Βρετανία- Γερμανία: Ευκαιρία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων θεωρεί το Λονδίνο την επίσκεψη Μέρκελ

by Times Newsroom 1

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα εκφωνήσει ομιλία προς υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής της στη Βρετανία, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά από ξένο ηγέτη εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Η επίσκεψη της Μέρκελ θεωρείται από το Λονδίνο ευκαιρία ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων με το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο, μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον θα φιλοξενήσει την Μέρκελ στην επίσημη εξοχική του κατοικία στο Τσέκερς, όπου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις σε συνθήκες πανδημίας.

Η Μέρκελ πιέζει για την εφαρμογή σκληρότερων περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Βρετανία, η οποία καταγράφει μία αύξηση στα περιστατικά μόλυνσης από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Μέρκελ θα είναι η πρώτη ξένη ηγέτης που θα μιλήσει στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 1997, αφού είχε προηγηθεί σχετική πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Μιλώντας πριν από την επίσκεψη, ο Τζόνσον σχολίασε θετικά την επιρροή που άσκησε η Μέρκελ στις διμερείς σχέσεις στη διάρκεια της θητείας της στην καγκελαρία.

Η ίδια προγραμματίζει να αποχωρήσει μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Στη διάρκεια των 16 ετών της θητείας της καγκελαρίου Μέρκελ, οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανίας δραστηριοποιήθηκαν ξανά και αναζωογονήθηκαν για μία νέα εποχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Η Γερμανία επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα στους Βρετανούς ταξιδιώτες. Η συζήτηση για τις ταξιδιωτικές διευθετήσεις έχει επίσης επεκταθεί και σε ερωτήσεις σχετικά με το αν το Λονδίνο θα πρέπει να παραμείνει ο τόπος διεξαγωγής των τριών τελικών αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν σε μία σειρά από πρωτοβουλίες, από μία ετήσια κοινή συνεδρίαση της βρετανικής και της γερμανικής κυβέρνησης, μέχρι την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής για τον πολιτισμό και τους νέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή