Βερολίνο: Καταδίκη των «εγκλημάτων» στην Μπούτσα

Αποτροπιασμό προκαλούν και στη Γερμανία οι σοκαριστικές εικόνες με θύματα αμάχους στην πόλη Μπούτσα, δυτικά του Κιέβου. Για «εγκλήματα σε βάρος αθώων πολιτών» κάνει λόγο ο καγκελάριος Σολτς.

by Times Newsroom

Σοκ προκαλούν και στη Γερμανία οι εικόνες πρωτοφανούς αγριότητας στην πόλη Μπούτσα, έξω από το Κίεβο. Με μια εκτενή ανακοίνωσή του ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς κάνει λόγο για «εγκλήματα σε βάρος αθώων πολιτών» τα οποία προκαλούν «τρόμο και φρίκη» υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

Όλαφ ΣολτςΣολτς: Αποτρόπαιος, παράλογος και αδικαιολόγητος πόλεμος

«Πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό. Ζητώ να δοθεί πρόσβαση στην περιοχή σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, για να τεκμηριωθούν με ανεξάρτητο τρόπο οι φρικαλεότητες. Οι δράστες και οι συνεργάτες τους πρέπει συνεπώς να λογοδοτήσουν».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει ήδη την έκτη εβδομάδα του. «Και η δολοφονία συνεχίζεται αμείωτη» αναφέρει ο Όλαφ Σολτς. «Καλώ τη Ρωσία να συμφωνήσει επιτέλους σε κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τις εχθροπραξίες. Είναι ένας αποτρόπαιος, παράλογος και αδικαιολόγητος πόλεμος που προκαλεί πολλά δεινά και δεν ωφελεί κανέναν. Πρέπει να σταματήσει».

Αναλένα Μπέρμποκ: «Εγκλήματα πολέμου»

Αναλένα Μπέρμποκ

Για εγκλήματα πολέμου κάνει ευθέως λόγο η Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με μήνυμα της στο twitter αναφέρει: «Οι εικόνες από την Μπούτσα είναι ασύλληπτες. Η απρόκλητη βία του Πούτιν εξαφανίζει αθώες οικογένειες και δεν έχει όρια». Η Αναλένα Μπέρμποκ κάνει ευθέως λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και σημειώνει: «Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν. Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στηρίζοντας την Ουκρανία ακόμη περισσότερο στην άμυνά της».

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ από την πλευρά του κάνει λόγο για «εγκλήματα που προκαλούν τρόμο», τα οποία «δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση». Καλεί μέσω της Bild σε ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι προετοιμάζονται γι αυτό.

Τέλος ο  ανταποκριτής του Σπίγκελ Τόρε Σρέντερ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, μεταδίδει ότι πτώματα βρίσκονταν ακόμη στους δρόμους το απόγευμα της Κυριακής. Όπως αναφέρει, φένεται ότι άνθρωποι πυροβολήθηκαν καθώς ψώνιζαν, άλλοι πάνω στα ποδήλατά τους, ενώ τα περισσότερα θύματα έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com