Βρετανία: Κατέγραψε ρεκόρ ζέστης και ξηρασίας – Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στην ιστορία της Αγγλίας

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής

by Times Newsroom

Ρεκόρ ζέστης και ξηρασίας: το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αγγλία και το τέταρτο πιο ζεστό για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, που πλήττεται με σφοδρότητα, όπως και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, από την κλιματική αλλαγή.

Οι ξεραμένες πρασιές, τα ποτάμια που στέρεψαν και η απαγόρευση ποτίσματος με λάστιχο ήταν κάποια από τα γεγονότα που έκαναν τους Βρετανούς να βιώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Τους τρεις μήνες του καλοκαιριού στην Αγγλία, η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους 17,1 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2018, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office). Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα οι βροχοπτώσεις ήταν κατά 50% λιγότερες, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας. Η ανατολική και βορειοανατολική Αγγλία υπέφεραν ιδιαίτερα από τη ζέστη, που δεν λυπήθηκε ούτε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο: το καλοκαίρι του 2022 ήταν το τέταρτο πιο θερμό για τη χώρα από την εποχή που τηρούνται αρχεία, το 1884.

Τον Ιούλιο, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, για πρώτη φορά στα χρονικά. Οι βροχές επέστρεψαν τον Αύγουστο, όμως «δεν αρκούν για να πλησιάσουμε στα συνήθη επίπεδα αυτής της εποχής του έτους», ανέφεραν οι μετεωρολόγοι. Από την αρχή του έτους έχουν πέσει 538 χιλιοστά βροχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει ότι το 2022 είναι η πιο άνυδρη χρονιά μετά την ιστορική ανομβρία του 1976.

«Για πολλούς, το ρεκόρ ζέστης του Ιουλίου (…) θα είναι το πιο αξιομνημόνευτο γεγονός αυτού του καλοκαιριού» αλλά «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βιώσαμε πολλές περιόδους καύσωνα τον Ιούνιο και τον Αύγουστο επίσης», εξήγησε ο Μαρκ Μακάρθι, του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για το Κλίμα.
Στις 20 Ιουλίου στο Κόνινγκσμπι της βορειοανατολικής Αγγλίας ο υδράργυρος άγγιξε τους 40,3°C, δηλαδή 1,6 °C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2019.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή