Υποκλοπές: Μπρα ντε φερ για εξεταστική ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Εντονο παρασκήνιο στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με φόντο το θέμα των παρακολουθήσεων εξελίσσεται αυτές τις ημέρες, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απορρίπτει το σχέδιο για κοινό αίτημα των δύο κομμάτων για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

by Times Newsroom

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου που διατηρούν ανοικτή τη δίοδο ανάμεσα στα δύο κόμματα, προετοίμαζαν κοινό αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων, με κοινή επιδίωξη να χρεώσουν το θέμα στην κυβέρνηση και να τη στριμώξουν εντός και εκτός Βουλής.

Συλλογή υπογραφών

Πληροφορίες λένε ότι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η νέα ισχύουσα διάταξη δίνει το δικαίωμα κατάθεσης κοινού αιτήματος με 60 υπογραφές, είχαν αρχίσει ήδη να μαζεύουν υπογραφές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, έτσι ώστε να παρουσιάσουν έτοιμη τη δουλειά, στους δύο αρχηγούς.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η συλλογή υπογραφών είχε ήδη προχωρήσει αρκετά, αλλά στο ΠΑΣΟΚ η διαδικασία αυτή δημιούργησε κινητικότητα και θόρυβο. Αποτέλεσμα ήταν το σχέδιο να φτάσει στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, πριν από τη στιγμή που είχαν υπολογίσει οι εμπνευστές του.

Τότε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπήκε «φρένο», με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του να απορρίπτουν την κοινή πρωτοβουλία με τον ΣΥΡΙΖΑ, για δύο λόγους:

» Πρώτον, να μην αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία υπόθεση που «σήκωσε» ο ίδιος και περιμένει οφέλη για το κόμμα του.

» Δεύτερον, να μην προχωρήσει ένα κοινό αίτημα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, που θα αποτελούσε το σήμα προς την ελληνική κοινή γνώμη ότι το ΠΑΣΟΚ συγκροτεί αντικυβερνητικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του, την ίδια ώρα που επιχειρούν να κρατούν ψηλά το αντιδεξιό στίγμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., υπολογίζουν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι τόσο το στελεχικό δυναμικό του κόμματος όσο και ο κόσμος που τον στηρίζει απωθούνται από οποιαδήποτε δήλωση ή κίνηση που παραπέμπει σε υποψία συνεννόησης ή διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλήφθηκαν σχετικά αργά ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ αναδείχθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, εξελίχθηκε σε υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης, με… κομπάρσο το ΠΑΣΟΚ.

Και ενώ στην αρχή η κοινή επιδίωξη Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη να αναδείξουν την αντιπολιτευτική διάσταση του θέματος βοηθούσε ώστε το θέμα να γίνει πρώτη είδηση και να συντηρηθεί ψηλά, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το πάνω χέρι.

Από τη μία χρησιμοποιούσε την καταγγελία Ανδρουλάκη και τα όσα έλεγαν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να προκαλέσει πλήγμα στην κυβέρνηση και να στέλνει μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι πορεύονται μαζί κατά της κυβέρνησης και από την άλλη εκμεταλλευόταν την ιδιότυπη «συμπόρευση» για να ξαναπαίξει το έργο περί σύσφιξης των σχέσεων των δύο κομμάτων, περί προοπτικής κυβερνητικής συνεργασίας κ.λπ.

Επιδιώξεις

Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη αντιλήφθηκαν επίσης ότι μετά το «όχι» του Ανδρουλάκη για κοινή πρωτοβουλία των δύο κομμάτων στη Βουλή, οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ διέφεραν από τις δικές τους.

Η Κουμουνδούρου έστειλε σήμα ότι σκοπεύει να καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις, καθώς θέλει να έχει «το πάνω χέρι» στην κριτική προς την κυβέρνηση για όλα τα θέματα, εν προκειμένω για το ζήτημα των υποκλοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να προλάβει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αναγκαστεί η Χαριλάου Τρικούπη να στηρίξει τη δική του πρόταση, με το επιχείρημα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να μη στηρίξει μία πρόταση να γίνει έρευνα από τη Βουλή για το ζήτημα που έφερε ο ίδιος στη δημοσιότητα. Η Κουμουνδούρου διακινεί μάλιστα ότι ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ έχουν ήδη συμφωνήσει να στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για να πιέσει το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει.

Με το άνοιγμα της Βουλής, αναμένεται μία ιδιότυπη αναμέτρηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για το ποιο από τα δυο κόμματα θα καταθέσει πρώτο τη δική του πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή. Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διατηρήσει και την πρωτοβουλία των κινήσεων από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ή θα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ώστε να βγει μπροστά;

Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζει να βγει μπροστά αλλά και να ξεπεράσει τους… κραδασμούς που ήδη έχουν ταράξει το εσωτερικό της, από το γεγονός ότι στελέχη της βρίσκονται σε ανοικτή δίοδο επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου, με την κατάθεση πρότασης για Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με παράλληλη πρόσκληση προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης -συμπεριλαμβανομένης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να τη στηρίξουν.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνει διατεθειμένη να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να «κάνει παιχνίδι» με μία -όπως λένε οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη- τόσο σημαντική υπόθεση, την οποία ανέδειξε ο ίδιος.

Και γίνονται ήδη κινήσεις, ώστε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρώτο τη δική του πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα, να κληθούν να την στηρίξουν στη Βουλή.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com