Υπουργείο Εξωτερικών: «Νίκο φίλε μου, προχωράμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον» – Θερμό κλίμα στη συνάντηση Μπλίνκεν-Δένδια

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει αυτή την ώρα ο Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

by Times Newsroom

Στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μπλίνκεν-Δένδιας: Το μήνυμα του ΥΠΕΞ στον ομόλογό του

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη για έναν ανοιχτό διάλογο ενώ εξήρε τις στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα όπως ο ίδιος τόνισε «αυτές οι σχέσεις αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ σχετικά με την Άμυνα». Ο κ. Δένδιας έκανε μία σύντομη αναφορά και στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας την εξέχουσα σημασία της συμμετοχής της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας  η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. «Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη στην περιοχή».

Μπλίνκεν: Οι σχέσεις μας αλλάζουν

«Νίκο φίλε μου χαίρομαι που σε συναντώ Ο σημερινός μας διάλογος αντικατοπτρίζει την συνεργασία των δύο χωρών για περισσότερα από 20 χρόνια. Άλλωστε, ο τελευταίος στρατηγικός διάλογό μας μας ήταν το 2021. Από τότε έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις άμυνας ανάμεσα μας.» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Όπως ο ίδιος υποστήριξε «Οι στρατιώτες μας κάνουν μαζί ασκήσεις. Πλέον η Ελλάδα αποτελεί έναν κόμβο για τις στρατιωτικές δυνάμεις τις χώρας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ανοίξει και συγκεκριμένα στην βάση της Σούδας, όπου έχουν επενδυθεί περισσότερα από 123.000.000 δολάρια.»

Όπως σημείωσε «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή» προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην στήριξη της Ουκρανίας» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βοήθησε και πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής με τον σεισμό στην Τουρκία».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στη στενή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό Μπαϊντενόπουλο (σ.σ. έτσι είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο κ. Μπλίνκεν χαρακτήρισε την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας μοντέλο για την περιοχή.

«Η αιολική καθώς και η ηλιακή ενέργεια πλέον παράγουν το 50% ενέργειας που χρειάζεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα ανοίγεται στην Ευρωπαϊκή αγορά ενώ ταυτόχρονα σταματά να εξαρτάται από το φυσικό ρωσικό αέριο.».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των πανεπιστημίων. «Πάνω από 1.000.000 Αμερικάνοι ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα. Είμαστε δύο χώρες με στενή σχέση. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη συνεργασία στα πανεπιστήμια. Ήδη 30 πανεπιστήμια έχουν έρθει στην Ελλάδα. Στόχος μας 100.000 φοιτητές να συμμετέχουν στις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες. Η φιλία μας εξελίσσεται συνεχώς και οδηγεί τις δύο χώρες σε ένα καλύτερο μέλλον.».

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Επίσης, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.
Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή