Υποθήκες για τιμές γύρω στα 20-21 λεπτά βάζει το σκληρό σιτάρι, δεν λείπουν τα προβλήματα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις

by Times Newsroom 1

Ολοκληρώνεται και στα πιο βόρεια τμήματα της χώρας το αλώνισμα και αυτό που απασχολεί πλέον τους παραγωγούς, είναι αν και πότε η αγορά έχει δυναμική, ώστε να ανεβούν οι τιμές παραγωγού. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών έδωσε στα 18 λεπτά το κιλό ανοιχτά, ενώ το 20λεπτο των Ενώσεων της Θεσσαλίας έχει επιδράσει ώστε ήδη, ειδικά στην Θεσσαλία, να γίνονται αγοραπωλησίες και στα 20-21 λεπτά το κιλό για τα πολύ καλά ποιοτικά σιτάρια.

Σημειωτέον ότι η αγορά έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική μετά τις ειδήσεις για το κύμα καύσωνα που πλήττει την ΕΕ κι ενώ δεν λείπουν οι ποιοτικές υποβαθμίσεις στο προϊόν, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος. Αγρότες πάντως αλλά και έμποροι βλέπουν πιθανή μια αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή στο σκληρό σιτάρι έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή μας, με καλές αποδόσεις περί τα 350-400 κιλά το στρέμμα κατά μέσο όρο, αλλά και υψηλές ποιότητες. Υπάρχουν και αγρότες που έπιασαν έως και 600 κιλά στο στρέμμα, ενώ ακόμα και μετά τις βροχές και τις δυνατές μπόρες προ δεκαπενθήμερου περίπου, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου μπορώ να πω η ποιότητα της σοδειάς. Όσον αφορά στις τιμές, μετά τα 20 λεπτά που δίνει ο ΑΣ Βόλου και η Ένωση Τρικάλων, ακούγεται έντονα, ότι μπορεί να πάμε στο επόμενο διάστημα σε τιμές παραγωγού ακόμα και στα 21 γιατί όχι και 22 λεπτά το κιλό, αν σκεφθεί κανείς ότι 7 στους 10 αγρότες είναι επί της ουσίας δεσμευμένοι για το πού θα παραδώσουν το προϊόν τους, λαμβάνοντας διευκόλυνση και κεφάλαιο κίνησης από πριν».

Ο Θάνος Πανταζής, αγρότης – παραγωγός σιτηρών από την περιοχή των Θηβών, μας είπε τα ακόλουθα: «στη Βοωτία οι τιμές που ακούγονται αυτή τη στιγμή δεν μας ικανοποιούν, αλλά όσοι έχουν δυνατότητα διαπραγμάτευσης ίσως καταφέρουν να πάρουν τις τιμές που εισπράττουν βορειότερα οι αγρότες, όπως στη Λάρισα για παράδειγμα, που παίζουν τιμές στα 20 και 21 λεπτά το κιλό. Οι αποδόσεις στη Θήβα ήταν καλές, φθάνοντας και στα 500 κιλά στο στρέμμα ακόμα και στα ξηρικά. Βέβαια οι πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν επηρεάασει εν μέρει τις ποιότητες. Το δε αλώνι έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό εδώ».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μερτζεμέκης, γεωπόνος και έμπορος σιτηρών από την περιοχή του Κιλκίς μας τόνισε τα εξής: «η παραγωγή στο σκληρό όσον αφορά στο Κιλκίς είναι σαφώς μειωμένη, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 350 κιλά το στρέμμα. Μερικά σιτάρια έχουν υποστεί υποβάθμιση. Προσωπικά τα πρώτα τα πλήρωσα 18 λεπτά το κιλό, το ίδιο και αυτά που ακολούθησαν».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή