Βρετανία: Εκλογική νίκη στο νήμα για τους Εργατικούς στη βόρεια Αγγλία

by Times Newsroom 1

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κατάφερε να διατηρήσει ένα από τα προπύργιά του στη βόρεια Αγγλία, με τη νίκη στο νήμα της Κιμ Λίντμπιτερ, αδελφής της δολοφονημένης Τζο Κοξ, στις αναπληρωματικές εκλογές στο Δυτικό Γιορκσάιρ, νίκη που αμβλύνει κάπως την πίεση επί του ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.

Με το 35,27% των ψήφων, έναντι 34,42% του αντιπάλου της του Συντηρητικού Κόμματος, η Κιμ Λίντμπιτερ επικράτησε στην περιφέρεια του Μπάτλεϊ και Σπεν, έπειτα από μία πολωτική προεκλογική εκστρατεία σε μία περιοχή όπου οι συντηρητικοί έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια , σπάζοντας τον Κόκκινο Τοίχο στον αποβιομηχανοποιημένο βορρά της Αγγλίας που ιστορικά ανήκει στο Εργατικό Κόμμα.

Το στρατόπεδο της αριστεράς κατέβηκε στις εκλογές ακόμη πιο αποδυναμωμένο λόγω της υποψηφιότητας του Τζορτζ Γκάλογουέι, πρώην βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και νυν επικεφαλής ενός μικρού ριζοσπαστικού κόμματος, ο οποίος αποσκοπούσε να αφαιρέσει ψήφους από τους Εργατικούς, εντείνοντας την πίεση επί του Κιρ Στάρμερ, μετά και την πρόσφατη απώλεια του προπυργίου του Χάρτλπουλ.

Μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, η Τζο Κοξ, αδελφή της Κιμ Λίντμπιτερ, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από έναν νεοναζί, προκαλώντας σοκ στην χώρα.

Φιλοευρωπαία, ένθερμη υποστηρικτής της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων, η 41χρονη Τζο Κοξ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής που δολοφονήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ηταν επίσης η πρώτη δολοφονία βρετανού βουλευτή μετά τη δολοφονία του Ιαν Γκόου το 1990 από τον IRA.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή