Βοσκάτε τα, γιατί χανόμαστε …

Τα πρόβατα και τα κατσίκια, που βλέπουμε να βόσκουν, όπου τους επιτρέπουν οι τεχνοκράτες, προσφέρουν άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο: προστατεύουν το περιβάλλον από τις πυρκαγιές, αφού καθαρίζουν την φύση από την περιττή και εύφλεκτη βλάστηση.

Την Τετάρτη, 1 Μαρ 2023, στις 18.00 έως 22.00 προσκαλούνται οι έχοντες γνώση και εμπειρία σε δημόσια διαδικτυακή προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» ή όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗΣ) «Βοσκάτε τα, γιατί χανόμαστε …».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Αχαρναί, δήλωσε ότι την προσυνεδριακή ημερίδα οργανώνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στο https://us02web.zoom.us/j/89689125178?pwd=Y3JKUUdIT0RtemJlZHg1a042ZFlwQT09, την Τετάρτη, 1 Μαρ 2023, τηρώντας την μακροχρόνια τακτική ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση κάθε Τετάρτη, που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πάνω από 200 συζητήσεις, που όλες βρίσκονται στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Η εκτατική κτηνοτροφία εξασφαλίζει την καλή διαβίωση των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη φύλαξη της πολιτισμικής μας παράδοσης και δίνει προϊόντα μεγάλης αξίας στον άνθρωπο. Η εκτατική εκτροφή και η φυσική διατροφή των ζώων δίνει στα προϊόντα αυτά πολύ υψηλή ποιότητα. Signed by nature, 2021.

Με την βοσκή τους, τα πρόβατα και τα κατσίκια, καθαρίζουν την βλάστηση, αναζωογονούν την γη, μεταφέρουν τους σπόρους & έτσι βοηθούν στην διατήρηση & αναπαραγωγή των πολυτίμων φυτών & βοτάνων της Μεσογειακής φύσης.

Τα πρόβατα και τα κατσίκια, που βλέπουμε να βόσκουν, όπου τους επιτρέπουν οι τεχνοκράτες, προσφέρουν άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο: προστατεύουν το περιβάλλον από τις πυρκαγιές, αφού καθαρίζουν την φύση από την περιττή και εύφλεκτη βλάστηση.

Τα κοπάδια των κατσικιών και προβάτων μετακινούνται με την αλλαγή των εποχών διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να βοσκήσουν την κατάλληλη τροφή και με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν δρόμους σε δύσβατες περιοχές, που λειτουργούν και ως ζώνες πυροπροστασίας και δρόμοι προσπέλασης πυροσβεστών.

Η Ελλάδα, που είναι κατά 76% πάνω από 600μέτρα υψόμετρο, φιλοξενούσε πάντα παραδοσιακά εκτροφή προβάτων και κατσικιών, δίνοντας εισόδημα στους κατοίκους και βοηθώντας στην ανάπτυξη των περιοχών, που δεν μπορούν να έχουν άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Έτσι μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους, να διατηρηθούν τα χωριά, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις και η φροντίδα του περιβάλλοντος ολόκληρων περιοχών.

Οι κτηνοτρόφοι ήταν και είναι οι φρουροί της υπαίθρου και οι φροντιστές του περιβάλλοντος, και περιβάλλον είναι κάθε τι που μας περιβάλει τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό, το πολιτικό κλπ.

Στον δρόμο προς την Προσυνεδριακή ημερίδα της 1/3/2023, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής μετέχει στο «7ο Συνέδριο Κρέατος και των προϊόντων του» στις 3, 4 & 5 Φεβ 2023, μέσα στην Zootechnia, Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑΣ. Οι περισσότερες από 110 παρουσιάσεις καλύπτουν όλη την αλυσίδα του κρέατος, από την εκτροφή των παραγωγικών ζώων, την παραγωγή ποιοτικού κρέατος, μέχρι την διακίνηση και την διάθεση των προϊόντων κρέατος στον καταναλωτή. Η Zootechnia και το περιοδικό Meatnews προσκαλoύνε όλους στο πολύ ενδιαφέρον τριήμερο όπου ανάμεσα στα θέματα είναι: Πρωτογενής Παραγωγή, Ζωοτροφές, Ποιότητα, Διαχείριση Ζωικών Υποπροϊόντων, Αποβλήτων, Ποιότητα, Υγιεινή & Ασφάλεια Κρέατος, Νέες Τεχνολογίες, Ενιαία Υγεία, Βιοασφάλεια «Από τον Στάβλο στο Πιάτο», Δημόσια Υγεία, Επίσημοι Έλεγχοι, Νομοθετικό Πλαίσιο, Υγιεινή & Ασφάλεια Κρέατος, Νέες Τεχνολογίες, Υγιεινή, Προϊόντα Κρέατος: Ασφάλεια, Ποιότητα, Διατροφική Αξία & Γαστρονομία, Διαχείριση Ασφαλείας Κρέατος, Προκλήσεις στην Αγορά Κρέατος, Λειτουργία ΔΙΕΚ «Τεχνικός Κρέατος & Κρεατοσκευασμάτων», Τυποποίηση, τεμαχισμός, ονοματολογία, εκπαίδευση, Ελληνική Κόκκινη φυλή Καστοριάς, Κρέας Halal: Απαιτήσεις & Σημασία, Αγορές και Ευκαιρίες, Νέες τεχνολογίες της G-Logic για τις επιχειρήσεις κρέατος, Νέες Τεχνολογίες- ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ και οι ΣΤΑΘΕΡΕΣ χρήσεις γης, οι βοσκήσιμες περιοχές, η αδειοδότηση (κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής), τα Αγροτικά Σχολεία ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ (κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus), τα παραδοσιακά προϊόντα & η ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ (Αθηνά Μιχαηλίδου, 6946145218, Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ), που θα γίνουν την Κυριακή, 5 Φεβ 2023, στις 16.00, στο Βελλίδειο. Πληρ: www.meatnews.gr/synedrio-kreatos/.

Στο Πολύκαστρο Κιλκίς, την Πέμπτη, 2 Φεβ 2023, στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεν. Μακεδονίας προσκαλεί σε ενημέρωση με θέμα: «Σύγχρονη Ελληνική Γεωργία και Επανακατοίκηση της Υπαίθρου».

Στην Zootechnia, την Παρασκευή, 3 Φεβ 2023, στις 15.00 στο περίπτερο 8, ισόγειο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς οργανώνει ενημέρωση για την Κόκκινη Φυλή και γευσιγνωσία

Στην Zootechnia την Παρασκευή, 3 Φεβ 2023, στις 18.00 στο Συνεδριακό Ν.ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα C η ΕΘΕΑΣ οργανώνει ημερίδα με θέμα: Κτηνοτροφία & Εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Στην Zootechnia το Σάββατο, 4 Φεβ 2023, στις 10.00 (έως 17.00) η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος-ΕΔΟΚ οργανώνει στο Συνεδριακό Ν.ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα Α ημερίδα με θέμα: «Η κρεοπαραγωγός προβατοτροφία & βοοτροφία, μοχλοί ανάπτυξης που θέτουν την κτηνοτροφία εκ νέου μεταξύ των επαγγελμάτων επιλογής του Έλληνα».

Στην Zootechnia το Σάββατο, 4 Φεβ 2023, στις 15:00 θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό ταξίδι της ΕΔΟΚ στη Γαλλία με το πρόγραμμα ERASMUS+, για την κρεοπαραγωγό προβατοτροφία & βοοτροφία.

Η εικόνα που θα μπορούσε να διαμορφώσει κάποιος από μια καλά οργανωμένη χώρα στην κτηνοτροφία, ίσως θα ήταν ότι: στο μέλλον τα κύρια εισοδήματα στην κτηνοτροφία θα προέρχονται πρωτίστως από την φροντίδα του περιβάλλοντος, δευτερευόντως από την προσφορά στην διατροφή κρέατος και ακολούθως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Έτσι η προσυνεδριακή ημερίδα την Τετάρτη, 1 Μαρ 2023, στις 18.00 έως 22.00 αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία το θέμα «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος».

Το Συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» προγραμματίζεται να γίνει στο Λιδωρίκι Δωρίδας με φυσική παρουσία και ταυτόχρονη διαδικτυακή συμμετοχή το ΣαββατοΚύριακο, 10 & 11 Ιουν 2023. Λοιπόν «Βοσκάτε τα, γιατί χανόμαστε …».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέαα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή