«Ξέφυγε» ο Ακάρ: «Απαγορεύει» στον Νίκο Χαρδαλιά να επισκέπτεται τα νησιά του Αιγαίου

Η Τουρκία θεωρεί παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

by Times Newsroom

Την… άδεια της Άγκυρας θα πρέπει να ζητάει πλέον ο Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και λοιποί Έλληνες υπουργοί προκειμένου να επισκεφθούν τα νησιά του Αιγαίου μετά το νέο τουρκικό παραλήρημα της εκροσώπου του Χουλουσί Ακάρ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Μπουρτσού Νάλιτς Γιοκούβα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του υπουργείου «ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», υποστήριξε ότι η Ελλάδα διέπραξε 953 παραβιάσεις μέσα στο 2022 προσθέτοντας: «στο διάστημα αυτό η παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχίστηκε καθώς πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, οι 24 από αυτές από τον Υφυπουργό Άμυνας», βάζοντας στο «στόχαστρο» τον Νίκο Χαρδαλιά.

Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Ελλάδα είναι αυτή που «δυστυχώς συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετική ρητορική και τις παράνομες ενέργειες», αναφερόμενη στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

«Η Ελλάδα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική»

«Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της Συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητα όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεχίζοντας τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», πρόσθεσε.

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς συνιστούν “υλική παραβίαση” των διατάξεων των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων για το μη στρατιωτικό καθεστώς. Λαμβάνονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά τέτοιων παραβιάσεων και επισκέψεων μέσω της διπλωματικής οδού και διεξάγονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Η ελπίδα μας είναι Τούρκοι και Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη χρήση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», τόνισε ακόμα η εκρόσωπος του Χουλουσί Ακάρ, ενώ κατάληξε λέγοντας: «ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο νησί. Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο». 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή