Βρετανός δημοσιογράφος και Βραζιλιάνος ειδικός σε θέματα ιθαγενών εξαφανίστηκαν στην Αμαζονία

Είχαν δεχθεί απειλές την προηγούμενη εβδομάδα.

by Times Newsroom

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος και ένας Βραζιλιάνος ειδικός στους αυτόχθονες, οι οποίοι είχαν δεχτεί απειλές, εξαφανίστηκαν στην Αμαζονία, ανακοίνωσαν χθες η εφημερίδα The Guardian και ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς χάθηκε ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για ένα βιβλίο στην κοιλάδα του ποταμού Γιαβαρί, μαζί με τον Μπρούνο Αραούζο Περέιρα, έναν αναγνωρισμένο ειδικό στους αυτόχθονες. Ο Φίλιπς συνεργαζόταν τακτικά με την εφημερίδα The Guardian.

Οι δύο άνδρες ταξίδευαν με πλοιάριο στη λίμνη Ζαμπούρου, στην Πολιτεία Αμαζόνας και αναμενόταν να επιστρέψουν το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 21.00 τοπική ώρα (02.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) στην πόλη Αταλάια ντου Νόρτε, όπως ανέφερε η Ένωση Οργανώσεων Ιθαγενών της Κοιλάδας Γιαβαρί (UNIVAJA) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Απομονωμένων Αυτοχθόνων Λαών (OPI).

«Τους είχαν απειλήσει την περασμένη εβδομάδα» πρόσθεσαν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

 

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς μαζί με τον Μπρούνο Αραούζο Περέιρα

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς μαζί με τον Μπρούνο Αραούζο Περέιρα

Ο Μπρούνο Αραούζο Περέιρα, που γνωρίζει άριστα την περιοχή και έχει συνεργαστεί επί μακρόν με τη FUNAI, τον κυβερνητικό οργανισμό που είναι αρμόδιος για τους αυτόχθονες, δεχόταν συχνά απειλές από υλοτόμους και από εργαζόμενους σε παράνομα ορυχεία που συνορεύουν με τα εδάφη των ιθαγενών. Η FUNAI ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές στις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις UNIVAJA και OPI, οι δύο άνδρες έφυγαν από την Αταλάια ντου Νόρτε για να πάρουν συνεντεύξεις από κατοίκους γύρω από μια βάση της FUNAI. Επέστρεψαν στη λίμνη Ζαμπούρου το βράδυ της Παρασκευής. Κατόπιν, το πρωί της Κυριακής, πήραν τον δρόμο της επιστροφής και έκαναν μια στάση σε μια κοινότητα όπου ο Μπρούνο Περέιρα ήθελε να συναντηθεί με τον αρχηγό των ιθαγενών για να συζητήσει μαζί του το θέμα των «περιπολιών» για την αντιμετώπιση των εισβολέων. Ο φύλαρχος όμως δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού και οι δυο τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αταλάια ντου Νόρτε, που απέχει δύο ώρες με το πλοιάριο. Το σκάφος τους ήταν καινούριο, διέθεταν αρκετά καύσιμα (70 λίτρα) για το ταξίδι και είχαν δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Η εφημερίδα The Guardian τονίζει ότι «ανησυχεί» πολύ για την τύχη του συνεργάτη της, άρθρα του οποίου είχαν δημοσιευτεί επίσης στις εφημερίδες The New York Times, The Washington Post και άλλες.

«Καταδικάζουμε κάθε επίθεση και βία εναντίον δημοσιογράφων και προσώπων που εργάζονται για τα μέσα ενημέρωσης. Ελπίζουμε ότι ο Ντομ και εκείνοι που ταξίδευαν μαζί του θα βρεθούν σύντομα, σώοι και ασφαλείς», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com