ΥΠΕΞ Γερμανίας από Κίεβο: «Η Ρωσία θα το μετανιώσει πικρά αν επιτεθεί στην Ουκρανία»

Αναλένα Μπέρμποκ: «Η διπλωματία είναι η μοναδική οδός»

by Times Newsroom

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία θα μπορούσαν να επιλυθούν με διπλωματία, αλλά προειδοποίησε ότι η Μόσχα «θα υποφέρει» εάν όντως επιτεθεί στη χώρα.

«Κάθε περαιτέρω επιθετική ενέργεια θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, οικονομικά, στρατηγικά, πολιτικά», είπε η Μπέρμποκ στο Κίεβο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος».

Ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία και η Γερμανία ήταν ενωμένες στην ώθηση για αναβίωση των τετραμερών ειρηνευτικών συνομιλιών, μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Αποκλεισμένη από πολλές από τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει και λάβει διαβεβαιώσεις από τους συμμάχους ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της χωρίς τη συμμετοχή και τη συγκατάθεσή της.

«Είναι σημαντικό για εμάς τώρα ότι ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι λαμβάνουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και δεν παίζουν κανένα παιχνίδι πίσω από την πλάτη μας στις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό είναι το κλειδί τώρα», είπε ο Κουλέμπα στην ενημέρωση.

«Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Ανναλένα που πήρε μια τέτοια ξεκάθαρη θέση», τόνισε.

Η Γερμανία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με βοήθεια και διπλωματική υποστήριξη στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, από τότε που η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας και υποστήριξε τους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς το 2014.

Υπάρχουν όμως σημεία αντιπαράθεσης. Η Ουκρανία αντιτίθεται στον Nord Stream 2, έναν αγωγό που δεν έχει ακόμη ανοίξει, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας. Η Μπέρμποκ είπε ότι ο αγωγός βρίσκεται πλέον σε αναμονή και ότι δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια.

Το Κίεβο έχει επίσης ενοχληθεί από την άρνηση του Βερολίνου να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ απογοητευτική και πικρή» σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ενόψει της επίσκεψης της Μπέρμποκ.

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com