Βλέποντας την ταινία… «Ο αρχιτσιγκούνης»

Μια γαλλική κωμωδία σκηνοθετημένη από τον Φρεντ Καβαγιέ

by Times Newsroom

Η ταινία «Ο Αρχιτσιγκούνης» είναι μια γαλλική κωμωδία σκηνοθετημένη από τον Φρεντ Καβαγιέ. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η τσιγκουνιά στη ζωή ενός ατόμου; Τι συμπεριφορές μπορεί να δεχτεί από τους άλλους και πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει τις σχέσεις του;

Ο Φρανσουά εργάζεται σε μια ορχήστρα και έχει διαμορφώσει την καθημερινότητά του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να ξοδέψει τίποτα. Το χαρακτηριστικό αυτό που φέρει σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει γνωστό από το περιβάλλον του, το οποίο γνωρίζει και περιμένει πλέον τις συμπεριφορές του. Μέσα από την υπερβολή φαίνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Φρανσουά στην καθημερινότητά του και οι κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η συμπεριφορά του.

Δύο γυναίκες που εμφανίζονται στη ζωή του μουσικού καταφέρνουν να αλλάξουν τη ζωή του. Μια νέα μουσικός που εντάσσεται στην ορχήστρα που και αυτός παίζει και μια κόρη, που μέχρι τώρα ζούσε με τη μητέρα της αναστατώνουν τη ζωή του Φρανσουά, που θεωρούσε πως όλα ήταν τακτοποιημένα και οργανωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ξοδεύει όσο λιγότερο μπορεί. Ακόμη και η ύπαρξη της κόρης οφειλόταν σε ληγμένο προφυλακτικό που χρησιμοποίησε.

Μπορεί να φαίνεται μια χαλαρή κωμική ταινία, στην οποία η εμμονή για τα χρήματα του κάνει τη ζωή δύσκολη και κυρίως του καταστρέφει τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Όμως, πέρα από τα κωμικά στοιχεία η ταινία προκαλεί προβληματισμό σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στα χρήματα και στα συναισθήματα. Ο Φρανσουά ζει μια αρκετά μοναχική ζωή έτσι ώστε να μπορέσει να μην ξοδεύει… καθώς η τσιγκουνιά έχει επιπτώσεις σε συναισθηματικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο. Ένας άνθρωπος στερώντας από τον εαυτό του οτιδήποτε θα έχει οικονομικό κόστος, εκτός από υλικά αγαθά του στερεί και ανθρώπους, σχέσεις και απολαύσεις.

_____________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή