Υπερδνειστερία: Τι είναι και ποιος ο ρόλος της στον πόλεμο της Ουκρανίας

«Υπερδνειστερία» είναι ακριβώς αυτό που την αποκαλούν οι Μολδαβοί επειδή βρίσκεται «απέναντι» του ποταμού Δνείστερου από την υπόλοιπη Μολδαβία. Οι ντόπιοι την αποκαλούν Pridnestrovye, μια ρωσική λέξη που σημαίνει «κατά μήκος του Δνείστερου».

by Times Newsroom

Υπάρχει μία περιοχή στη Μολδαβία που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Ο λόγος για την Υπερδνειστερία, ένα βαριά οπλισμένο κομμάτι της Μολδαβίας που φιλοξενεί φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Πώς προέκυψε; Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε το 1990, η Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας – κυρίως ρουμανόφωνη – επεδίωξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα. Αλλά η ρωσοκρατούμενη υποπεριοχή της Υπερδνειστερίας ήθελε να παραμείνει στην ΕΣΣΔ. Μετά την τελική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ένας σύντομος εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στην de facto ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία.

«Υπερδνειστερία» είναι ακριβώς αυτό που την αποκαλούν οι Μολδαβοί επειδή βρίσκεται «απέναντι» του ποταμού Δνείστερου από την υπόλοιπη Μολδαβία. Οι ντόπιοι την αποκαλούν Pridnestrovye, μια ρωσική λέξη που σημαίνει «κατά μήκος του Δνείστερου».

Οπως αναφέρει το gzeromedia, το μέρος διοικείται από την εταιρεία Sheriff, η οποία ευδοκιμεί στο λαθρεμπόριο, λαμβάνει δωρεάν φυσικό αέριο από τη Ρωσία και έχει μια εκπληκτικά καλή ομάδα ποδοσφαίρου. Συνυπάρχει με τη Μολδαβία και μάλιστα επωφελείται από τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. Αλλά εκεί βρίσκονται επίσης περίπου χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες, μαζί με περίπου 200.000 κατόχους ρωσικών διαβατηρίων.

Εάν επομένως οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να καταλάβουν το λιμάνι της Οδησσού στη νοτιοδυτική Ουκρανία – και θα προσπαθήσουν σύντομα σύμφωνα με τους αναλυτές – θα απέχουν μόλις 45 μίλια από την Υπερδνειστερία.

Στη συνέχεια, εάν το Κρεμλίνο αποφάσιζε να προσπαθήσει να συνδεθεί πλήρως με την Υπερδνειστερία, θα σήμαινε δύο πράγματα:

  1. ότι η Ουκρανία θα γινόταν μια χώρα εντελώς αποκομμένη από τη Μαύρη Θάλασσα, και
  2.  ότι ο πόλεμος του Πούτιν θα εξαπλωθεί επισήμως στη Μολδαβία, μια υποψήφια για την ΕΕ χώρα που είναι στενά συνδεδεμένη με τη Ρουμανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com