ΥΠΕΞ Γερμανίας: «Ολοι στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε θέση αδυναμίας» – Απρόβλεπτος ο Πούτιν

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη εξαιτίας της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια περιέγραψε σε συνέντευξή της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια κύρωση που θα μπορούσε να σταματήσει τα ρωσικά τανκς.

by Times Newsroom

«Αν υπήρχε κάποια κύρωση που θα σταματούσε αύριο τα τανκς του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, θα την αποφασίζαμε σήμερα», δήλωσε χθες Κυριακή βράδυ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, Reuters), παραδεχόμενη παράλληλα ότι η Ευρώπη είναι εξαρτημένη σε υπερβολικό βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.

«Μας ραγίζει την καρδιά», αλλά…

Για το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο από το ΝΑΤΟ, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθούσε εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ολο αυτό «μας ραγίζει την καρδιά, όλοι γνωρίζουμε κάποιον στην Ουκρανία (…) κι εμένα με οδηγεί αυτό το συναίσθημα. Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα (…) αν υπήρχε οποιαδήποτε κύρωση που θα σταματούσε τα τανκς αύριο, θα την αποφασίζαμε σήμερα.

»Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει τέτοιο μέτρο, διότι ο ρώσος πρόεδρος έχει βάλει στο μυαλό του να καταλάβει αυτήν τη χώρα, όσο και αν του κοστίσει αυτό», είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε την ανάγκη οι κυρώσεις που επιβάλλονται να μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

«Δεν έχει νόημα να πούμε ότι θα επιβάλουμε αύριο μια κύρωση και μια εβδομάδα αργότερα να την ακυρώσουμε», είπε.

«Βρισκόμαστε σε θέση αδυναμίας»

Ερωτηθείσα για την εξαίρεση δύο ρωσικών τραπεζών από τις κυρώσεις – η μία είναι η Gazprombank –, η Αναλένα Μπέρμποκ παραδέχτηκε ότι «όλοι στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε θέση αδυναμίας, καθώς είναι απρόβλεπτο τι θα κάνει στη συνέχεια» ο ρώσος πρόεδρος.

«Για αυτό τα βάζουμε όλα στο τραπέζι, δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα», τόνισε. «Εμείς στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, είμαστε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τη ρωσική ενέργεια (…). Το έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό, χρειαζόμαστε περισσότερη ανεξαρτησία. Αλλά αυτά είναι παλιά νέα. Βρισκόμαστε πλέον στη σημερινή πραγματικότητα», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ.

«Δεν μπορούμε να σβήσουμε εντελώς τα φώτα» στην Ευρώπη: «Αυτό μας διαλύει όλους στην κυβέρνηση, αλλά παρότι οι εικόνες βομβαρδισμένων πόλεων ραγίζουν τις καρδιές μας, πρέπει πάντα να διατηρούμε την ψυχραιμία μας – γιατί φυσικά φέρουμε τη συνολική ευθύνη, πρώτα για τα δεινά και τον θάνατο στην Ουκρανία, αλλά και για το πώς στη Γερμανία, στην Ευρώπη, δεν θα πυροβολήσουμε οι ίδιοι τα πόδια μας».

Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντικό ο ρώσος πρόεδρος, γι’ αυτό που κάνει με την εισβολή και με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η απαγόρευση πτήσεων

Για το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ, να προστατεύσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο επιβάλλοντας απαγόρευση πτήσεων, η κυρία Μπέρμποκ υπερασπίστηκε την απόφαση της Συμμαχίας:

«Αυτό ακούγεται καταρχήν αμυντικό μέτρο. Στην πράξη όμως, η προστασία του εναέριου χώρου θα σήμαινε ότι εμείς, το ΝΑΤΟ, θα καταρρίπταμε ρωσικά αεροπλάνα. Οτι θα επεμβαίναμε ενεργά σε αυτόν τον πόλεμο (…) Και τότε δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί και στο δικό μας κομμάτι της Ευρώπης», τόνισε.

Για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εργοστασίων, η υπουργός σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως έχουν κοπεί όλα τα κανάλια επικοινωνίας, «βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για να καταστήσουμε σαφές ότι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν επιτρέπεται να δέχονται επίθεση – άλλωστε (η ραδιενέργεια) θα έπληττε και τη Ρωσία».

Επανέλαβε ότι ο πόλεμος του ρώσου προέδρου εναντίον της Ουκρανίας στρέφεται επίσης κατά του ίδιου του λαού του: «Ανθρωποι συλλαμβάνονται. Απειλούνται με χρόνια φυλάκισης. Το ξεκαθαρίζουμε ξανά και ξανά: Αυτός δεν είναι πόλεμος των Ρώσων, αλλά πόλεμος του ρώσου προέδρου», επέμεινε.

Ολα τα πιθανά σενάρια

Η κυρία Μπέρμποκ ρωτήθηκε ακόμη σχετικά με την πρόταση του αμερικανού ομολόγου της, του Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος κάλεσε να γίνει προετοιμασία για να σχηματιστεί εξόριστη κυβέρνηση της Ουκρανίας, εάν συμβεί κάτι στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

«Ετοιμάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια (…). Ομως ένα είναι σαφές: είμαστε στο πλευρό αυτής της ουκρανικής κυβέρνησης. Υπερασπίζονται τη χώρα τους με όσα μέσα διαθέτουν. Ο πρόεδρος είναι ο ίδιος εκεί, το ίδιο ο υπουργός Εξωτερικών. Ολοι είναι εκεί για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, γιατί αυτός είναι αγώνας για την ελευθερία. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να υποστηρίζουμε την ουκρανική κυβέρνηση».

«Αυτό κατέστη σαφές από διάφορους ηγέτες, όπως ο ισραηλινός πρωθυπουργός – αυτή είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας και η διεθνής κοινότητα στηρίζει αυτή την κυβέρνηση», κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή