«Βόμβα» Κατρούγκαλου στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την αποφυλάκιση Λιγνάδη

Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική επένδυση στην απόφαση της Δικαιοσύνης ο Δημήτρης Λιγνάδης να μην κριθεί προφυλακιστέος, παρ’ ότι καταδικάστηκε για δύο βιασμούς.

by Times Newsroom

Ο τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, όπως και γνωστός συνταγματολόγος, έριξε «βόμβα» χθες στα γραφεία της Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα στο γραφείο του διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου. Ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε μεν σκληρή κριτική στην απόφαση των δικαστών να αφεθεί ελεύθερος ο Λιγνάδης ενώ, όπως είπε, «είχε κριθεί επικίνδυνος με απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή», και υποστήριξε, όπως υποστηρίζει επισήμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι προϋπήρχε η επίμαχη διάταξη, αλλά προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Αποκάλυψε ότι με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 (σ.σ.: λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και την πτώση της) όντως κάτι άλλαξε και αυτό που άλλαξε είναι η αποφυλάκιση Λιγνάδη να γίνει από δυνατότητα, υποχρεωτική!

Επί λέξει, ο κ. Κατρούγκαλος είπε χθες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ:

«Να σας πω τι προβλέπει ακριβώς αυτή η διάταξη και γιατί δεν πρέπει να αλλάξει. Η διάταξη αυτή προέβλεπε πάντοτε ότι ένας ύποπτος στη φάση που δεν έχει προηγηθεί ή καταδίκη, ή ακόμα και πρωτόδικα καταδικασμένος, αν δεν θεωρείται επικίνδυνος ή ύποπτος φυγής, δεν είναι αναγκαστικό να πάει στη φυλακή, μπορεί να του τεθούν περιοριστικοί όροι. Τι άλλαξε με το νόμο Καλογήρου; Αυτό το “δεν είναι αναγκαστικό να πάει στη φυλακή” έγινε “δεν πρέπει να πάει στη φυλακή, εφόσον δεν είναι επικίνδυνος και εφόσον δεν είναι ύποπτος φυγής”». «Ε, διευκολύνει αυτό…», δέχεται το σχόλιο της δημοσιογράφου. «Ε, σαφώς διευκολύνει. Στη βάση αυτή ελήφθη η απόφαση», συμπλήρωσε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος που ήταν στο ίδιο πάνελ, εννοώντας την απόφαση για την αποφυλάκιση Λιγνάδη. Και συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς ως έμπειρος τόσο στη νομική επιστήμη όσο και στην πολιτική γνώριζε τη «βόμβα» που είχε πετάξει στην Κουμουνδούρου, η οποία είχε ρίξει «όλα τα λεφτά» σε επιχειρήματα του τύπου «η Ν.Δ. στηρίζει Λιγνάδη», έχει δημιουργήσει στα social media #ΝΔ βιαστές κ.λπ.

«Μισό λεπτό. Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι είναι σωστή η ρύθμιση και μετά να δούμε αν διευκολύνει. Εφόσον ακολουθούν και άλλοι βαθμοί δικαιοδοσίας, είναι λογικό κάποιοι να μην πηγαίνουν φυλακή, προσέξτε όμως τις δύο προϋποθέσεις: Εφόσον δεν είναι επικίνδυνος. Το ότι είναι επικίνδυνος ο κ. Λιγνάδης είχε κριθεί με απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή. Αρα, η προϋπόθεση για να εφαρμοστεί αυτή η σωστή ρύθμιση δεν υπήρχε. Η εφαρμογή της από το δικαστήριο είναι λάθος».

Στο ό,τι ακολούθησε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου επιχείρησε να παρέμβει με βίαιο και απειλητικό τρόπο ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου. Στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν υπερασπίζεται την ελευθεροτυπία που δήθεν στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ο κ. Καλογήρου απείλησε με μηνύσεις όποιον διατυπώσει αντίθετη θέση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και σε ανάρτησή του κάνει λόγο για fake news, τονίζοντας πως ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε το 2010 και παραμένει ως σήμερα ίδιος.

Ο κ. Καλογήρου, σε ανάρτησή του στο facebook, παρουσιάζει σε αντιπαραβολή δύο κείμενα από το νόμο του 2010 και το νόμο του 2019 για τους όρους και τις προϋποθέσεις αναστολής εκτέλεσης ποινής αποφυλάκισης και απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη τους δημοσιογράφους της «Ενημέρωσης 108», όπως τους κατονομάζει, επικαλούμενος τη σχετική λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που έχουν διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. Δεν απάντησε ωστόσο, ούτε προέβη σε διευκρινίσεις στα όσα υποστήριξε δημοσίως ο κ. Κατρούγκαλος και κυρίως στο ότι το «δεν είναι αναγκαστικό να πάει στη φυλακή» έγινε «δεν πρέπει να πάει στη φυλακή», με την προϋπόθεση ότι «δεν είναι επικίνδυνος και εφόσον δεν είναι ύποπτος φυγής». Και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο Λιγνάδης αποφυλακίστηκε με μία παλαιότερη διάταξη, την οποία ο ίδιος δεν άλλαξε το 2019 καταθέτοντας τους δικούς του Κώδικες Δικονομίας και ως και σήμερα θεωρεί σωστή.

Τι είχε υποστηρίξει ο Κούγιας

Σημειώνεται πάντως ότι ο δικηγόρος του κ. Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας -στου οποίου το γραφείο ο κ. Καλογήρου εργαζόταν ως στενός του συνεργάτης για πολλά χρόνια- είχε υποστηρίξει πως η παράγραφος 8, βάσει της οποίας αποφυλακίζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, προστέθηκε για πρώτη φορά στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψηφίστηκε την 1η/7/2019 επί υπουργίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Μιχάλη Καλογήρου. Και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει: «Οπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Κούγιας, το άρθρο 497, παρ. 8, του ΚΠΔ ισχύει σήμερα ακριβώς όπως ίσχυε από το 2010, πριν δηλαδή από τη μεταρρύθμιση του 2019».

EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com