«Xαστούκι» για την Τουρκία το προσχέδιο της Κομισιόν για τη διεύρυνση: «Πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών»

Η Επιτροπή επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς

by Times Newsroom

«Ράπισμα» για την Τουρκία το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη διεύρυνση της ΕΕ, που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ και αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός και η Κομισιόν επισημαίνει ότι πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζει δηλαδή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Επιτροπή επισημαίνει και πάλι τα σοβαρά προβλήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς και την επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με το προσχέδιο, όσον αφορά στο μεταναστευτικό σημειώνεται ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, ωστόσο τονίζεται ότι παραμένει σε αναστολή η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή