεί να υπηρετήσει τον κοινωνικό του ρόλο και την εθνική του αποστολή, όταν είναι σχολείο πολιτισμού και παιδείας, όταν διαπαιδαγωγεί, όταν κοινωνικοποιεί, όταν εξανθρωπίζει.

Βασική πολιτική εκπαιδευτική πρότασή μας είναι η συνεχής αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, γιατί είναι καθοριστικός παράγοντας για κοινωνική πρόοδο, για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, για συνεχή εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής, για ψηφιακό μετασχηματισμό, για ενεργητική συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο διεθνές σκηνικό.

Όλες οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση αρχίζουν και τελειώνουν στο ρόλο και στη λειτουργία των εκπαιδευτικών. Ο Εκπαιδευτικός είναι η ψυχή του Σχολείου. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου είναι βασικός δημιουργός της Γνώσης και της Έρευνας!

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή