Βουλή, δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του κράτους

Με τους πρώτους έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς, ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Θόδωρο Σκυλακάκη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση και του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ξεκίνησε η αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους -μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης- στην Ολομέλεια της βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

by Times Newsroom

Το κλίμα πυροδοτήθηκε, όταν ο κ. Σκυλακάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι με το τρίτο μνημόνιο οδήγησε τη χώρα σε οικονομικό στραγγαλισμό προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Ραγκούση που έκανε λόγο για ανήθικο και ανιστόρητο ισχυρισμό.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας ότι «δύο συμπαθή τετράποδα μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα», με τον κ. Σκυλακάκη να συμφωνεί ότι είναι ένα από αυτά «καθώς είναι υπομονετικό και εργατικό συμπαθές ζώο που όταν το ενοχλούν κλωτσάει».

«Τα 4 τελευταία χρόνια άλλαξε όλο το παιχνίδι με ενίσχυση των μικρών μεσαίων επιχειρήσεων με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αλλάζει πίστα οικονομικά. Και αυτό θα επιβεβαιωθεί με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Τότε θα δουν οι Έλληνες πολίτες μια σταθερή, συνεχή θετική οικονομική πορεία της χώρας, η οποία δεν θα διακόπτεται ακόμα και αν δημιουργούνται κρίσεις, γιατί υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση που φέρνει πραγματικά αποτελέσματα, γιατί είναι μια κυβέρνηση που μπορεί και δεσμεύεται και πραγματοποιεί αυτά που υπόσχεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

«Με αυτό τον προϋπολογισμό κλείνει μια τετραετία η κυβέρνηση, και είναι ώρα απολογισμού και σύγκρισης. Είχαμε μια 4ετία μοναδική στην διεθνή οικονομική ιστορία της χώρας μέσα από δύο τεράστιες κρίσεις, την πανδημία και την ενεργειακή πληθωριστική κρίση και την κρίση του μεγαλύτερου πολέμου στην ΕΕ», σημείωσε και συνέχισε κάνοντας σύγκριση των δύο τετραετιών μεταξύ των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ:

«Η προηγούμενη 4ετία 2015-2018 ήταν, αντίθετα από την τετραετία 2019-2022 της ΝΔ που αντιμετώπισε πρωτοφανείς κρίσεις, ιδανική από πλευράς διεθνών οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, αποτέλεσμα των πολιτικών των δύο τετραετιών αυτό ήταν: Μηδενική ανάπτυξη το 2015-2018 αντίθετα από το 2019-2022 που παρά τις τρομακτικές κρίσεις βαίνουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το 2023 και το 2024 με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Και ο κ. Σκυλακάκης συνέχισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Παρά τις υποσχέσεις σας, αντί για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, είχαμε μειώσεις με ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, στραγγαλίζοντας οικονομικά τα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κάθε επένδυση». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκυλακάκης τους κατηγόρησε ότι «δεν θέλουν να ακούνε και να θυμούνται τι έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση».

«Ο κόσμος δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά που λέτε γιατί κανείς άλλος στον κόσμο δεν τα λέει. Για τη θετική τροχιά της οικονομίας δεν τα λέμε εμείς αλλά τα λένε οι διεθνείς τράπεζες, οι διεθνείς οικονομικοί αξιολογητές, οι μεγάλες διεθνείς εταιρίες που ψηφίζουν Ελλάδα κάνοντας πραγματικές παραγωγικές επενδύσεις που θα πολλαπλασιαστούν όταν το 2023 θα πάρουμε επενδυτική βαθμίδα. Την οικονομική επιτυχία την δίνουν οι αριθμοί», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και συμπλήρωσε:

«Η δική μας διακυβέρνηση πέτυχε και η δική σας απέτυχε παταγωδώς. Ο πρώτος λόγος που αποτύχατε είναι η αυταπάτη που είχατε και ήρθατε και είπατε ανέφικτα πράγματα και αντί να τα πάρετε πίσω, κάνατε τη διαπραγμάτευση τύπου Βαρουφάκη και καταχρεώσατε τη χώρα. Αντίθετα η ΝΔ κατέθεσε ένα έντιμο ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο εφάρμοσε μέχρι κεραίας.

Και το δεύτερο είναι η χαοτική ιδεολογική μας διαφορά στην οικονομική πολιτική. Η δική σας κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με υπερφορολόγηση αντί κινήτρων για παραγωγική νομιμότητα και επενδύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ανέδειξε τα κίνητρα ως κεντρικό μοχλό της πολιτικής της και έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις επειδή το θέλαμε συνειδητά ενώ εσείς ήσασταν με την κραυγή και με το τραβάτε με και ας κλαίω».

«Είμαι αισιόδοξος γιατί έχουμε μπροστά μας μεγάλο επενδυτικό κύμα που θα μας κρατήσει μακριά από την ύφεση. Οι επενδύσεις είναι κάτι που εσείς ενοχλείστε», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση που αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση των υποκλοπών και της αντιδημοκρατικής εκτροπής, των Πάτσηδων και των Στάσσηδων έχει ξεπέρασε κάθε όριο θράσους προσπαθώντας να εξαπατήσει τη βουλή και τον ελληνικό λαό».

«Έρχεστε με θράσος και τρόπο ανήθικο να εξαπατήσετε ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την κατάσταση της οικονομίας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια; Γιατί δεν συγκρίνετε τη δική σας κυβέρνηση με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και να κάνετε τη σύγκριση τι περικοπές έγιναν τότε και τι συνέπειες είχε; Δεν το κάνετε γιατί είστε ανέντιμοι. Η σύγκριση που κάνετε είναι ανιστόρητη και ανήθικη γιατί είναι σύγκριση μιας χώρας που μπήκε στη μέγγενη των μνημονίων από τις δικές σας κυβερνήσεις και κατέρρευσε η χώρα, και μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αν νομίζετε ότι θα αποφύγετε τη σύγκριση πλανάστε πλάνη οικτρά. Γιατί αυτά που έχετε κάνει τα βιώνει στη καθημερινότητα του ο Έλληνας πολίτης επειδή δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε την αισχροκέρδεια. Μεγάλο δώρο μας κάνετε με τον ανιστόρητο, ανήθικο ισχυρισμό σας για να θυμάται ακόμα ο κόσμος ότι εσείς βάλατε τη χώρα στα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ την έβγαλε από τα μνημόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

«Ουσιαστικά η αντιπαράθεση θυμίζει τη λαϊκή παροιμία “δύο συμπαθή τετράποδα τσακώνονταν σε ξένο αχυρώνα”. Η δεινή κατάσταση της χώρας είναι αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Γι αυτά που περνά ο λαός, με τις μειώσεις μισθών συντάξεων, την τεράστια φοροεπιδρομή και φοροεισπρακτική πολιτική που γονάτισε τα λαϊκά νοικοκυριά και τους πολίτες είναι ευθύνη όλων σας. Είναι ίδια η πολιτική σας στη μεταμνημονιακή εποχή. Και όλα αυτά δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Τα επιβάλουν οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς και της πολιτικής της ΕΕ που αποτελεί για εσάς κοινή συνισταμένη για αυτό και η οικονομική σας πολιτική είναι υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου και όχι των κοινωνικά αδύναμων», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Σκυλακάκης αντέτεινε:

«Όταν κάνατε τις υποσχέσεις σας στη Θεσσαλονίκη, κ. Ραγκούση, δεν ξέρατε πού βρισκόταν η χώρα; Μη διαμαρτύρεστε λοιπόν, γιατί εφαρμόσατε όλα αυτά τα ανατριχιαστικά με το μνημόνιο 3, το οποίο εσείς προκαλέσατε και θα σας κυνηγά σε όλη σας τη ζωή αυτή η τραγωδία της Ελλάδος».

Σχολιάζοντας τη κριτική του κ. Καραθανασόπουλου, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς αυτά κάνουμε εμείς στο σύστημα της καπιταλιστικής αγοράς και φέρνουμε αποτελέσματα σε αυτά τα πλαίσια και κρινόμαστε πάνω σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε άλλο φαντασιακό επίπεδο. Όσο για τα συμπαθέστατα τετράποδα, ευχαρίστως να συμφωνήσω ότι είμαι ένα από αυτά καθώς είναι και υπομονετικό και εργατικό το συμπαθές τετράποδο και κλωτσάει όταν το ενοχλούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή