Βέλγιο: 90χρονη μολύνθηκε ταυτόχρονα από τις παραλλαγές Άλφα και Βήτα του κορωνοϊού

by Times Newsroom 1

Μια 90χρονη γυναίκα από το Βέλγιο η οποία νικήθηκε από τον Covid-19 είχε μολυνθεί ταυτόχρονα από τις παραλλαγές Άλφα και Βήτα του κορωνοϊού, σύμφωνα με ερευνητές.

Μετά το περιστατικό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι δυνατόν να εντοπιστεί κρούσμα που φέρει δύο παραλλαγές του Covid ταυτόχρονα.

Η γυναίκα, η οποία πέθανε τον Μάρτιο του 2021 στο Βέλγιο, δεν είχε εμβολιαστεί.

Οι γιατροί της υποπτεύονται ότι μολύνθηκε από δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Πιστεύουν ε[ίσης ότι πρόκειται για την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση του είδους επισημαίνοντας πως και, αν και σπάνιες, συμβαίνουν παρόμοιες διπλές λοιμώξεις.

«Και οι δύο αυτές παραλλαγές κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο εκείνη την εποχή, οπότε είναι πιθανό ότι η κυρία συν-μολύνθηκε με διαφορετικές παραλλαγές του ιού από δύο διαφορετικά άτομα», δήλωσε η μοριακή βιολόγος Αν Βανκερέρμπεργκεν από το νοσοκομείο OLV που ηγήθηκε της έρευνας.  «Δυστυχώς δεν ξέρουμε πώς μολύνθηκε», πρόσθεσε τονίζοντας πως  ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί αν η ταυτόχρονη μόλυνση διαδραμάτισε ρόλο στην ταχεία επιδείνωση της υγείας της ασθενούς.

Σύμφωνα με την Βανκερέρμπεργκεν, παρόλο που δεν υπάρχουν «άλλες δημοσιευμένες περιπτώσεις» παρόμοιων λοιμώξεων, το «φαινόμενο είναι πιθανώς υποτιμημένο», εκτίμηση που οφείλεται στα περιορισμένα τεστ που πραγματοποιούνται τις για παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.

Η υπόθεσή της συζητείται στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2021 όταν επιστήμονες στη Βραζιλία ανέφεραν ότι δύο άτομα είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα με δύο διαφορετικά στελέχη του κορωνοϊού. Η σχετική μελέτη όμως δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Επιπλέον, ερευνητές από την Πορτογαλία ασχολήθηκαν πρόσφατα με έναν 17χρονο ο οποίος φαινόταν να έχει μολυνθεί από μια δεύτερη παραλλαγή κορωνοϊού ενώ  βρισκόταν στην ανάρρωση από διαφορετική προϋπάρχουσα λοίμωξη Covid.

Σύμφωνα με τον , ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, Λόρενς Γιανγκ, δεν αποτελεί έκπληξη το να βρεις ένα άτομο μολυσμένο με περισσότερα από ένα στελέχη. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί εάν η μόλυνση με πολλαπλές παραλλαγές ανησυχίας επηρεάζει την κλινική πορεία του Covid-19 και εάν αυτό με οποιονδήποτε τρόπο θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού», είπε.

με πληροφορίες από bbc, The Gurardian

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή