Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό

Μήνυμα Μπόρις Τζόνσον για ενότητα

by Times Newsroom

Σχεδόν δυο μήνες μετά την παραίτηση Τζόνσον η πρωθυπουργική κούρσα των Τόρις φτάνει στο τέλος της. Η Λιζ Τρας επικρατέστερη με διαφορά του αντιπάλου της Ρίσι Σούνακ.

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό

Κάτι λιγότερο από 24 ώρες έμειναν μέχρι ο βρετανικός λαός μάθει τον επόμενο πρωθυπουργό του και νέο ηγέτη του κόμματος των Συντηρητικών (Tories). Δυο είναι οι πιθανότητες: η Λιζ Τρας και ο Ρίσι Σούνακ, Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας. Ενεργειακή κρίση, διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, πόλεμος στην Ουκρανία είναι μόνο κάποια από τα δύσκολα ζητήματα που θα πρέπει ο/η επόμενος/η Βρετανός ή Βρετανίδα πρωθυπουργός να επιλύσει. Για αυτό και οι “παρασπονδίες” Τζόνσον, που οδήγησαν στην παραίτησή του, μοιάζουν με περσινά ξινά σταφύλια.

Οι δημοσκοπήσεις, από την αρχή που έμειναν μόνοι τους οι δυο υποψήφιοι, έδειχναν νικήτρια την Λιζ Τρας καθώς δείχνει να έχει παραδοσιακότερο προφίλ Συντηρητικού βουλευτή, με τα σχέδιά της για χαμηλή φορολογία και μια ισχυρότερη Βρετανία. Όμως οι κάλπες των πάνω από 160.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος έκλεισαν την Παρασκευή και τώρα είτε η Λιζ Τρας είτε ο Ρίσι Σούνακ πρέπει να πείσουν ολόκληρο τον βρετανικό λαό.

Σε αυτό το κλίμα φαίνεται πως δίνουν μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Σήμερα και οι δυο Συντηρητικοί υποψήφιοι έδωσαν 15λεπτη συνέντευξη στο BBC One όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ενεργειακή κρίση.

Τρας: Εντός μιας εβδομάδας η λύση για την ενεργειακή “πρόκληση”

Η Λιζ Τρας, η μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε με μεγαλύτερη άνεση όχι όμως έχοντας ξεκάθαρες απαντήσεις για τα επόμενα βήματά της στην πρωθυπουργική καρέκλα. Για παράδειγμα, δεν θέλησε καν να αναφέρει την λέξη “κρίση” στη Βρετανία επιλέγοντας να κάνει μόνο λόγο για “προκλήσεις”. Βέβαια δεσμεύτηκε με βεβαιότητα ότι “αν εκλεγώ ως πρωθυπουργός, εντός μιας εβδομάδας θα υπάρξει ανακοίνωση με λεπτομερές πλάνο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ενεργειακών λογαριασμών αλλά και τη μακροπρόθεσμη παραγωγή ενέργειας ώστε να βάλουμε τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση ενόψει του χειμώνα”.

Θέση ίδια με αυτή που έγραψε και στην σημερινή κυριακάτικη Telegraph, προσθέτοντας ότι φιλοδοξεί να πετύχει ταυτόχρονα ανάπτυξη και αύξηση των φορολογικών εσόδων με μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις. Ο Ρίσι Σούνακ, αν και ήταν ο εκλεκτός στις προτιμήσεις των Συντηρητικών βουλευτών, στο τέλος αυτής της δίμηνης κούρσας εμφανίζεται πιο μετριοπαθείς. Στη δική του σημερινή συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι “δεν μπορώ να λύσω το πρόβλημα των ενεργειακών λογαριασμών για όλους”, αλλά θα δώσει προτεραιότητα στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, κάτι που, όπως τόνισε, έκανε και στην θητεία του ως υπουργός Οικονομικών στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Μήνυμα Τζόνσον για ενότητα

Στη συνέντευξή του δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και το μέλλον του στο κόμμα καθώς η Λιζ Τρας δεν δείχνει να θέλει να τον έχει στη στενή της ομάδα, ενώ ακόμα κάποιοι τον θεωρούν ως βασικό υπαίτιο της πτώσης του Τζόνσον. Ο ίδιος ευδιάθετα είπε ότι “πάνω από όλα είμαι και θα παραμείνω βουλευτής των Τόρις”.

Και ενώ παραξενεύει που τα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα δεν κατακλύζονται με τους δυο υποψηφίους, ο παραιτηθείς Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος από αύριο και επίσημα θα εγκαταλείψει το Number 10, έστειλε μήνυμα ενότητας μέσω της Sunday Express. Παρακάλεσε το κόμμα των Συντηρητικών να “σταματήσει τις διαμάχες και να στηρίξει τον νέο αρχηγό, όποιος και να είναι, ολοκληρωτικά”.

Όλοι άλλωστε συμφωνούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κόμμα αυτή τη στιγμή είναι ο διχασμός του και αν δεν ξεπεραστεί άμεσα, οι επόμενες εκλογές του 2025 θα μοιάζουν ήδη χαμένες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή