Βιέννη: Αισιοδοξία από τον πρώτο κύκλο συνομιλιών για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

by Times Newsroom 1

Οι συνομιλίες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας (JPCOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ολοκληρώθηκαν αφήνοντας μια «σε γενικές γραμμές θετική εντύπωση», σύμφωνα με τη Ρωσία, παρά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών και μολονότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%.

Οι εκπρόσωποι των συμβαλλόμενων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Ιράν) συζήτησαν για περίπου δύο ώρες σήμερα στη Βιέννη, προτού επανεκκινήσουν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.

«Η γενική εντύπωση είναι θετική» και μετά τις συνομιλίες αυτές θα ακολουθήσουν «ορισμένες ανεπίσημες συναντήσεις», σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστρία, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε να έχουν επιστρέψει όλοι στη Βιέννη, έτοιμοι να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις, παρά τις δύσκολες εξελίξεις των τελευταίων ημερών», ανέφερε από την πλευρά του ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενρίκε Μόρα.

Τις τελευταίες ημέρες, οι χώρες της Δύσης είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Τεχεράνης να ξεπεράσει για πρώτη φορά το όριο του 60% στον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε την Τετάρτη ότι η κίνηση αυτή εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο σοβαρολογεί το Ιράν όσον αφορά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τεχεράνης, ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας του είναι ειρηνικές και δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή