Υπόθεση Γεωργίου: «Όταν η αλήθεια οδηγεί στη φυλακή»

Στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επανέρχεται η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche. Δημοσίευμα για την απρόσμενη άνθηση του χρηματιστηρίου στην Τουρκία.

by Times Newsroom

 

Ο Ανδρέας Γεωργίου

«Όταν η αλήθεια οδηγεί στη φυλακή» είναι ο τίτλος της οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche για τις δικαστικές περιπέτειες του πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, που, όπως αναφέρεται, «αποκάλυψε την πλήρη έκταση του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010», προκαλώντας  όμως την μήνιν των πολιτικών στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι «ο Γεωργίου είχε αφήσει τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ακριβώς για να βάλει σε μία τάξη τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Για πολλά χρόνια η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat εξέφραζε αμφιβολίες για τα στοιχεία που έστελνε η Ελλάδα. Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2009, ήταν πλέον πασιφανές ότι τα στοιχεία που δίνονταν στις Βρυξέλλες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. ‘Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε αξιόπιστες στατιστικές’ δήλωνε δημοσίως ο τότε επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ».

Αλλά πώς ήρθε ο Γεωργίου σε σύγκρουση με την πολιτική ελίτ; «Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της στατιστικής υπηρεσίας, η Ζωή Γεωργαντά, κατηγόρησε τον Γεωργίου ότι είχε διογκώσει τεχνηέντως το έλλειμμα, ώστε να επιβληθούν στη χώρα τα δρακόντεια μέτρα της τρόικας. «Βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή», έλεγε. Αυτό το αφήγημα βρήκε απήχηση στην πολιτική. Ήδη από την εποχή που ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αντώνης Σαμαράς από τη συντηρητική παράταξη της Ν.Δ., που είχε χάσει τις εκλογές και ήταν υπεύθυνη για την παραποίηση των στοιχείων, βολεύτηκε με αυτή την εκδοχή, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τις πράξεις των κομματικών φίλων του. Εξακολουθούσε να την υποστηρίζει και ως πρωθυπουργός».

«Εισαγόμενα» τα προβλήματα στα ελληνικά αεροδρόμια

Συνωστισμός στο αεροδρόμιο του ΒερολίνουΣυνωστισμός με βαλίτσες στο διεθνές αεροδρόμιο του Βερολίνου

Στα προβλήματα που επικρατούν αυτή την εποχή στις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη αναφέρεται το Spiegel Online. Στην Ελλάδα, πάντως, φαίνεται ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Τα όποια προβλήματα οφείλονται κυρίως στις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε πολλές πτήσεις από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Κάθε τόσο οι τουρίστες από τις χώρες αυτές αναγκάζονται να περιμένουν στα ελληνικά αεροδρόμια. Και αυτό γιατί είτε η πτήση της αναχώρησής τους έχει καθυστέρηση, είτε δεν έχει προσγειωθεί καν το αεροσκάφος που θα τους παραλάβει».

 «Έκρηξη» του χρηματιστηρίου στην Τουρκία

Μία απρόσμενη εξέλιξη από την Τουρκία. Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση, με τον δείκτη BIST-100 να έχει ανεβεί 31% από τις αρχές της χρονιάς. Πώς εξηγείται αυτό; Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Με μία πιο προσεκτική ματιά βλέπουμε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί νησίδα ευημερίας. Αντιθέτως, η έκρηξη στο χρηματιστήριο είναι συνέπεια της κρίσης που βασανίζει τη χώρα, συνέπεια ενός πληθωρισμού που καλπάζει. Η άνοδος των τιμών στην Τουρκία κυμαίνεται πλέον στο 80% σε ετήσια βάση, στις αρχές της χρονιάς ήταν μόλις 20%. Η αξία της τουρκικής λίρας υποχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς. Πριν από έναν χρόνο ένα δολάριο αντιστοιχούσε με 8,5 λίρες, σήμερα αντιστοιχεί με 17,30 λίρες. ‘Τούρκοι επενδυτές προσπαθούν να προστατευθούν από τον πληθωρισμό, αγοράζοντας μετοχές’, λέει ο Ούλριχ Λόιχτμαν, επικεφαλής των αναλυτών συναλλάγματος της Commerzbank».

Μπορεί όμως το τουρκικό χρηματιστήριο να γίνει ελκυστικό και για επενδυτές από το εξωτερικό; «Ο Λόχιτμαν θεωρεί πιθανό να αγοράσουν τουρκικές μετοχές και οι ξένοι επενδυτές, ποντάροντας σε ένα σενάριο που λέει ότι η άνοδος του δείκτη θα είναι μεγαλύτερη από την πτώση του νομίσματος», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. «Θεωρητικά, αυτά τα δύο εξισορροπούνται μεταξύ τους, αλλά στην Τουρκία υπάρχει ένα είδος ήπιων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο δυσχεραίνει τις όποιες απόπειρες επενδυτών να ποντάρουν στην πτώση της τουρκικής λίρας».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com