«Ξεπαρθενών»: Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού για την ταινία με ζευγάρι αντρών που κάνει σεξ την Ακρόπολη

Προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό

by Times Newsroom

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στα social media με τη μικρού μήκους ταινία «Ξεπαρθενών» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Η ταινία μικρού μήκους παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η σκηνή που έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφορά σε ένα γκέι ζευγάρι που κάνει σεξ σε κοινή θέα κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με το «Πρωινό» του ΑΝΤ1, δύο άνδρες που έχουν χωρίσει ανεβαίνουν στην Ακρόπολη για να τα ξαναβρούν. Έρχονται σε ερωτική επαφή και μια ομάδα ανδρών φίλων τους, σχηματίζει μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω τους. Με το που φεύγει το πλάνο από τους δύο άνδρες, σηκώνεται η κάμερα και απεικονίζει την Ακρόπολη.

Για τα γυρίσματα της ταινίας, δεν ζητήθηκε καμία άδεια, ενώ κανένας φύλακας της Ακρόπολης δεν αντιλήφθηκε το συμβάν γεγονός που εγείρει ερωτηματικά.

«Κάθε μέρα ακούμε και κάτι παράλογο. Μου το έστειλαν στο email για να το δω. Αισθάνομαι ντροπή σαν Ελληνας. Είμαι και αρχαιολάτρης και με λυπεί πολύ αυτό που έγινε» είπε σχετικά μιλώντας στην εκπομπή ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.

«Αισθάνομαι ντροπή να γίνονται τέτοια πράγματα. Κάπου υπάρχουν και όρια», πρόσθεσε ο κ. Μπιμπίλας, ενώ τόνισε: «εγώ όπως το είδα δεν το θεωρώ ακτιβιστική πράξη, το θεωρώ βλακεία. Δείχνει όμως ότι είναι ελλιπής και η φύλαξη του βράχου. Φαντάζομαι ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα ψάξει να βρει πώς έγινε αυτό και να αποδώσει ευθύνες».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: 

Μία παρέα έχει μόλις τελειώσει την πεζοπορία της και απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα. Στη συζήτηση έρχονται μνήμες από προηγούμενα χρόνια των μελών της. Μνήμες περισσότερης ανεμελιάς, αλητείας και τόλμης στον έρωτα. Η παρέα αποφασίζει να μεσολαβήσει ώστε όσα λέγονται να μην είναι μόνο μνήμες. Ό,τι αξίζει γι’ αυτήν να έχει παρόν και μέλλον επίσης.

Μέσα από τη συντροφικότητα, το χιούμορ, το κέντρισμα του αισθησιασμού η παρέα συντροφεύει τα μέλη της να βιώσουν τον ερωτισμό σε δημόσια μέρη, όπως παλιά. Μαζί, ο δημόσιος χώρος που είναι φορτισμένος με τα στοιχεία ενός πατριαρχικού και εθνικιστικού πλαισίου αποχτά ρωγμές, για να αναδυθεί ακριβώς αυτός ο ερωτισμός.

Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το βίντεο που περιέχει σκηνές, «οι οποίες γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προχωρά σε διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή