Βρετανία: «Ημέρα Ελευθερίας» με έξαρση κρουσμάτων

by Times Newsroom 1

Μπερδεμένα μηνύματα από την βρετανική κυβέρνηση καθώς μπορεί νομικά οι περιορισμοί να εξαλείφθηκαν πρακτικά όμως η ευθύνη «πέφτει» στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Νομικά σήμερα οι μάσκες φεύγουν και οι αποστάσεις μηδενίζονται όμως στην καθημερινότητά τους οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν εκάστοτε αποφάσεις ατομικής ευθύνης που επιμένουν να επικαλούνται τα κυβερνητικά στελέχη ακόμα και τώρα.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να απαιτούν τη χρήση μάσκας, κάποιες επιχειρήσεις χωρίς να ξέρει κανείς ποιες είναι θα επιμένουν για τις αποστάσεις και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιο το νόημα της σημερινής ημέρας.

«Pingdemic»

Είναι αλήθεια, πως τις τελευταίες εφτά ημέρες καταγράφηκε αύξηση 43,3% των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού και χθες ξεπέρασαν τις 48.000, ενώ θάνατοι και εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν σε παρόμοιο ποσοστό.

Επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί και η εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS Covid – 19 App) που έχει κάθε Βρετανός στο κινητό του και τον προειδοποιεί (ping) αν πρέπει να μπει σε καραντίνα καθώς αναγνωρίζει πότε ο χρήστης έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφαρμογή υποχρεώνει σε δεκαήμερη καραντίνα πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο εβδομαδιαίως και πολλές φορές μάλιστα λανθασμένα.

Τα βρετανικά μέσα παραφράζοντας την λέξη «pandemic» χαρακτηρίζουν το φαινόμενο αυτό ως «pingdemic» λόγω του χαρακτηριστικού ήχου ειδοποίησης της εφαρμογής. Πολλοί είναι οι βουλευτές που πιέζουν τον Μπόρις Τζόνσον να βάλει τέλος σε αυτή την «τρέλα» ενός «γελοίου συστήματος» καθώς δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις και τελικά στην πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα.

Το τοπίο και τα αποτελέσματα θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει πως τώρα είναι η σωστή στιγμή για τη «μη αναστρέψιμη» επιστροφή στην κανονικότητα.

Πηγή: DEUTSCHE WELLE

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή