Βρετανία: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Moderna από τα μέσα Απριλίου

by Times Newsroom 1

Η Βρετανία θα αρχίσει τη διάθεση του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19 στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, Νάντιμ Ζαχάουι, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

Ερωτηθείς από το BBC TV αν η διάθεση του εμβολίου της Moderna αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Απριλίου, ο κ. Ζαχάουι απάντησε «θα διατίθεται γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τον στόχο της για την διάθεση σε όλους τους ενηλίκους στη χώρα μιας πρώτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 ως το τέλος του Ιουλίου.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των περιορισμών στις προμήθειες, αλλά πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του, δήλωσε παράλληλα στον ραδιοσταθμό LBC, προσθέτοντας ότι 12 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις εμβολίων θα διατεθούν τον Απρίλιο.

«Η προμήθεια παρουσιάζει πάντα προκλήσεις και η προμήθεια δεν είναι απεριόριστη όπως βλέπετε γύρω σε όλον τον κόσμο. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας».

Δεν θα παίξουν ρόλο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού προς το παρόν

Μιλώντας επίσης στο Sky News, ο Ζαχάουι επισήμανε ότι οι παμπ και τα εστιατόρια δεν θα ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού όταν ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα βάσει του σημερινού σχεδίου εξόδου από το lockdown στην Αγγλία.

Βάσει του δεύτερου σταδίου του οδικού χάρτη της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα καταστήματα και οι υπαίθριοι χώροι των παμπ θα ξανανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων φιλοξενίας έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο βάσει του τρίτου σταδίου.

«Στη χώρα, στο δεύτερο στάδιο, στο οποίο πηγαίνουμε και στο τρίτο στάδιο, δεν θα τίθεται απολύτως κανένα θέμα οι παμπ ή τα εστιατόρια να αξιώνουν οποιαδήποτε μορφή πιστοποιητικού», δήλωσε ο Ζαχάουι.

«Ωστόσο είναι υπεύθυνο καθώς θα βλέπουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, καθώς θα βλέπουμε πως άλλες χώρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξασφαλίσουν ότι διατηρούν τον ιό υπό έλεγχο, τότε να κοιτάξουμε το ίδιο», πρόσθεσε.

Εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε στον Times Radio, ο Ζαχάουι σημείωσε ότι το κοινοβούλιο της Βρετανίας θα πρέπει να ψηφίσει οποιοδήποτε σχέδιο εισαγωγής ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στις επιχειρήσεις και στον τομέα φιλοξενίας εντός της χώρας, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη ούτε σε μια απόφαση για το τι θέλουμε να κάνουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα εντός της χώρας, επειδή υπάρχουν τόσο πολλά θέματα που χρειάζονται προσεκτική εξέταση», είπε και τόνισε: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά αν φτάσουμε εκεί, τότε βεβαίως θα πάμε στο κοινοβούλιο για ψηφοφορία».

Παράλληλα στις δηλώσεις που έκανε στο BBC TV υπογράμμισε ότι οποιοδήποτε σύστημα πιστοποιητικού σχετικά με την COVID-19 υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι πρακτικό και δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις σε βάρος αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση κατά την οποία η κυβέρνηση πρόκειται να επιτρέψει αυτό να συμβεί», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν ένα σύστημα πιστοποιητικού θα είναι μεροληπτικό.

«Όλοι μπορούν να κάνουν τεστ. Δεν γίνονται διακρίσεις. Αλλά δεν μπορούν όλοι να κάνουν εμβόλιο και γι’αυτό οφείλουμε να κοιτάξουμε όλες τις τεχνολογίες για να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργούν από κοινού», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή