Βραζιλία: Κατηγορείται για μισογυνισμό ο Μπολσονάρου

Έθεσε βέτο σε νομοσχέδιο για δωρεάν προϊόντα περιόδου

by Times Newsroom 1

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βραζιλία το βέτο του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου σε έναν νόμο που προέβλεπε τη δωρεάν διανομή σερβιετών σε φτωχές γυναίκες.

Το hashtag “#LivreParaMenstruar” (ελεύθερη να έχω την περίοδό μου) trendάρει εδώ και μία εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλές διάσημες προσωπικότητες πήραν τον λόγο για να επικρίνουν το προεδρικό βέτο της 7ης Οκτωβρίου.

«Σε ποιον αιώνα ζούμε; Γιατί πρέπει να δώσουμε μάχη για προφανή πράγματα; Ακόμα δεν μας σέβονται. Η έμμηνος ρύση είναι μια πραγματικότητα εδώ και χρόνια στη χώρα μας», έγραψε η τραγουδίστρια Πρέτα Ζιλ, κόρη του Ζιλμπέρτο Ζιλ.

«Ο Μπολσονάρου έδειξε τον μισογυνισμό του με αυτό το βέτο. Δεν μπορούμε να σωπάσουμε, μιλάμε για την αξιοπρέπεια χιλιάδων γυναικών», δήλωσε η Μαρίλια Αράες, βουλευτίνα της αριστεράς και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να ακυρώσει το προεδρικό βέτο στο κοινοβούλιο.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Μπολσονάρου είπε, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ζωντανής παρέμβασής του στο Facebook, ότι θα έπρεπε να «δώσει μάχη» για να βρει τους πόρους για τη δωρεάν διανομή των σερβιετών σε περίπτωση ακύρωσης του βέτο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερες από 5 εκατομμύρια γυναίκες επρόκειτο να επωφεληθούν από τον νόμο, ιδίως μαθήτριες από φτωχές συνοικίες και κρατούμενες.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο δεν προβλέπει πηγή χρηματοδότησης και ότι θα αναγκαστεί να «αφαιρέσει πόρους από τον προϋπολογισμό της Υγείας ή της Εκπαίδευσης». «Δεν θα αυξήσω τους φόρους ούτε θα δημιουργήσω νέους για να το χρηματοδοτήσω αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με το παράρτημα στη Βραζιλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Girl Up, την οποία ίδρυσε ο ΟΗΕ το 2010, μια στις τέσσερις έφηβες στη χώρα αυτή αναγκάζεται να μην πηγαίνει σχολείο για αρκετές ημέρες τον μήνα, καθώς δεν «μπορεί να περνάει την περίοδό της με αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με μια έκθεση της Unicef σχετικά με τη «φτώχεια σε σχέση με την εμμηνόρροια στη Βραζιλία», 713.000 κορίτσια δεν έχουν τουαλέτα ή ντουζ στα σπίτια τους και περισσότερα από 4 εκατομμύρια δεν «έχουν πρόσβαση στην αναγκαία υγιεινή στα σχολεία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή