Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας

Αυξάνονται οι πιέσεις στον πρωθυπουργό για την υπόθεση Πίντσερ

by Times Newsroom

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Επιπλέον και ο Σατζίντ Τζαβίντ υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υγείας, αυξάνοντας τις πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον για τον χειρισμό του στην υπόθεση Κρις Πίντσερ.

Ο Σουνάκ έγραψε: «Η αποχώρηση από το υπουργικό αξίωμα είναι μια σοβαρή υπόθεση ανά πάσα στιγμή. Για μένα το να παραιτηθώ από το υπουργείο Οικονομικών ενώ ο κόσμος υφίσταται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων σοβαρών προκλήσεων είναι μια απόφαση που δεν έχω πάρει ελαφρά τη καρδία».

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, ο κόσμος δικαίως περιμένει ότι η κυβέρνηση θα λειτουργήσει σωστά, αρμοδίως και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ και γι’ αυτό παραιτούμαι.

«Ήμουν πιστός σε εσάς, σας υποστήριξα να γίνετε Αρχηγός του Κόμματός μας (σ.σ. απευθυνό,ενος στον Τζόνσον) και ενθάρρυνα άλλους να το κάνουν. Υπηρέτησα ως υπουργός Οικονομικών σας με ευγνωμοσύνη που μου εμπιστεύσατε τη διαχείριση της οικονομίας και των οικονομικών του έθνους. Πάνω από όλα, έχω σεβάστηκε την ισχυρή εντολή που σας δόθηκε από τον βρετανικό λαό το 2019 και πώς υπό την ηγεσία σας σπάσαμε το αδιέξοδο του Brexit».

Στην επιστολή του, ο κ. Τζαβίντ έγραψε: «Ο τόνος που θέτεις ως ηγέτης και οι αξίες που εκπροσωπείς αντικατοπτρίζουν τους συναδέλφους σου, το κόμμα σου και τελικά τη χώρα. αξίες. Μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε τίποτα από τα δύο».

Η υπόθεση Πίντσερ

Ο Βρετανός βουλευτής, Κρίστοφερ Πίντσερ παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επειδή «ήπιε πάρα πολύ», σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για άλλο ένα σκάνδαλο για τον πρωθυπουργό.

Ο Πίντσερ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, γράφει στην επιστολή παραίτησής του ότι εξακολουθεί να στηρίζει τον Τζόνσον αλλά ήταν υποχρεωμένος να παραιτηθεί έπειτα από ένα «επεισόδιο» την Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίζει με λεπτομέρειες τι έκανε.

«Χθες το βράδυ ήπια πάρα πολύ. Έφερα σε δύσκολη θέση τον εαυτό μου και άλλους, κάτι που ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα να κάνω, και για αυτό σας ζητώ συγγνώμη» αναφέρει σε αυτήν την επιστολή, που μεταδόθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως από το BBC και το Sky News. «Πιστεύω ότι το σωστό υπό αυτές τις συνθήκες είναι να παραιτηθώ από αναπληρωτής υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία», πρόσθεσε. Ο Πίντσερ πρόσθεσε στην επιστολή του ότι μολονότι αποχωρεί από την κυβέρνηση θα παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου και θα στηρίζει τον Τζόνσον από τα βουλευτικά έδρανα.

Οι Τόρις ανέστειλαν ωστόσο την κομματική του ιδιότητα, καθώς ο Πίντσερ κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε δύο άνδρες σε κατάσταση μέθης. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο βουλευτής επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες, μέσα σε μια ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου. Το 2017 κατηγορήθηκε ότι έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε έναν αθλητή της κωπηλασίας αλλά απαλλάχθηκε, κατόπιν εσωτερικής έρευνας στο κόμμα.

Αλλά, ενώ αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε πως ο Τζόνσον γνώριζε για τις καταγγελίες, εν τέλει και μετά από έντονη φημολογία παραδέχθηκε πως ο πρωθυπουργός είχε τελικά ενημερωθεί το 2019 για τη διεξαγωγή έρευνας κατά του Συντηρητικού βουλευτή και το είχε… ξεχάσει.

Ο γενικός γραμματέας του Foreign Office το 2019, Σάιμον ΜακΝτόναλντ αποκάλυψε σήμερα πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε ενημερωθεί προσωπικά για την καταγγελία σε βάρος του κ. Πίντσερ εκείνη την εποχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Sky News, ακόμη και η τωρινή σύζυγος του Τζόνσον, η Κάρι Σίμοντς, απόρησε για το πώς επετράπη στον Κρις Πίντσερ να αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

facebook sharing button Share

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή