Υπηρεσιακή κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δόβα 1961

by Times Newsroom
Η Υπηρεσιακή κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δόβα 1961 (20 Σεπτεμβρίου 1961 – 4 Νοεμβρίου 1961) διαδέχθηκε την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή όταν αυτή παραιτήθηκε με σκοπό την διεξαγωγή εκλογών.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Δόβα ορκίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1961 με σκοπό τη διεξαγωγή των εκλογών της 29ης Οκτωβρίου 1961. Μετά την παραίτησή του ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής είχε εισηγηθεί στον Βασιλιά Παύλο τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον επίτιμο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Θρασύβουλο Τσακαλώτο. Ο βασιλιάς δέχτηκε, υπό τον όρο να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας ο πρώην υπασπιστής του απόστρατος υποπτέραρχος Χαράλαμπος Ποταμιάνος. Ο Τσακαλώτος αρνήθηκε και έτσι επελέγη ως πρωθυπουργός ο αρχηγός του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά Κωνσταντίνος Δόβας.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα τρομοκρατίας και έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας» με υποκινητές και αυτουργούς στρατιωτικούς και αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι ήταν οργανωμένοι σε παραστρατιωτικές ομάδες και είχαν αυτονομήσει τη δράση τους από το επίσημο κράτος. Η ανάθεση της πρωθυπουργίας στον αρχηγό του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά και η συμμετοχή πολλών φίλων των ανακτόρων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θεωρείται έμμεση επιβεβαίωση της συμμετοχής του παλατιού στα γεγονότα.

Η σύνθεση της Κυβέρνησης Δόβα

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1961 διορίστηκαν οι:

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1961 διορίστηκαν οι:

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1961 διορίστηκε ο:

Στις 4 Νοεμβρίου 1961 η κυβέρνηση Δόβα παραιτήθηκε υπέρ του νικητή των εκλογών Κ. Καραμανλή και ανέλαβε η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1961.

Πηγές

  • Σπύρος Λιναρδάτος, Από τον εμφύλιο στη χούντα, τ. Δ΄, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1986.
  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΣΤ΄, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 2000, σελ. 202.
  • https://el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή